|

Депутати от АТАКА почетоха героите за Освобождението

Народните представители от АТАКА проф. Станислав Станилов, Павел Шопов, Николай Александров, Маргарита Николова и други се включиха в честванията по случай 3-ти март

Депутати от АТАКА се включиха в официалните чествания на паметника „Шипка” по случай 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Националистите отдадоха почит към падналите за свободата ни български опълченци и руски войници.

Сред присъстващите народни представители от АТАКА бяха проф. Станислав Станилов, Павел Шопов, Николай Александров, Маргарита Николова и други.

Хиляди родолюбиви българи се изкачиха до мемориала на свободата, за да засвидетелстват признателност към борците за свободата ни.

Заупокойна молитва в памет на загиналите в битките на старопланинския връх български опълченци и руски войни отслужиха заедно Българският партиарх Неофит и Всерусийският патриарх Кирил. Църковната служба пред Паметника на свободата беше огласена и от Синодалния хор на Руската патриаршия. В словото си руският патриарх изтъкна, че Шипка е свято място, което трябва да съхрани за следващите поколения историята за героичния подвиг, слял завинаги българска и руска кръв.

Началото на тържествените чествания започна с благодарствен молебен, отслужен от българския патриарх Неофит и руския патриарх Кирил в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка.

 

Сидеров за Освобождението

Когато Русия идва да освобождава България ние сме нямали оформена държава, която е била просто поробена и е чакала да бъде освободена. Не, тук имало дълбок мрак. През средата на 19-ти век вече са много малко хората извън България, които знаят, че тук живее народ, наречен българи. Когато императорът пише манифеста за войната, той пише ясно, че отива да освобождава поробените християнски народи. Българите сред тях сме почти забравени от света, ние сме почти заличени като нация.

Нашето освобождение е едно възраждане, раждаме се отново като народ. Не само освобождение на държава. Всичко трябва да започне да се строи отново. Така че този акт на освобождение е ново раждане за света.

 

 

Стотици жители и гости на Стралджа се включиха в шествието по случай 140-години от Освобождението на България

С гайди и паметник на Левски отбелязаха националния празник в Стралджа

С тържествено шествие по улиците на Стралджа и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на загиналите за националното ни освобождение градът отбеляза Трети март.

Шествието по улиците на Стралджа поведоха кметът на общината Атанас Киров и специалният гост на честването – обичаният от всички актьор Васил Михайлов. В ритуалите се включиха самодейците от село Джинот, които изработиха за празника най-дългото национално знаме в общината, както и каба-гайдите на група „Гайдари“ от Пловдив. На Трети март стралджанци откриха официално и новоизграденият паметник на Апостола на българската свобода.

С основното спонсорство на Волен Сидеров беше открит паметник на Левски в града

„Както е казал великият Николай Хайтов, Левски е еманацията на българщината в най-висша форма. Левски е символ, Левски е светлина. Една светлина повече, ще има в нашия град”, заяви при откриването на монумента зам.-кмета на общината от АТАКА Гроздан Иванов.

Паметникът на Левски е изработен изцяло с дарения, като основен спомоществовател е лидерът на АТАКА и народният представител от Ямболска област Волен Сидеров. Кметът на Стралжда Атанас Киров и актьорът Васил Михайлов поздравиха жителите и гостите на общината.

„На тази дата гордостта и единството трябва да бъдат повече от всичко друго. Призивът ми е да помним и да предаваме героизма на всички поборници, които дадоха живота си, за да я има България”, каза пред събралото се множество кметът Киров.

140-тата годишнина от Освобождението беше отбелязана и в местността Бакаджиците край Ямбол, където е построен първият в страната храм-паметник, посветен на загиналите в Руско турската освободителна война.

 

Атакисти от Монтана поднесоха венец за паднали борци за свобода

Областната организация на партия АТАКА в Монтана почете паметта на борците, загинали за освобождението на България. Десетки атакисти поднесоха венец пред паметника на Ген. Арнолди.

На тържественото честване по случай 140-годишнината от Освобождението на България присъстваха и зам.-областният управител от квотата на АТАКА Цветко Цветков, както и отец Йордан. Цветков и атакистите отдадоха почитта си към хилядите герои, паднали за нашата свобода.

 

Руският патриарх Кирил: Без българското православие не би било и руското

В Руската православна църква винаги се помни, че именно българските мисионери – ученици на Светите равноапостоли Кирил и Методий, през десети век са просветили нашите предци със Светата православна църква и са ги приобщили към славянската писменост, отворили са за тях съкровищницата на християнската култура и на светоотеческата мисъл. Това каза в приветственото си слово патриархът на Русия Кирил. Той направи това в приемния салон на Синодалната палата към патриарх Неофит и към митрополитите от Светия синод на БПЦ.

„Без българското православие, не би било и руското православие, защото чрез българите – русите, са получили основите на говоримия, разбираемия за тях език“, каза Руският патриарх. По думите му, затова десетки хиляди руски войници, които са положили живота си за Освобождението на България от робството, са върнали на братята българи този велик исторически дълг, който през вековете засвидетелства неугасимата братска обич между нашите църкви.