|

Кадафи отмъсти на Саркози посмъртно

Саркози е умствено ограничен. Той трябваше да ми е благодарен, че стана президент на Франция. Ние му предоставихме средствата, които му помогнаха да победи на изборите, каза приживе Кадафи

Французинът получил между 50 и $100 млн. от бившия либийски лидер, след което го уби

Пьотър Акопов

 

Арестът на бившия президент на Франция Никола Саркози е особено показателен на фона на току-що приключилите избори в Русия. Ако обвиненията по адрес на Саркози са верни, те ще покажат въпиющо беззаконие, при провеждане на западните избори. Представители на същия този елит, които заради власт са готови да подкупват, убиват и разрушават цели страни, критикуват руската политическа практика.

На Запад не смятат изборите в Русия за демократични (за разлика от техните). Освен всичко друго, Русия я обвиняват за намеса в американските и европейските избори. Реално обаче, ние виждаме, че в две ключови страни от западния свят, които са президентски републики, покрай изборите стават мащабни машинации.

Сега няма да се занимаваме с подробности от последните американски избори. Ще напомним само, че първоначално за победата на Хилъри Клинтън над Бърни Сандърс беше задействана цялата мощ на Демократическата партия. А след това, след поражението й от Доналд Тръмп, президент от година и половина, се организират саботаж и обструкции. Да видим Франция – страна, станала първа в света президентска република.

Нейният бивш президент – 63-годишният Саркози във вторник беше арестуван в сградата на съдебната полиция в град Нантер, едно от предградията на Париж. Той отиде там за разпит по дело за

финансиране на предизборната му кампания

през 2007 г. Онези избори той ги спечели и стана президент на Франция, а следващите през 2012 г. ги загуби.

И ето сега Саркози е арестуван, засега за 48 часа, след изтичането на които ще се реши въпросът за повдигане на обвинения и по-нататъшен арест. И този път, за разлика от предишния арест, преди почти 4 години шансовете да излезе сух от водата са значително по-малки.

Да, на 1 юли 2014 г. Саркози беше задържан – тогава го разпитваха 15 часа по дело за злоупотреба със служебно положение по време на неговото президентство. Подозираха го, че е използвал възможностите си за получаване на секретна информация за разследването по „делото Бетанкур“ – история, свързана с незаконно финансиране на избирателната му кампания през 2007 г. от най-богатата жена във Франция Лилиан Бетанкур. Тогава на Саркози му повдигнаха обвинение, но той бе пуснат на свобода. Делото зацикли, а през септември 2017 г. Бетанкур почина на 94 години.

Но сега главните подозрения към Саркози са относно друг подкуп. И макар, че човекът, който му е давал пари отдавна вече е мъртъв, много са свидетелствата срещу бившия президент. Въпросът е,

ще може ли френското правосъдие да осъди бившия президент

на страната.

Става дума за пари, които Саркози е взел от Кадафи и когото той след това уби. Това не са средновековни хроники, това е действителността в наше време. Символично е, че арестът на Саркози съвпадна със 7-годишното публикуване на историята с кървавите пари.

На 10 март 2011 г. Саркози призна т.нар. либийски въстаници и техния Преходен национален съвет (създаден под френско ръководство) за единствен законен представител на либийския народ. На 19 март 2011 г. започна военно-въздушна операция на западните страни срещу Сирия. Между тези две дати Моамар Кадафи и синът му Сейф ул Ислям заявиха, че

Саркози е получил пари от Либия за предизборната си кампания.

„Саркози е умствено ограничен. Той трябваше да ми е благодарен, че стана президент на Франция. Ние му предоставихме средствата, които му помогнаха да победи на изборите”, каза тогава либийският вожд.

Тогава синът на Кадафи поиска от Саркози да признае получаването на пари от либийското правителство и с оглед на позицията му относно събитията в Либия, да върне тези средства.

За честността на Кадафи на практика няма съмнения. И работата тук не е  само, че е жив синът му Сейф ал Ислям, но и в това, че предаването на пари на Саркози е потвърдено и от други либийски ръководители, в частност бившите премиери Багдади ал Махмуди и Шукри Ганем (който по-късно е бил на поста министър на петрола и по странен начин изчезва във Виена през пролетта на 2012 г.)

А един от посредниците, ливанският милиардер Зиад Такедин, преди две години разказа, че през 2006-2007 г. лично е препратил пет милиона евро от Триполи за Париж, където ги е предал на дясната ръка на Саркози Клод Геану (който след изборите оглавява МВР). За финансирането на Саркози разказва и едно от доверените лица на Кадафи Бехир Салех. А бившия началник на либийското разузнаване Абдула Сенуси даде показания по тази тема пред Международния наказателен съд.

Нещо повече, още през май 2012 г., когато Саркози загуби изборите, не се сдържа президентът на Беларус Александър Лукашенко. „Не 50 млн. долара е взел Саркози, а по думите на Кадафи – повече от 100 млн. долара за предизборната си кампания. Това лично ми  го каза Кадафи, когато беше тук на посещение.“

И как Саркози се отблагодари на кредитора си?

На 20 октомври 2011 г. самолети на ВВС на Франция нанесоха удар по кортежа на Кадафи. Раненият либийски ръководител попадна в ръцете на враговете си и беше убит. Причинно-следствените връзки тук са толкова очевидни, че само слепият може да не ги види.

Да, на следващата година Саркози изгуби изборите, макар, че за победата му беше направено и невъзможното. Например, беше отстранен главният му съперник – шефът на МВФ Доменик Строс Кан. На 14 май 2011 г., два месеца след началото на либийската операция Строс Кан бе арестуван в Ню Йорк, уж по подозрение за изнасилване на камериерка в хотела, където живее. Поръчковият характер на делото Строс Кан още тогава не предизвикваше у никого съмнения. Него скоро го пуснаха, но вече не ставаше и дума да се кандидатира за президент. Саркози обаче можа да изгуби дори от напълно безличния Франсоа Оланд и потъна в забрава. Той разчиташе, че ще се забрави за неговите подкупи.

Но сега отново се захващат за Саркози – включително и чрез „парите на Кадафи“. Преди два месеца в Лондон беше арестуван бившият му помощник, бизнесменът Александър Джухри, вярно, че беше пуснат скоро под гаранция от 1 млн. лири стерлинги.

Тоест, ние си имаме работа с уникална ситуация – бивш глава на държава, притежаваща ядрено оръжие и един от петте постоянни члена на Съвета за сигурност на ООН се обвинява за получаване на подкуп от чужда държава. А отчитайки по-нататъшните събития, той напълно обосновано

може да се подозира в заговор с цел убийство на човека, дал му парите.

Следствие от това стана разрушаването на цяла страна, което доведе на свой ред не само до огромни жертви в Либия, но се отрази и на кризата с бежанците, която едва не удави Европа през средата на сегашното десетилетие.

Всичко това, поотделно стига за истински шпионски романи и сериали. А всъщност, френските избори от 2007 и 2012 г. са такъв ад и кошмар, че няма нужда да се измисля нищо. Но ето, видите ли, ще ни разказват за нечестни избори в Русия и за убийство на агент на британското разузнаване в Лондон.

Превод: Тихомир Тодоров