|

Караниколов: Държавата поема язовирите, които общините не могат да поддържат

Голяма част от язовирите на общините не се стопанисват заради липса на средства, коментира министърът на икономиката

Създава се търговско предприятие за тях, обслужването ще става с пари от държавния бюджет

Възнамеряваме да създадем търговско предприятие, което ще е собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат. Това каза министърът на икономиката от квотата на АТАКА Емил Караиванов на брифинг след заседанието на правителството в сряда.

„Днес, както бяхме поели ангажимент, бяха внесени предложения за законодателни изменения. В първата си част те касаят изменения в Закона за водите. Най-общо язовирите ще бъдат категоризирани – голям, малък и какви са изискванията им за експлоатация“, уточни пред журналисти министърът.

По думите му ще се задължават собствениците и операторите да правят аварийни планове.

„Най-важната тема – възнамеряваме да създадем търговско предприятие, с изменение на закон, на което по съгласие на общините, които не могат да управляват тези активи – като язовири, да бъдат прехвърляни в това предприятие. Съответно това предприятие да отговаря за извършването на ремонта и поддържането, така че да не се случва това да няма пари и финансови средства. Има предложение да се създаде фонд, който да генерира средства не само от бюджета, но и от стопанската дейност на тези язовири. Тук говорим за всички язовири. От този фонд да се набират средства за извършване на ремонти“, коментира той и обобщи, че ще има търговско предприятие, което ще е и собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат, то ще отговаря за поддръжката. Парите ще бъдат от държавния бюджет и от фонда.

Според него до другата сряда законът трябва да е готов и да е внесен в Народното събрание.

 

 

Подготвя се нова процедура по ОПИК насочена изцяло към стартиращи предприятия на обща стойност от около 35 млн. Евро

Над 150 млн. евро за насърчаване на предприемачеството у нас

Предстоят процедури за над 150 млн. евро, които ще са насочени за насърчаване на предприемачеството в България.  Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на първото изложение за стартиращи иновативни фирми.

„Извървяхме дълъг път за сравнително кратко време и днес категорично можем да кажем, че в България вече има стартъп общност и развиваща се стартъп еко система, а днешното събитие е поредно доказателство за това“, каза още той. Манолев посочи някои фирми като добри примери в българската икономика.

Инвестиционните фондове Eleven и Launchub, създадени с европейско финансиране и национални средства, вече са инвестирали над 20 млн. евро в 180 стартиращи предприятия. Същевременно по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ са в изпълнение 82 договора на стартиращи предприятия, по процедурата „Разработване на иновации“ на обща стойност над 15 млн. евро.

Предстоят и редица нови възможности за финансиране – подготвя се нова процедура по ОПИК насочена изцяло към стартиращи предприятия на обща стойност от около 35 млн. евро. Особено внимание заслужава и Фондът за ускоряване и начално инвестиране с бюджет от 51.3 млн. евро. Съвместно с Фонда на фондовете се структурира Фонд за технологичен трансфер, за който са заделени 30 млн. евро. Чрез него ще бъде възможно финансирането дори само на изследователски концепции, разработени в университети и подпомагането на развитието им до етап бизнес концепция. Подобен инструмент до момента не е създаван в Централна и източна Европа.

 

 

Зам.-министър Манолев посети една от най-големите фабрики ь производство на обувки в Индия

Индийски компании планират инвестиции у нас

Те ще са в сферата на автомобилостроенето, ИТ, хранителната промишленост и производството на дрехи

Индийски компании проявяват интерес за инвестиции у нас в сферата на  автомобилостроенето, информационните и комуникационни технологии, хранителната промишленост, селското стопанство и производството на дрехи. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с ръководството и членове на най-голямата бизнес организация в Индия – FICCI. Той проведе двустранни разговори с потенциални инвеститори и отправи покана към тях да посетят страната ни и конкретни локации, които биха били подходящи за разкриване на техни производства.

FICCI е най-голямата и най-стара бизнес организация в Индия. Тя обслужва членовете си от индийските частни и публични корпоративни сектори и мултинационални компании, като достига до над 250 000 компании.

Манолев обърна внимание, че с инвестиция в нашата страна индийските компании ще получат достъп до единия европейски пазар, а стратегическото ни географско положение ни прави атрактивни и за локация за бизнес с трети страни от Близкия и Далечния Изток.

„Страната ни има ключови елементи, необходими за успеха на бизнес и инвестиционните проекти: финансова и макроикономическа стабилност, благоприятен данъчен режим, квалифицирани професионалисти, както и най-ниските оперативни разходи в Европа. Но най-важно от всичко са и редицата успешни примери на индийски компании, които оперират в страната ни“, подчерта той.

Зам.-министър Манолев посети и една от най-големите фабрики за производство на обувки в Индия. Той акцентира, че България има традиции в производството на кожени дрехи и обувки и може да предложи редица предимства при дадена инвестиция. Той представи два от проектите, по които работи Министерството на икономиката – за обособяване на индустриални зони при Кърджали и Сандански.

 

Износът на храни от България бележи постоянен ръст

Общото нарастване на износа на храни от България през последните десет години е над 120%, като за миналата година той е 7% от общия износ на страната. Това заяви главният секретар на Mинистерство на икономиката Владимир Туджаров на откриването на изложение в Атина, с участието на  компании от 20 държави. През тази година България е почетна страна-партньор в  най-голямото изложение за сектора в южната ни съседка. Страната ни бе представена с национален щанд, в който участват 18 български фирми от секторите на хранително-вкусова промишленост – млечна и месна промишленост, производство на олио, брашно, ориз, бисквити, кексове, шоколадови бонбони, консерви, натурални био продукти, минерални води, сокове и безалкохолни напитки, опаковки.

Главният секретар на министерството посочи в изказването си, че хранителната промишленост е един от секторите, в които България има най–големи конкурентни предимства. Туджаров  подчерта, че през последните години се отчита ръст на производството на храни и напитки, в страната ни. По думите му производството на храни се осъществява от над 6000 фирми, като близо половината от тях са разположени на територията на Южна и Югозападна България, което е предпоставка за добрите възможности за износ към южната ни съседка.

Владимир Туджаров изтъкна, че Гърция е традиционен търговско-икономически партньор на България, като през последните години се наблюдава постоянен ръст на стокообмена между двете страни. „Тази тенденция се запазва и през 2017 г.,  като стокообменът отбелязва увеличение от 5.6% и  надхвърля 3 млрд. евро. Отбелязва се ръст, както в износа, така и във вноса“, подчерта той.

 

Караниколов се срещна с италиански предприемачи и фирми, които работят в областта на военната индустрия, енергетиката, автомобилостроенето и др.Икономическият министър привлича италиански инвеститори

Министърът на икономиката  Емил Караниколов се срещна с италиански фирми готови да инвестират у нас. Италианската страна бе представена от предприемачи и фирми, които работят в областта на военната индустрия, енергетиката, автомобилостроенето, производството на медицинска техника, консултантски услуги и др.

В рамките на срещата министър Караниколов ги запозна с възможностите за инвестиции в България, като акцентира на ниските данъчни и оперативни разходи, насърчителните мерки за големи проекти и действията за намаляване на административната тежест. Той подчерта, че отдава приоритетно значение на разширяването и задълбочаването на добрите търговско-икономически отношения с Италия, тъй като тя традиционно е един от нашите стратегически и високо ценени партньори. Караниколов очерта няколко основни приоритета, за които работи МИ. Сред тях, освен облекчаването на административната тежест и развитието на Индустриални зони, са повишаване на конкурентоспособността на българската икономика чрез провеждане на политика в подкрепа на малките и средните предприятия.

Италианските предприемачи благодариха за предоставената информация и изразиха увереност, че в най-скоро време  очакват разширяване на сътрудничеството и установяване на нови партньорски връзки между бизнесмени от двете страни.