|

Путин към Вашингтон: Провалихте се със санкциите! Да работим заедно!

Русия има огромно ядрено превъзходство над САЩ и над жалките им васали – държавите членки на НАТО, пише Пол Робъртс

Руският президент разкри, че разполага с нови и неуловими ядрени ракети

 

Пол Крейг Робъртс

 

Западните лидери са разтревожени от заявленията на Путин за създаването на нови видове въоръжения в Русия, включително и ракети, способни да носят ядрен заряд и които са недостъпни за американската противоракетна отбрана. Но не всички на Запад възприемат толкова еднозначно заявлението на руския държавен глава.

Путин излезе с удивително обръщение към Федералното събрание, към народа на Русия и към народите по света. В речта си той съобщи за наличието на нови руски въоръжения, които  правят неоспорим факта, че Русия има огромно ядрено превъзходство над Съединените щати и над жалките им васали – държавите членки на НАТО.

Като се имат предвид сега възможностите на Русия, не е ясно дали САЩ са свръхдържава.

Аз почти не се съмнявам, че ако лудите неоконсерватори и военно-разузнавателният комплекс във Вашингтон имаха тези въоръжения, а Русия  – не, то Вашингтон би нападнал Русия. Путин обаче обяви, че Русия няма териториални претенции, няма  хегемонистични амбиции и няма  намерения да напада която и да е друга страна. Путин описа тези въоръжения като отговор на това, че година след година Западът отхвърляше мирните руски предложения и отказваше сътрудничество с Русия, а вместо това я обкръжаваше с военни бази и системата ПРО.

Путин каза: „Ние сме заинтересовани от нормално и конструктивно взаимодействие със САЩ и Евросъюза. Нашата политика никога няма да се базира на претенции за изключителност, ние защитаваме нашите интереси и уважаваме интересите на другите страни“.

Путин каза на Вашингтон, че усилията му за изолиране на Русия с помощта на санкции и пропаганда са се провалили, както са се провалили и опитите на Запада да не позволи на Русия да отвърне на засилващото се военно обкръжение. Новите руски въоръжения направиха подхода на САЩ/НАТО изцяло неефективен. „На тези, които налагаха санкции, с цел да сдържат развитието на страната ни, включително и във военната област, ще кажа: всичко, на което вие се опитвахте да попречите, вече е факт. Сдържането на Русия не успя! Сега трябва да се осъзнае тази реалност,… да се спре с клатенето на лодката, в която  сме всички ние…“

И какво трябва да се прави? Ще се осъзнае ли Западът?

Или Западът, потънал в дългове и до гуша затънал в раздути и неефективни военни отрасли, ще активизира онази „студена война“, която възроди Вашингтон?

Ние сме заинтересовани от нормално и конструктивно взаимодействие със САЩ и Евросъюза, заяви Путин в изявлението си

Аз не мисля, че Западът може да дойде на себе си. Вашингтон е потънал в „американската изключителност“. Изключителната надменност и високомерието на „незаменимата нация“ са поразили всичко. Европейците са купени и платени от Вашингтон. Аз съм сигурен, че Путин се е надявал, че европейските лидери ще разберат безсмислеността на опитите за сплашване на Русия и ще спрат да одобряват и подкрепят русофобията на Вашингтон, която води към ядрена война. Несъмнено, Путин е бил разочарован от идиотския отговор на британския военен министър Гавин Уилямсън, който обвини Русия, че тя е „избрала пътеката на ескалация и провокации“.

Аз мисля, че неоконсерваторите ще омаловажават възможностите на Русия, защото неоконсерваторите не искат да приемат наличието на поне някакви спирачки за политиката на Вашингтон. От друга страна военно-разузнавателният комплекс ще започне да раздухва шум около руското превъзходство, за да поиска още по-голям бюджет, за да ни защити от „руската заплаха“.

От дългогодишния си разочароващ опит руските власти са стигнали до извода, че

Вашингтон отказва да признае интересите на Русия и да работи с нея

в дух на сътрудничество, а причина за това е увереността на Вашингтон, че американската мощ е в състояние да принуди Русия да приеме американското лидерство. И стремежът да се разруши тази илюзия на Вашингтон стана причина Путин да излезе с убедителното си изявление за новите руски възможности.

В обръщението си той каза: „… с нас никой не искаше да разговаря, нас никой не ни слушаше. Чуйте ни сега!”. Путин подчерта, че руските ядрени въоръжения са предназначени за ответен удар, а не за нападение, но че всяко нападение срещу Русия или съюзниците на Москва ще срещне незабавен отговор „с всички произтичащи от това последствия“.

Като даде ясно да се разбере, че политиката на Запада за сплашване и установяване на господство изцяло се е провалила, Путин отново протегна маслинова клонка: нека да работим заедно, за да решим световните проблеми.

Надявам се, че дипломатическият ход на Русия ще спомогне да се спре нарастването на напрежението, нагнетявано от Вашингтон. Дипломатическият подход на Русия обаче се натъква на две непреодолими препятствия. Първото е, че раздутият военно-разузнавателен комплекс на САЩ се нуждае от наличието на могъщ враг, за да оправдае ежегодния си бюджет от един трилион долара и цялата онази власт, която притежава. Второто препятствие е в неоконсервативната идеология за световно господство на САЩ.

Военно-разузнавателният комплекс се е утвърдил във всеки щат на САЩ. Този комплекс е работодател и източник на основните постъпления за големите политически кампании, което прави почти невъзможно някой сенатор или член на камарата на представителите да тръгне срещу неговите интереси. Във външнополитическите кръгове на САЩ тепърва още предстои появата на сила, която би могла да се противопостави на полуделите неоконсерватори.

Русофобията, създадена от неоконсерваторите, оказва влияние на обикновените американци.

Тези две препятствия потвърдиха, че са достатъчно мощни, като не позволиха на президента Тръмп да нормализира отношенията с Русия.

Може би в следващата си реч Путин би трябвало да се обърне направо към европейците и да ги пита – как, като съдействат на разпалваната от Вашингтон враждебност срещу Русия, това ще служи на европейските интереси. Ако работата стигне до бой, то може ли поне една страна, имаща на територията си американски системи ПРО, американско ядрено оръжие и американски военни бази, може ли да очаква, че ще избегне катастрофата?

Без НАТО и без онова авангардно базиране, каквото то представлява, Вашингтон няма да може да води света към война. И така, безспорен факт е, че НАТО е препятствие на пътя към мира.

Превод: Тихомир Тодоров