|

Светлозар Лазаров пред Канал 3: Само Путин може да защити Балканите от Ердоган

Обединени патриоти трябва да се явят заедно на евроизборите, посочи националният координатор на АТАКА

 

Любо Огнянов

- Смятате ли, че има опасност „Турски поток” и газовият хъб „Балкан” да не заработят, заради намаления обем и съкращаването на тръбите от страна на „Газпром“?

- Когато говорим за енергетика, ние трябва да говорим преди всичко за геополитика и за стратегически решения. Аз за съжаление, така ще припомня как се стигна до тук, защото ние като държава извършихме огромно предателство към българския народ, към бъдещите поколения със спирането и на АЕЦ „Белене“, и на „Южен поток“. И благодарение на тази елегантна и подходяща в кавички политика, стигнахме до този разговор. Защото лишихме нашите поколения от технологии, от сигурност, от приходи от транзит на газ. Така, че в момента за какво говорим? Говорим за „Турски поток”, извинявайте много, най-облагодетелстваната държава от отказа от реализацията на тези проекти на наша територия е Турция. Ние дадохме нашата национална сигурност, приходите на България на Турция. И в момента какво си говорим сега, дали ще има „Турски поток” продължение, втора тръба, която евентуално да даде някаква възможност на България за реализация на приходи от транзит, това е тъжен разговор.

- Тогава обаче ЕС не ни разреши, заради Третия либерализационен пакет. Говорим и за енергетика със Светлозар Лазаров, тъй като той дълги години ръководеше отдел, свързан с енергетика в ДАНС.

- Това е положението, казвам ви горчивата истина. В момента ние ще се молим дали ще получаваме газ от Турция, което е изключително важно да се отбележи, че Турция не транзитира газ, Турция купува газ и препродава газ. Това ръководство на ЕС, в настоящия си вид, не виждам да има възможности да осигури някакво бляскаво бъдеще на нашите народи. Не съм евроскептик, подчертавам го, но държа да отбележа, че при настоящото управление и тези политики, които се реализират и в момента, не виждам някакво позитивно решение на всички въпроси, свързани с енергийната сигурност, със сигурността на ЕС и прочее.

- Оптимист ли сте в това отношение за срещата след като не вярвате в качествата на ръководителите на ЕС, пък те и двамата идват – Туск и Юнкер. Какви очаквате да бъдат резултатите от срещата във Варна?

- Не мога да имам никакви очаквания. Спомням си, че последния път, когато Ердоган посети Гърция, така постави под въпрос индиректно границите на Гърция.

- Сега надали ще си го позволи отново.

- Какво прави ЕС – осъжда с остра декларация това, че турските военноморски сили не позволяват на Кипър да добива газ в собствените си териториални води. Ердоган ще си изиграе добре картите, защото в момента Европа е зависима от Турция, заради бежанския натиск. Над 3 млн. бежанци има в Турция, и в тази връзка Ердоган иска 3 млрд. Това е истината. В същото време Европа се упражнява по цял ден да хули Путин и Русия, обяснява какви санкции ще се налагат на Русия, а единственият геополитически фактор, който има тежест пред Ердоган, или човекът с който той се съобразява в момента единствено в световен мащаб е Путин и донякъде Тръмп.

- Каква е позицията на АТАКА в този случай? От добрите отношения с Русия ли зависят добрите ни отношения с Турция?

- Гледайки душевните терзания на Ердоган по отношение на границите, които касаят не само България, но и други държави на Балканите – единственият фактор, който може да гарантира стабилност и въздържание от страна на Турция, това е Путин и Русия на база на Православието.

- Смятате ли, че има опасност България да бъде въвлечена в една антируска позиция, която има в момента ЕС?

- До настоящия момент ми прави добро впечатление, че премиерът проявява мъдрост, стабилност и баланс. Надявам се да издържи, защото си представям какъв натиск има. Ако ме питате за санкциите, които се налагат в момента, трябва да ви кажа, че за нас като политическа структура и платформа такъв казус няма, такава тема няма. Нека да видим доказателства, ние не можем така да се увличаме.

- Доказателства, че Русия е замесена в покушението със Сергей Скрипал?

- Точно за това става дума. Не можем да се увличаме на база на емоции и на твърдения в медиите. Очакваме да видим доказателства и когато го има, тогава бихме могли да проведем разговор.

- Казахте, че се притеснявате от натиска, който в момента е оказан върху Борисов, дали има такъв или не?

- Не, аз не се притеснявам, аз допускам, че има натиск.

- Част от този натиск ли са публикациите в „Таймс“ и новините в Си Ен Ен, че ние също ще гоним руски дипломати? ТАСС също съобщава, че Тръмп планира да изгони десетки руски дипломати.

- За АТАКА такава тема няма. АТАКА е партия, която се е утвърдила в българския политически живот и искаме да видим съответните доказателства, че Русия е замесена в този акт. Иначе, на база на какво да коментираме и какво решение да вземем?

- Екатерина Захариева написа в Туитър послание, с което твърдо подкрепи Борис Джонсън, който пък ден след това каза, че Путин е наредил цялата тази акция.

- Те се виждат, говорят си по европейските форум и като се събират г-жа Захариева, Борис Джонсън, знам ли сега какви са причините. Не мога да коментирам. Искам да видя факти.

- Как ще се развие тази ескалация в отношенията между Брюксел и Русия?

- Със сигурност отново потърпевшият ще бъде ЕС. Политиката на ЕС изигра изключително негативна роля. Бъдещето е в партньорство с Русия.

- Някои обаче ще ви обвинят, че измествате от евроатлантическия път страната.

- Нищо не измествам. Говоря с факти. Погледнете финансово-икономическите показатели на Китай, вижте военната мощ на Русия, вижте в момента какви сделки се случват между Русия и Китай, за да разберем какво ще загуби Европа. Ние трябва да работим като партньори с Русия. От поредните санкции нищо няма да спечелим.

- Някак си свикнахме вече във Франция да стават атентати.

- Многократно съм подчертавал, че ако погледнем Русия, САЩ, Израел, водещите държави, Европа е най-слабото звено и това се подчертава всеки ден. Някак си стана нормално да се правят едни и същи анализи, които са безпредметни, как са взривени, как са разстреляни, какво се е случило. Резултатите са следните – същите лидери, които поканиха ислямистите в Европа, в момента плащат на Ердоган, за да спира същите тези пълчища. Някак си двойните стандарти не могат да излязат от оборот. Разпалиха се революции в Близкия Изток и в Африка, тези хора тръгнаха насам, поканиха ги – заповядайте. А в момента си плащаме Ердоган да ни пази и да не ги пуска. Това от една страна.

От друга страна, имаме вече второ поколение провален мултикултурен модел в Европа, провал на либералния модел, който беше наложен и обясняваха, че това е бъдещето.

- Започнаха ли разговорите в АТАКА за предстоящите европейски избори, реденето на листи в Обединените патриоти и каква е позицията на АТАКА?

- Многократно г-н Сидеров е заявявал, че Обединени патриоти трябва да се явят заедно. Считам дори, че форматът трябва да бъде разширен в този патриотично-консервативен бранд, включително и с привличане на повече гражданско представителство.

- В каква посока?

- С оглед действителното изграждане на един консервативно-патриотичен блок, който ще донесе този необходим елемент от нашата политика и национална сигурност. Всъщност, това е решението в Европа. Не случайно, ако погледнете изборите в Западна Европа, партии, които са националистически или патриотични, постигат тези резултати, именно защото християнска Европа разбира, че това е единственото решение като контрапункт на либералния модел, който ни доведе до тук.

 

Участие на Светлозар Лазаров в предаването „Офанзива“, излъчено по Канал 3 на 24 март 2018 г.