|

Унгария последният бастион на Европа срещу Сорос

Според премиера Орбан финансовият спекулант подкупва местните НПО-та, за да дестабилизират страната чрез приток на мигранти от ислямски страни

Правителството на Унгария внесе в парламента пакет от 3 законопроекта срещу нелегалната миграция под общото название „Да спрем Сорос” (Stop Soros). Инициативата на Будапеща вече предизвика загриженост в европейските и правителствените кръгове. Общият смисъл на тази загриженост бе изразена от германския Frankfurter Allgemaine Zeitung: „Унгарският премиер Виктор Орбан се обявява за последния бастион на Европа пред победното шествие на исляма.”

В законопроектите се предлага усилване контрола на държавата над неправителствените организации с чуждо финансиране, които получават пари зад граница на стойност повече от 24 000 евро. Такива НПО-та съгласно документа трябва да се регистрират като „организации, получаващи чуждо финансиране” и всяка година да предоставят подробен отчет за движението на своите средства. В случай на неизпълнение на тези изисквания,

организациите подлежат на закриване.

В повечето случаи става дума за НПО-та, оказващи помощ на мигранти от Близкия Изток и от Северна Африка или агитиращи за облекчаване режима на тяхното влизане в Унгария. Новите правила предвиждат 25% данък на всички дотации за НПО-тата, които идват от чужбина. Техните служители не трябва да се допускат в гранични зони по-близо от 8 км от браздата. Временно въведеното ограничение предвижда получаване на специално разрешение за такъв достъп, което ще се издава след проверка на заявителя от унгарските спецслужби.

Според премиера на Унгария Виктор Орбан Джордж Сорос подкупва местните НПО-та, за да дестабилизират те вътрешната ситуация в страната чрез приток на мигранти от ислямски страни. Макар че всъщност става дума далеч не само за дейността на този престарял милиардер.

При това в Унгария беше приет закон, регулиращ чуждото финансиране на националните университети. Този документ задължава чуждите учебни заведения да имат филиал и в страната, в която са регистрирани. Поради този закон може да бъде затворен Централно-Европейският университет в Будапеща, създаден и функциониращ със средствата на Сорос. Регистриран в САЩ, той не осъществява там учебен процес.

„Дяснонационалистическият премиер Виктор Орбан иска да получи на парламентарните избори на 8 април мнозинство от 2/3 за своята партия „Унгарски граждански съюз”, пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, като дава да се разбере, че в политическо отношение Унгария с всеки изминал ден се отдалечава от европейските ценности. „Именно с тези цели той раздухва истерията за уж победното шествие на исляма по Европа”, пише изданието.

Ако този пакет от законопроекти, внесени от правителството, бъде приет, Еврокомисията най-вероятно ще започне разследване срещу Унгария поради нарушаване на европейското законодателство. Виктор Орбан обаче изглежда това малко го вълнува, въпреки че разследването може да завърши с лишаване на Унгария от право на глас в Съвета на Евросъюза. Аналогичен процес вече е започнат срещу Полша във връзка със съдебната й реформа. Изпреварвайки позицията на Брюксел, „Франкфуртер Алгемайне цайтунг” откровено отбелязва, че „има само един начин да се вразумят такива нарушители като Виктор Орбан – като им се спре финансовата помощ”.

Същевременно обаче

унгарският премиер има подкрепа в обществото

и влиянието му днес не се ограничава само с Унгария. Миналата седмица на конференция на християндемократическите партии в Будапеща той изложи възгледите си пред депутати от различни страни и получи тяхната подкрепа. Сериозни политици християндемократи от Испания, Сърбия, Колумбия и други страни му пожелаха успех на изборите.

Съвсем друга беше реакцията от Брюксел. Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн нарече Орбан „диктатор” и поиска да започне разследване срещу Унгария. Упълномощеният за правата на човека към Съвета на Европа и представителят на Върховния комисар на ООН по правата на човека извадиха по адрес на Будапеща стандартния комплект обвинения за нарушаване правата на човека.

Самият Виктор Орбан, четейки ежегодния отчет за положението в страната, обрисува ситуацията с притока на мигранти от мюсюлмански страни в мрачни краски: „Черни облаци покриват Европа.

Страните ще прекратят съществуването си, Западът ще падне,

а Европа дори няма да разбере, че това е нахлуване.” Той също така предсказа поява в Европа на мюсюлманско мнозинство и обвини правителствата на европейските страни в слепота и откъснатост от реалното положение на нещата. „Опасността, с която ние се сблъскваме, идва от Запада, от политиците в Брюксел, Париж и Берлин. Те искат ние да приемем политика, която превърна техните страни в мюсюлмански гнезда и прокара път за упадъка на християнството и разпространяването на исляма”.

„Ние смятаме, че последната надежда на Европа е християнството”, заяви Орбан, като нарече

Унгария последна опора в борбата срещу ислямизацията.

И добави, че „имиграцията способства за развитието на страната също толкова, колкото  грипът помага на здравия организъм”. Първите твърди мерки срещу мигрантите, включително строителство на заграждения от бодлива тел на унгарската граница, правителството на Унгария прие още в разгара на кризата с мигрантите. През декември 2017 г. Еврокомисията подаде иск в Европейския съд срещу Унгария, Полша и Чехия за отказ да приемат мигранти в рамките на програмата за разселване на пришълците. Протестите обаче се засилват не само в тези страни. В Италия, където скоро предстоят парламентарни избори, също така постоянно звучи критика на миграционната политика на ЕС. Виктор Орбан има специални отношения и с ръководителите на баварския ХСС. Неотдавна той за пореден път посети Мюнхен, където му бе оказан топъл прием, а критиката му по адрес на Ангела Меркел не остана „незабелязана”. Същевременно не спира кампанията срещу Орбан в западните медии, на него му се изгражда образ на диктатор, наричат го гробокопач на демокрацията.

Не се вижда скорошно решаване на проблема, предизвикан от миграцията в Европа. И в това отношение бъдещето на Стария свят е покрито с мъгла. Консервативната част на европейските политически кръгове не е съгласна с неограниченото вливане на чуждоземен, с чужда култура и  чужда религия елемент в Европа, който потенциално носи заплаха от сблъсък между цивилизациите. И водещият отряд на съпротивата срещу либералните подходи към имиграцията започва да се формира преди всичко в страните, където са силни позициите на католическата църква – Полша, Унгария, Словакия, Италия и Испания.

 

Превод: Тихомир Тодоров