|

Явор Нотев: Ако беше приет законопроектът на АТАКА за неизбежната отбрана, можеше да се избегне случаят в Пловдив

Законопроектът беше обсъждан в пленарна зала и имаше за цел да изясни неизбежната отбрана, така че да стане ясен и достъпен за българските граждани, коментира зам.-председателят на НС от АТАКА

Ако беше приет законопроектът на АТАКА от 2014 г. за неизбежната отбрана, то можеха да се избегнат случаите като този в Пловдив или този с художника Опиц, (който влезе в затвора с присъда за предумишлено убийство, защото е прострелял смъртоносно наркозависим младеж, влязъл да краде в блока му, бел. р.).

Това заяви Явор Нотев, зам.-председател на НС от АТАКА в сутрешния блок на България Он Еър.

„Законопроектът беше обсъждан в пленарна зала и имаше за цел да изясни неизбежната отбрана, така че да стане ясен и достъпен за българските граждани. Става дума за едни изменения, които са били поставени като въпрос дали са конституционносъобразни пред Конституционния съд. Няколко конституционни съдии заявят позиция, че тези промени не са в противоречие с Конституцията. А това са промени, които разглеждат хипотези, при които неизбежната отбрана е право на нападнатия. В шест случая се казва в тези промени, нападнатият може да отговори с насилие, което да предотврати и да парира“, обясни Нотев.

По случая в Пловдив, той коментира, че има обрат – спрямо първоначално разпространените версии за случилото се, които предизвикаха бурна реакция в обществото. „От една страна като че ли застават правораздавателните органи, от друга страна медиите, които са на мястото и продължават да търсят информацията в полза и интерес на зрителите“, смята той.

По думите му фактите, станали обществено достояние по случая, не е правилно да изтичат в пространството.

„Има санкции за този, който ги разпространява“, разясни Нотев.

Той обясни още, че много пъти по канала – отговорник „Връзки с медиите“ и журналистите, минава информация, която впоследствие се оказва, че не е цялата истина.

 

 

Предложените промени от АТАКА са с цел да се регулира принципа на неизбежна отбрана и използването на оръжие при нея

Партията на Сидеров с мерки за самоотбрана от години, НС ги отхвърля

Партия АТАКА многократно внася в Народното събрание предложения за промени в Наказателния кодекс (НК), регулиращи принципа на неизбежна отбрана и използването на оръжие при нея. Патриотите искат промяна в чл. 12 от НК., която нееднократно беше отхвърляна от различните парламентарни мнозинства. Според зам.-председателя на АТАКА Десислав Чуколов предложените от националистите поправки ще гарантират защитата на имуществото и живота на българските граждани, без те да се притесняват от наказателна отговорност за самоотбрана.

Чуколов подчертава, че от самото си създаване АТАКА призовава всеки българин да има правото да защитава семейството, дома и собствеността си по ясен, категоричен и законово уреден начин.

В мотивите към законопроекта, внасян в няколко поредни парламента, се казва, че „в момента уредбата на института за неизбежната отбрана не е актуална и в крак с изискванията на живота и наказателно-правната практика. Въпреки промените в чл. 12 от Наказателния кодекс през 1997 г. те не дават адекватна защита на лицата, които са проявили смелост, отговорност и чувство за дълг в защита на свой личен и обществен интерес, както и по отношение на себе си и трети лица”.

От АТАКА допълват, че с предлаганата промяна отпада съществуващото досега изрично изискване за приемането на неизбежна отбрана, само ако се касае за проникване с насилие или с взлом в жилище, което силно стеснява полето на института.

Предвижда се и особената хипотеза, която на практика често се реализира в живота, а именно, когато отбраняващият се предварително е взел мерки, най-често с технически средства, срещу евентуално нападение, които мерки в последствие са довели до вредоносен резултат за нападателя.

Припомняме още, че АТАКА многократно внася и законопроект за доброволни формирования за обществена безопасност. Според патриотите при изпълнение на функциите си доброволните формирования ще въздействат предимно чрез наблюдения, разяснения, предупреждения и други форми на убеждение. До момента обаче и двата законопроекта са отхвърляни в различните състави на парламента.