|

„Патриоти за София“ скочиха на МОН: Защо поставяте ромите пред останалите първолаци?

Патриотите се възмутиха от намерението на МОН да създаде специална привилегия за „малцинствата“, която да им дава предимство при записване в първи клас

Председателят на групата на Патриотите в Столичния общински съвет е депозирал становище срещу спорна промяна на Наредба 10 на МОН за организацията на дейностите в училищното образование. Понастоящем за приема в първи клас е въведен водещ критерий – постоянен адрес на детето (чл. 43 от Наредбата). Той стана повод за много разправии и критики, като според групата на „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ в градове с районно деление, особено в столицата, ще доведе до хаос и объркване при записването на децата в първи клас. Именно поради това и Патриотите не подкрепиха разработените от Столична община правила за прием в първи клас, които влизат в сила тази година.

Поводът за острото недоволство на ВМРО и АТАКА в София обаче е друг – намерението на МОН да създаде специална привилегия за „малцинствата“, която да им дава предимство при записване в първи клас. С други думи, за циганите чл. 43 и районирането няма да се прилага и ромчетата въз основа на произход ще бъдат насочвани към други училища, не тези по район.

За тази идея се заговори преди два месеца. На страницата на МОН преди малко повече от 2 седмици беше обявен и конкретният текст на поправката в наредбата, която е дискриминационна.

Според председателя на групата „Патриоти за София“ в СОС Карлос Контрера, това е чиста проба дискриминация и създаване на привилегии на база етнически произход. Воден от тези аргументи той депозира отрицателно становище до МОН с настояване предложението да се оттегли.

„Остро възразявам срещу предложения текст 43а, който по своята същност е един дискриминационен текст, създаващ привилегии в подзаконов нормативен акт въз основа на етнически признак… Въз основа на етнически произход се въвежда изключение от важащото за всички останали общо правило. По своята същност това е привилегия, основана на база произход. Проектът категорично противоречи на Закона за защита от дискриминация и на установената практика, че не може да се въвежда по-благоприятен режим въз основа на произход”, мотивира се общинският съветник на патриотите.