|

33 години от атентата на гара Буново

Останките от вагона за майки с деца

Днес се навършват 33 години атентата на гара Буново. На този ден през 1985 година терористи поставят бомба във вагона за майки с деца на влак № 326. Заради закъснение на влака бомбата избухва на гара Буново, а не в тунела, както е било изчислено да се случи. В резултат на този позорен акт загиват 8 души, а не много повече, както би се случило, ако взрива бе станал в тунела. Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел „Сливен“ в Сливен.

Атентатите са извършени от членове на протурската терористична организация „Турско националноосвободително движение в България“. Тази и подобни организации имат за цел да се извърши сепаратизъм и регионите населени с мюсюлмани да бъдат отцепени от България и да бъдат присъединени към Турция.

В последствие станахме свидетели как една уж либерална и демократична партия – ДПС, издига чешми и паметници на атентаторите.

Снимки на турските убийци

Днес всички българи трябва да заклеймим този позорен акт на протурския тероризъм и сепаратизъм и неговите поддръжници. Свеждаме глави пред жертвите и да твърдо заявяваме, че ние, Патриотите, няма да допуснем повече подобни прояви на тероризма и сепаратизма в европейска, цивилизована България.

Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от Обединени патриоти Красимир Богданов с декларация от парламентарната група. Повод бе годишнина от атентата на гара Буново.