|

Андрей Райчев, „Галъп”: АТАКА се оказа постоянен фактор, не е еднодневка

Обединени патриоти успяха да постигнат този съюз и това е голяма заслуга на Сидеров, категоричен е шефът на „Галъп”

Сидеров може да бъде поздравен, коментира социологът

Петя Кузева

 

АТАКА се оказа постоянен фактор. Сидеров вече 13 години е в парламента. Това не е дреболия. Със сигурност не е еднодневка. Това заяви в интервю за АЛФА ТВ социологът Андрей Райчев.

По думите му Сидеров има страшно силен предизборен спринт. „Много е силен. Виждал съм го до 1-2% да е сведен и за 2 месеца си ги вдигне обратно на 4-5%”, коментира шефът на агенция „Галъп”.

Райчев отчете положително и това, че лидерът на АТАКА предпочете да остане извън изпълнителната власт. „Много умно от негова страна и това му развърза ръцете, а от друга страна е фактор от типа на министър. В този смисъл може да бъде поздравен. Това е върхово постижение в неговата политическа кариера”, категоричен е социологът.

Той коментира и коалицията Обединени патриоти: „Те успяха да постигнат този съюз и това е голяма заслуга на Сидеров и Симеонов преди всичко, защото те бяха проблема. Заслужават поздравления. Това са много силни мъже. Въпреки лошите им лични отношения, разумно и стратегически правилно насочено и вече доста дълго направиха обединение, което не занимава непрекъснато всички. Ако това беше СДС по цял ден щеше да пише как се карат”.

Райчев е категоричен, че нагласата на българите не е антируска. При съмнителна ситуация българинът мисли на страната на Русия. „България никога не е била антируска страна. Всички опити изкуствено да се насади омраза към Русия първо са глупави и второ обречени на неуспех. Русия не ни е причинила нищо лошо”, посочва социологът.

По темата за национализма в Европа, шефът на „Галъп” е на мнение, че по-скоро либерализмът се разпада. „Има разпад на либералното и очевидно на тези пространства някой ще се настанява. Българите са крайно нелиберални и нашите либерали не разбират, че това не е недоразумение. Българите това не го искат”, анализира той.

Райчев е категоричен, че не вижда предсрочни избори.