|

АТАКА в Крим

Лидерът на АТАКА пред „Русия 24”: Връзката между Русия и Европа е възможна, санкциите ще паднат

– Може ли сега да се говори, че във Ваше лице парламентаристите от България са донесли икономическите си виждания на този форум, и в какво се състоят те?

– Да, може да се каже, защото ние сме четирима души. Моят колега Явор Нотев е зам.-председател на българския парламент. А аз самият съм председател на патриотична депутатска група от 27 души, така че ние тук сме представители на българския парламент, но все пак трябва да кажа, че не всички партии в Българския парламент признават, че Крим е територия на Руската федерация.

– Има ли интерес сега България и Крим да разглеждат съвместни проекти? В какво се състоят те?

– В България определено има интерес за икономически връзки, за икономически контракти. Членове сме на НАТО и Евросъюза и това ни налага ограничения в това отношение. Но аз мисля, че в близко бъдеще ще има промени. Самият премиер на България работи за това нашите връзки да се развиват.

– Американското списание „Уолстрийт Джърнъл” писа, че Ангела Меркел ще говори с Тръмп, за да го убеди да се свалят санкциите за дейности на германските компании в Русия, преди всичко за фирмите Сименс, Фолксваген, Даймлер. Можете ли да инициирате подобно заявление от страна на българското правителство?

– Да, можем. Нашата партия АТАКА го прави това от 2014 г. Ние го предлагахме, но сега моментът е исторически, защото България е председател на целия ЕС. Това е на ротационен принцип. Ние имаме шест месеца лидерска роля в ЕС. Така че сега моментът е много удобен. Българският премиер, заяви че връзката между Русия и Европа е възможна, че тези санкции ще отпаднат. Те само нанасят щети на европейските държави, в това число и на България, така че моментът е много удобен за България и аз мисля, че това ще стане. Мисля, че и под влияние на нашата партия АТАКА, сега ние сме част от коалиционното управление на страната, оказваме натиск в тази посока.

 

Съпредседателят на Патриотите: Крим е руски

Пред един от най-големите руски телевизионни канали РТ Волен Сидеров сподели своите впечатления от икономическия форум в Крим. Самият той не за първи път е на посещение там, след като през 2014 г. АТАКА отново бе единствената българска партия представител по време на референдума за независимост на Крим.

Сидеров припомни пред руската медия, че само неговата партия призна Крим за територия от Руската федерация. „Всички други или мълчаха, или бяха против”, посочи партийният лидер.

На въпрос какви са впечатленията му, той посочи, че „се виждат много нови неща в Крим, в Симферопол. Ако започнем с летището, аз виждам, че тук е разгърнато голямо строителство”.

Припомняме, че въпреки санкциите срещу Русия икономическият форум събра делегати от над 50 държави, част от които наложиха рестрикции към Москва. Присъстваха членове на германския Бундестаг, дори представители от Европарламента.

По въпроса за санкциите, Сидеров припомни, че АТАКА предложи на българския парламент да ги отмени и това може би предстои в близкото бъдеще.

 

Явор Нотев пред „Приятели на Крим”: Ще повдигна въпроса пред НС защо сънародниците ни не могат да посетят България

Зам.- председателят на българския парламент Явор Нотев, който бе част от делегацията на партия АТАКА на икономическия форум в Крим, пое ангажимент да постави в Народното събрание проблема с получаване на визи на българите в Крим.

„Бях дълбоко възмутен, когато разбрах, че нашите сънародници не могат да посетят своята прародина – България. И то само защото те имат кримски паспорти. Това е проблем, който аз няма да поставям тук. Този проблем ще е наша грижа, когато се върнем в България. Къде са демократичните принципи, за които ни убеждават нашите западни партньори – за свободно придвижване на хората? За мен е обидно това, че в Европа хора без документи, дошли от трети страни, имат повече права, отколкото моите сънародници. Това ще е една кауза, когато се върнем в България”, заяви Нотев пред чуждестранните делегати по време на срещата „Приятели на Крим”.

Атакистът отчете и че българската диаспора на полуострова живее добре. „Те заемат длъжности в ръководството на Република Крим. Това говори за защитаване на националната политика от страна на държавата”, изтъкна зам.-председателят на българския парламент.

Вицепремиерът на Крим Георги Мурадов, който беше и модератор на срещата, благодари на Нотев за поетия ангажимент. Той припомни, че преди Крим да се върне в Русия, руските граждани, които са живели на полуострова са пътували свободно зад граница. След референдума през 2014 г. това им право е било отнето.

„Западът казва – ние не признаваме вашите кримски паспорти. Но вторият проблем, още по-голям е в това – как може да се отрича правото на гражданите да избират гражданството си”, вузмутено попита Мурадов. Той допълни, че всеки човек има право да избере в коя държава да живее и да бъде неин гражданин. „Затова този аргумент изцяло противоречи на принципите на международното право и аз мисля че и други наши колеги, приятели на Крим, също ще повдигат тази тема”, посочи в заключение вицепремиерът на Крим.

 

Волен за руския „Първи канал”: Светът трябва да е многополюсен, без хегемония на долара

Не всички искат да вървят срещу Русия. Това беше идея и инициатива предимно на САЩ и Великобритания. Много страни в Европа не искат да се налагат санкции срещу Русия или да има някакви враждебни отношения. Напротив! Много страни в Европа искат нормални икономически връзки с Русия, както и България. Това заяви пред руската телевизия „Първи канал” председателят на АТАКА Волен Сидеров по време на икономическия форум, който се проведе миналата седмица в Крим.

По темата за избора на полуострова да се върне в границите на Русия, партийният лидер беше категоричен, че международното право не е било нарушено. „Обратното, то беше нарушено сега, когато летяха бомби над Сирия. Това е нарушение на международното право и на Устава на ООН. А Крим просто се завърна в Русия. Нашите сънародници тук гласуваха на 100% за връщането на Крим на Русия. Защото от Киев ги заплашиха, че няма да могат да говорят на български език. Имаше дискриминация”, посочи Сидеров.

По думите му следващата задача, която стои пред Русия е да преодолее глобалната финансова система. Там продължава да доминира доларът. „И докато това бъде така, не всичко ще е както ни се иска на нас. Не трябва да има само един цвят, а да има два, три или повече, както е нормално да бъде. Да има баланс”, категоричен е председателят на ПГ на Обединени патриоти. Затова следващата крачка е да се създаде независима финансова система. „Смятам, че това нещо се прави в момента и ще се случи”, заключи атакистът.

 

ЕС трябва да се еманципира от САЩ. Бъдещето е евразийско

Завърши посещението на парламентарната делегация на партия АТАКА в Крим. Лидерът на националистите Волен Сидеров говори пред икономическия форум в Ялта, където партията му беше единственият български политически представител. Сидеров бе придружаван от колегите си Десислав Чуколов, Явор Нотев и Маргарита Николова. Медийният интерес към българската делегация бе огромен. Пред руския телевизионен канал „Звезда” Волен Сидеров изрази оптимизъм относно връзките между България и Русия. Той отговори и на въпроса повлияха ли на страната ни международните санкции срещу Руската федерация.

„Определено България има загуби. Имахме огромен енергиен проект „Южен поток”. През 2014 г. всичко това го спряха, защото американски сенатори дойдоха в България и казаха „Стоп! Това не може да стане”. А сега у нас има условия да подобрим връзките помежду ни”, коментира Сидеров като припомни, че управлението на България в момента е с участието на патриотите.

„Нашето влияние в управлението на България се усеща. Когато се вземаше решение да се експулсират руски депутати, нашата група оказа натиск и премиерът Борисов каза, че няма да се експулсират никакви руски дипломати. Това е правилна, балансирана стъпка от страна на българското правителство. Така че аз съм повече оптимист, отколкото песимист относно връзките между България и Русия”, подчерта лидерът на АТАКА.

На въпрос как той вижда решението на проблема със санкциите, Сидеров заяви, че решението е в еманципирането на Евросъюза в отношенията му с Вашингтон. „Аз съм сигурен, че това предстои. През следващата година в Европа ще има евроизбори. Сигурен съм, че там ще има нови представители на консервативни, на патриотични фракции, като нас. Те ще бъдат в ЕП и ще оказват натиск върху ръководствата на отделни държави в Европа. Следващият етап в геополитиката ще бъде еманципирането на Европа от Вашингтон и по-самостоятелна икономическа политика”, категоричен е атакистът.

„Русия е естествен партньор на Европа. И всичките тези санкции, тази икономическа война – това е противоестествено. Мисля че бъдещето ще бъде Евразийско, а не Атлантическо”, заключи Сидеров.

 

Изказването на Сидеров пред форума в Ялта

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров говори пред Икономическия форум в Крим, където партия АТАКА бе единственият български политически представител. Като представител на управляващата коалиция у нас, той акцентира върху факта, че благодарение именно на партия АТАКА българското правителство взе решение да не експулсира руски дипломати, вследствие на скандала по случая „Скрипал“. Ето и цялото му изказване:

„Аз представлявам патриотична формация в българския парламент, сега в управляващата коалиция на България. Ще говоря прагматично какво може да се направи, както г-н Мурадов призова няколко пъти.

Посредничеството между Русия и Евросъюза – България в момента има чудесния шанс да бъде посредник между Русия и ЕС, защото в момента сме председател на Съюза. Мога да кажа, че нашето присъствие в управлението на България дава резултат, тъй като съвсем наскоро мин.-председателят взе решение да не експулсира руски дипломати.

Има значение също политиката, която води днес българското правителство, заради нашето присъствие, на Обединени патриоти, тъй като, ако беше друга коалиция, може би отношенията с Русия щяха да бъдат други.

Какво може да се направи? Нужна е по-активна работа в посока на неправителствени организации и медийно присъствие в страните от Европейския съюз. Много хора от нашите държави в Европа не знаят, нямат информация за това, което става в Русия, за това каква е политиката на Русия в момента. А това е много важно за оформяне на общественото мнение, за създаване на отношение и на цялостната политика на държавите.

По отношение на близкото бъдеще, аз съм оптимист, защото следващата година има избори за Европарламент. И в Европа ще имат все по-силно присъствие на патриотични, консервативни формации като нашата, които ще оказват въздействие върху своите правителства. Ние вече виждаме съвсем актуална информация, от последните часове, че германският канцлер ще постави въпроса пред американския президент да не се спазват санкциите от Германия. Аз смятам, че и други държави в Европа ще последват този пример.

В заключение, пак ще кажа, че е нужна активна работа, не само форуми на които да се виждаме, но между тях, през цялото време да имаме връзка и да действаме активно в медийното поле и в полето на неправителствени организации.