|

АФИС: Доверието в Сидеров расте с 5 пункта

Според проучването Сидеров е известен с откритите си проруски позиции, което го прави по-адекватен спрямо мнението на преобладаващото мнозинство в страната

Доверието в лидерът на АТАКА Волен Сидеров расте с 5 пункта. Това сочат данни от Национално представително изследване на общественото мнение на Агенция „АФИС“, осъществено в периода 13-17 април 2018 г. Интервюирани пряко „лице в лице“ в техните домове са 1021 пълнолетни български граждани. Изводите са представителни за мнението на населението с избирателни права.

Геополитическата криза оказва силно влияние на доверието в някои основни институции и водещи политически лидери. Според допитването се отбелязва рязък спад на доверието спрямо Европейския съюз и Българската армия – съответно с 9 и 5 пункта в рамките само на последния месец.

От друга страна, като най-адекватна и близка до позицията на мнозинството от хората се възприема позицията на трима от политическите лидери – Бойко Борисов, Корнелия Нинова и на лидерът на АТАКА и председател на парламентарната група на Обединени патриоти Волен Сидеров. Доверието в тях е нараснало съответно с 3, 5 и 5 пункта. Доверието във всички останали политически лидери спада.

Според проучването Сидеров е известен с откритите си проруски позиции, което го прави по-адекватен спрямо мнението на преобладаващото мнозинство в страната. В частност руските симпатии нито намаляват, нито се увеличават, но за сметка на това бележат съществен ръст антизападните настроения. „Ако сега се стигне до избори за Народно събрание в новия парламент ще попаднат ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти, а Воля остава извън парламента. Всички останали политически сили засега остават извън сметките на евентуалното бъдещо разпределение на депутатските мандати“, коментират още от Агенцията.