|

Волен Сидеров пред ПИК: На евроизборите ще надделеят консервативните формации като АТАКА

С моите партньори Каракачанов и Симеонов трябва да сме единни и дори да привлечем някои сходни формации за изборите през 2019 г.

Ива Николова

- Започна ли Третата световна война?

- Имаше и такива заглавия, но в същото време се появиха контразаглавията – не, спокойно, това не е Трета световна война. Чухме вече и няколко коментара, включително от нашата министърка на външните работи, че това едва ли не било уговорено, знаели са предварително. Обаче не чух най-важния въпрос – този ракетен удар на три държави срещу четвърта наруши ли Устава на ООН.

- Да, това е големият въпрос – законни ли са или не?

- Според Антониу Гутериш, който е генерален секретар на ООН, уставът е нарушен, макар витиевато, той каза „аз следя всичко, което става, трябва да се спазва устава, задължително е за такива въпроси, когато става дума за мир и сигурност“. Тоест, той индиректно казва, че в случая не е спазен. И веднага възниква въпросът, тогава за какво съществува ООН? Може ли всяка държава, която е силна военна машина и мощ, когато реши да удари друга държава, защото предполага, че там имало нещо си. Тези въпроси не бяха анализирани в нашето медийно пространство. Някак си автоматично застанаха отделни лидери на държави в ЕС и казаха, да, подкрепяме, много е лошо да има химически оръжия. Да, лошо е да има химически оръжия, лошо е да се използват, но в случая това не беше доказано.

- Да уточним защо именно САЩ, Великобритания, Франция – какво обедини тези три държави?

- За САЩ и Великобритания е ясно, Франция е била включена да се каже за присъствие на евродържава.

- Но Германия категорично отказа.

- Германия отказа, Италия каза, че няма да даде бази и т.н. Донякъде се повтаря историята с Ирак 2003 г., когато САЩ по същия начин казаха – в Ирак има оръжие за масово унищожаване, трябва да нападнем Ирак и отново обаче нямаше решение на Съвета на ООН за сигурност и САЩ направиха т.нар. коалиция на желаещите. За съжаление и България беше вкарана там. Тази коалиция разруши Ирак, стотици хиляди жертви, накрая се оказа, че няма такова оръжие. И се чу, сори, но това сори струваше страшно много  човешки животи и щети.

- Какви са причините в момента?

- Причините са геополитическата схватка между САЩ и Русия. Защото САЩ се притеснява, че вече не са доминиращият център в света. Русия стана сериозна самостоятелна държава и на 1 март Путин произнесе една, можем да кажем историческа реч пред парламента.  В нея каза, че вече са постигнали високотехнологични оръжия, които нямат аналог в света. И че американската ракетна отбрана не може да ги спре.

- Колко ракети са прихванати от тези, варира цифрата 110, 80, 71.

- Да, мисля, че 70 или 71-72 са прихванати от всички 103-105, което е много сериозен процент. Тоест, на практика ударът е бил почти безрезултатен, ако е така. Другият въпрос, който се поставя е – ако наистина има химическо оръжие, каква е логиката ти да бомбардираш със 100 ракети. Може да улучиш центъра, защото те подчертаха, че целели химически лаборатории. И ти тогава ще предизвикаш отравяне на огромна маса народ.

- Ще се предизвика катастрофа.

- Всичко това прилича на демонстрация на сила от страна на САЩ след речта на Путин, при което Тръмп някак си се чувства длъжен да отговори пред собствената си аудитория, да каже, аз пък не съм за подценяване, ето и аз съм сила – надуване на мускули, и изнервяне на Русия, също.

- Не е добре да изнервяш Русия, историята така сочи.

- Но видяхме, че няма прояви на нервност, защото очевидно руските военни са имали информация за този удар и няма пострадали руснаци. Защото, ако имаше загинали руски военни в Сирия, работата щеше да е друга, тогава вече общественото мнение в Русия щеше да наложи на Путин някаква по-остра реакция.

- Вярна ли е версията, че Путин е имал предварителна информация, дори Макрон е говорил преди това с него.

- Така пише в информациите, които чета, лично Путин се надявам да го видя сега на Международния икономически форум в Ялта, ако имам възможност ще го питам.

- Ще бъдете на този форум?

- Да, поканени сме четирима човека от АТАКА, поканата е към партията, тъй като те разграничават добре партиите в коалицията. Вероятно са имали информация, и даже се говори за евакуиране на сирийски военни, служебни лица, на практика жертви нямаше пряко.

- Защо се допуска този удар, още повече, че Русия твърди, че там няма химически оръжия.

- Нямаше и международна експертиза, независима, която да докаже. Този въпрос, според мен, трябва да го зададат европейските държавници, тъй като ние сме в ЕС. Те трябва колективно на срещата на върха да поставят въпроса пред Франция, която е член на Евросъюза, а и на т. нар. партньори от САЩ и Великобритания, извинете, вие с какво право направихте този удар. Така ли ще се действа, защото това означава липса на правила. Това означава, че когато една по-силна държава реши да удари някоя, може да го направи. И въобще, променя ли се международното право, липсва ли то, въобще действа ли не действа ли? Тези въпроси трябва да се решават на срещата на върха в ЕС. Опасявам се, че тази среща се състои от лидери, които са еманципирани от Вашингтон. Но след евроизборите през 2019 г., предполагам, че ще се сменят. Предполагам, че тогава ще надделеят консервативно мислещите формации в Европа и можем да видим управления вече, които да започнат да поставят тези въпроси.

- Според някои от анализаторите Съединените щати и Великобритания решават вътрешни проблеми, двамата лидери на страните Тереза Мей и Доналд Тръмп. Решиха ли с този удар проблемите си?

- Със сигурност няма да ги решат, не са толкова лесни. Вътрешните промени са свързани пак с глобални въпроси, например световната финансова система. Да си спомним, че Ирак беше ударен и Саддам беше обявен за злодея на века, тогава, когато той започна да търгува петрол не само срещу долари, а и срещу евро и друга валута. Това е удар по американския долар. Сега в момента, по същия начин започва една много сериозна практика Китай, Русия, Индия и други държави да започнат да търгуват петролни продукти и най-вече енергийни не само срещу долари. Тогава покритието на долара ще бъде сринато.

А това е вече срив за американската икономика и за Щатите като държава. Тази опасност наистина може да изнервя американското ръководство.

- Китай се противопостави на този удар и освен това, напоследък искат да се плаща в тяхната валута, да търгуват по този начин.

- Точно това е големият страх на САЩ, а най-големият страх пък е комбинацията Русия и Китай, защото това става вече един център, който става по-силен от САЩ и Запада. И според мен, следващите стъпки ще бъдат вкарване на интрига, клин така да се каже между Русия и Китай. Те са опитни в това отношение.

- А да търсим ли някаква връзка между ударите по Сирия и случая Скрипал?

- Връзката е въздействие върху обществено мнение и психологията на хората, обществата, за това, че Русия е лоша държава. Общата цел е дискредитиране на Русия, особено след избирането на Путин, очевидно там ще се засилва независимостта, мощта на тази държава. Санкциите не водят до нищо друго, освен до укрепване на вътрешните икономика и пазар. Така, че можем да очакваме и други подобни провокации.

- И сега Щатите ще налагат още по-жестоки санкции срещу Русия.

- Това, според мен, ще предизвика по-бързото отрезвяване на европейските политически елити, защото там има вече сериозно недоволство. Всички тези забрани на Щатите не се приемат добре в Европа. Огромни фирми търпят огромни загуби, Германия иска да направи „Северен поток 2“.

Този „Южен поток“, който го спряха тук през България, в някакъв вариант започва да се прави. Дали ще е през Турция или пак, евентуално хъб в България. Така, че Европа губи от тези санкции. Според мен ще се изрази това недоволство в Европа на изборите 2019 г. за европарламента, това ще се разбере, ще се види.

- Вие очаквате ли коренна промяна на конфигурацията?

- Според мен ще има видима промяна на съотношението – партии, които са аналогични на нашата патриотична формация, Националният фронт във Франция, който на вътрешни избори не взима резултат, защото има чисто мажоритарна система, но европейските избори се провеждат по пропорционална. Там Фронт насионал вкарва най-много. Партията на свободата в Австрия, които сега са в коалиция и управляват. Чехи, словаци, унгарци, италианци. В Италия също се получава една такава комбинация от консервативници. Аз ги наричам не толкова националистически, колкото консервативни, защото днес сблъсъкът е консерватизъм-неолиберализъм. Тоест, традиционни ценности, развитие на собствени икономики, падане на зависимостта от глобалните, големи компании, спиране на незаконните мигранти – всичко това са консервативни теми, които вече се споделят от все повече европейци.

- Доколкото разбирам, вие много енергично се готвите за тези избори.

- Ние сме длъжни да го направим.

- Освен, че сте длъжни, май че сте и мотивирани.

- И аз тук съм амбициран да говоря с моите двама партньори Каракачанов и Симеонов, да не се правят някакви ходове за разцепление, защото тук трябва да сме единни, тук трябва да сме тройна коалиция, даже да привлечем, ако може и някои сходни формации.

- Вероятно СДС?

- Не сме говорили, но формации, които споделят вижданията ни, за да можем да постигнем добър резултат. Защото тези избори са всъщност измерване на партии и коалиции. Те са си чисто партийни. Бариерата е по-висока, по-трудни са, активността пада, на хората не им се гласува за евродепутати, но всичко това е предизвикателство. Ако тук се разсейваме, няма да е добре.

- Как ще убеждавате хората да гласуват за вас, вашата теория я, че Европейският съюз не е най-доброто място за живеене, че това са едни чиновници-бюрократи, буквално тормоз върху нацията. Е, как ще ги накарате тези хора сега пък да пращат евродепутати.

- Именно, точно чрез присъствие на наши представители, които да внасят новата нотка и да се реконструира ЕС да се коригира това, което сега го критикуваме не само ние, много европейци – бюрократичността, липсата на реактивност. Сега виждаме в един такъв много напрегнат момент, военни действия, ЕС като че ли няма позиция.

- Ами той е разцепен, Франция участва, другите се дистанцират, призоваха за оправяне на отношенията с Русия, съвсем разнопосочни послания идват оттам.

- Значи, присъствието на наши евродепутати, заедно със сходни от други държави, подобни, ще даде една струя на ново мислене и на стимул за промяна на Евросъюза.

- Вие за стабилизирането на ЕС ли сте, или против – за разпадането?

- За мен ЕС може да се стабилизира единствено, ако работи в Евразийски план. Европейският съюз без мощния потенциал на държавите, които бяха преди Съветския съюз, Русия и подобни, става лесна плячка на геополитически игри.  Всъщност Европа, или това, което приемаме за Европа, западната част, е един полуостров на Евразия, то не е отделен континент.

- Скандализирате в момента обществеността.

- Е, да, ама това са реалните факти. Ние не можем да водим враждебни действия с една огромна, мощна държава, каквато е Русия, да си правим санкции, да не си говорим и въобще да враждуваме. Напротив, единството в икономиката и взаимната изгода ще направи Европейският съюз по-силен. Аз не знам защо Русия не е поканена за член на Европейския съюз досега, за мен това е голяма загадка.

- Путин на шега е подмятал, че и това може да се случи.

- Ако трябва да бъде истински Европейски съюз, това е логично. Но може би и този момент ще дойде, но тогава вече той ще бъде съвсем друг Европейски съюз. Никой няма да може да му влияе и да го манипулира, както сега.

- На този фон как стои България, как ви изглежда нашата позиция? И още нещо искам да коментирате, посещението на премиера Борисов при Тачи. Къкри едно малко гърне, но тази голямата шумотевица заглушава Сърбия и Косово, там са много сериозни сблъсъците.

- Доколкото разбирам, мисията на Борисов е именно да уталожи и да заглади тези остри отношения между Сърбия и Косово. Тъй или иначе Косово беше създадена като изкуствена държава. Борисов е човек на реалностите, т.е. когато нещо съществува, по-добре е да направим действия да няма напрежение и нещата да се решат с някакви преговори, отколкото да ескалират по друг начин. В този смисъл той направи доста неща положителни и сега продължава да ги прави. България няма големи възможности, това е ясно на всеки, но можем поне да не вършим много такива фрапиращи глупости, да не се изхвърляме когато някой, дето се казва не ни пита. Да водим гъвкава политика, в която да можем да имаме максимална изгода като държава. Аз мисля, че това е виждането на всеки българин.

- Действията на премиера Борисов покриват ли това ваше виждане?

- Да, аз съм казвал неведнъж, той се оформи и израсна доста в това отношение от 2009 г, така че в момента са правилни неговите действия в международно отношение.

- Те изглеждат много благоразумно и някак си спокойни, уравновесени.

- И не би трябвало от екипа му министри, парламентарна група да му се пречат.

- Кого визирате?

- Имаше отделни прояви, в които някои се изявяваха по-католици от папата. Няма нужда да демонстрираш толкова евроатлантизъм, когато се решава нещо важно. Например ходът с неизгонване на руски дипломати беше изключителен плюс за Борисов и това ще даде добри резултати за нас, сигурен съм.

А в случая с ударите по Сирия, България просто не би трябвало да взима категорично отношение. Аз, разбира се, изразявам едно по-особено мнение като лидер на партия АТАКА, но имам това.

- А кога да очакваме завръщането ви от Ялта, Крим?

- До края на седмицата сме там, това е тридневен форум икономически, много интересен, международен.

- Не го ли бойкотират?

- Не знам, участниците са страшно много от различни държави европейски,  извън европейски, доста сериозно организиран, с добър ресурс от страна на Русия. Естествено за тях Крим и Ялта е важно място. Много усилено се говори, че на втория ден ще бъде президентът Путин, ще има слово. Темите са бъдещето на света в икономически план. За съжаление, подобни форуми у нас остават непознати. Ние ще отидем с екип на АЛФА. Трябва да знаеш какво мислят от различни страни. Надявам се да стана посредник за малко повече просвета на българите.

Интервюто с Волен Сидеров е за телевизия ПИК, направено на 16 април 2018 г.