|

Губернатор от АТАКА: Префектура Хокайдо и Софийска област ще изградят стабилни икономически отношения

По време на срещата се акцентира върху сътрудничество в областта на логистиката, селското стопанство, туризма и културно-историческия туризъм

Областният управител от АТАКА Илиан Тодоров проведе работен обяд с посланика на Япония у нас Н.П. Масато Ватанабе в резиденцията на посланика. Срещата е по покана на Ватанабе във връзка със сключването на споразумение за сътрудничество между префектура Хокайдо и Софийска област.

„Надявам се да изградим стабилни отношения в сферата на икономиката, културата, спорта с префектура Хокайдо. Работим и по сключване на споразумение с Токио“, заяви по време на срещата губернаторът на Софийска област.

Японският посланик благодари за инициативата и проявения интерес и заяви, че приветства всяко предложение за съвместно сътрудничество между двете страни.

По време на срещата се акцентира върху сътрудничество в областта на логистиката, селското стопанство, туризма и културно-историческия туризъм. Страната на изгряващото слънце проявява интерес към развитието на високите технологии, към производството на традиционни български продукти като киселото мляко, виното, производството на зеленчуци. Особено внимание беше отделено на възможностите за развитие на ски туризма между столицата на префектура Хокайдо Сапоро и зимният курорт Боровец.

Тодоров и Ватанабе единодушно отбелязаха, че фестивалът „Копривщица пее“ привлича много японски туристи и дестинацията представлява интерес за японската страна.

Областният управител покани деца от префектура Хокайдо да посетят Софийска област и да отседнат във вилата на областната администрация в Боровец.

Тодоров подари на Ватанабе плакет на Софийска област и традиционни български народни кукли и го покани заедно да открият следващият фестивал „Копривщица пее“.