|

Министър Караниколов: Последната година с Русия имаме по-добри параметри в стокообмена

Чужди компании имат силен интерес да инвестират у нас в производството

Ивелин Николов

 

- Случаят „Скрипал” и експулсирането на руските дипломати от някои страни ще се отрази ли по някакъв начин на икономическите ни взаимоотношения с Русия, доколкото ги има?

- Имаше ясно решение, че ние няма да експулсираме руски дипломати. Имам пълно доверие на колегите, които работят , и на политическото ръководство, и на експертите от Министерство на външните работи, това са изключително професионални дипломати, по никакъв начин няма да повлияе. Решението на правителството помага да няма сътресения между нас.

- А имаме ли иначе икономически взаимоотношения с Русия?

– Има, последната година сме с много по-добри параметри в стокообмена. Разбира се, говоря за неща, за които няма санкции или забрани.

- Имаше една възможност в момент при изострените отношения между Турция и Европейския съюз, ние да се възползваме и да привлечем инвеститори от Европа, които оперират на територията на Турция, но са проявили желание да се преместят тук.

- Все пак ние сме в Европейския съюз, много компании от Турция идват да инвестират в България, включително, може би знаете, че скоро ще има много голям бизнесфорум в Истанбул. Там има записани 200 турски компании, които имат интерес към България и 100 български.

- Какъв е интересът, в кои сектори?

- Машинопроизводството най-вече, но и във всякакви сектори, свързани с производството. Турция, знаете много добре се развива в този сектор производство.

- Вие бяхте в Горна Оряховица наскоро, там какво се случва?

- Там сключихме меморандум между Общината и Национална компания „Индустриални зони“. Целта е терените, които са готови да имат клуб, да бъдат вкарани за маркетинг от страна на националната компания и да бъдат представени на инвеститори. Обяснявам го защо се прави, тъй като към момента, ако една община има терени и тя не ги е посочила към държавата да се извършва маркетинг, ние не можем да ги знаем къде са и няма как да ги предлагаме на инвеститори. Теренът е изключително хубав, има изградена инфраструктура, разбира се, нуждае се от средства. Всъщност, Общината ще влезе с имот, а държавата ще влезе с финансови средства, с които ще изгради съответната инфраструктура.

- А каква е целта на това упражнение, което БСП прави от известно време, постоянно ви пита за Българската банка за развитие, дали участва в закупуването на ЧЕЗ и вие постоянно им обяснявате, че не участва.

- Работа на законодателния орган, независимо от коя парламентарна група или сила е да задава въпроси към министрите, нашата работа е да отговаряме. Така обаче, през тази трибуна, обществото получава информацията. Това е тяхно право изконно и ние сме длъжни да се съобразим.

Първо, не е подадено съответно заявление. Има питане дали банката има интерес и е отговорено, че ако се представят необходимите документи, банката ще ги разгледа. Това не е заявление, не знаем от кой е било питането, дали е от ЧЕЗ, дали е от Инерком, от трето дружество, т.е. за да кажем дали е малко, средно или голямо предприятие. Българска банка за развитие не е давала такава гаранция, съответно не са поставени такива искания към нея. Единствено е питано – има ли възможност, банката е казала, че при предоставени документи ще ги разгледа. Но това нито е финансиране, нито е ангажимент за финансиране. Българска банка за развитие не е поела ангажимент за финансиране.

*Интервю с министъра на икономиката Емил Караниколов за предаването „На жълтите павета“, излъчено по ТВ АЛФА на 30 март 2018 г.