|

Областен управител сключва бизнес споразумение с японци

Уникален сувенир с български царе, подарен от губернатора на Софийска област Илиан Тодоров ще краси кабинета на губернатор Харуми Такахаши

Губернаторът на Софийска област от квотата на АТАКА Илиан Тодоров се срещна с колегата си на префектура Хокайдо г-жа Харуми Такахаши. Миналата седмица Тодоров беше на посещение в Япония за сключване на споразумение за сътрудничество между Софийска област и префектура Хокайдо.

Такахаши благодари за инициативността и беше категорична, че срещата поставя началото на доброто сътрудничество между двете области.

Атакистът отбеляза, че сътрудничеството се сключва в момент, белязан от скорошното посещение на японския мин.-председател Шиндзо Абе у нас и разговорите с българския премиер Бойко Борисов за засилване на сътрудничеството и икономическите взаимоотношения между двете държави. Губернаторът от АТАКА беше категоричен, че споразумението за сътрудничество ще е ползотворно за двата региона.

Такахаши прояви голям интерес към възможностите, които предлага Софийска област за икономиката, културата, образованието, като специален интерес имаше към индустриалните зони в областта.

Тодоров предложи на г-жа Такахаши деца от префектура Хокайдо и техните ръководители да посетят почивната база на областта в курорта Боровец, за да се запознаят с деца от България и родните ни традиции, обичаи, култура. Идеята за културния обмен между деца от двете области беше подкрепена от губернатора на Хокайдо.

Харуми Такахаши прие и поканата на Тодоров да посети България.

Губернаторът на Софийска област подари на губернатора на Хокайдо ръчно изработена сувенирна чиния с образи на български царе, както и традиционни български кукли.

 

 

Тодоров покани Акимото да посети България, като кметът на Сапоро получи и специална покана да присъства на националния събор на народното творчество „Копривщица пее“

Губернаторът от АТАКА кани кмета на Сапоро да инвестира у нас

Областният управител Илиан Тодоров се срещна с кмета на Сапоро Кацухиро Акимото и го запозна с възможностите за инвестиции в СПА и ски туризъм, както и с възможностите, които предлагат индустриалните зони в Софийска област. Специално внимание по време на разговора беше обърнато на развитието на високите технологии и възможностите, които предлага гр. Правец в сектора.

Тодоров покани Акимото да посети България, като кметът на Сапоро получи и специална покана да присъства на националния събор на народното творчество „Копривщица пее“.

Кметът на Сапоро прие поканата и заяви, че е впечатлен от разказа за нашите традиции и култура и иска да опознае страната ни. Той сподели, че досега е чувал за България само покрай българското кисело мляко.

Областният управител и кметът на Сапоро обсъдиха и възможностите за приятелство и сътрудничество между двата региона в дългосрочен план.

На срещата присъстваха зам.-кметът на Сапоро, началникът на кабинета на Акимото, посланикът ни в Япония Борислав Костов и кметът на гр. Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Ивайло Симеонов предложи побратимяване между Сапоро и Елин Пелин.

 

 

Тодоров подари на митрополит Шинонага плакет на областта и презентация с духовните средища в Софийска област

Тодоров се срещна с митрополита на Хокайдо

Губернаторът на Софийска област посети православната църква „Свето Успение Богородично“ в Сапоро , където се срещна с митрополита на Хокайдо Шинонага.

Духовникът запозна Илиан Тодоров с историята и развитието на православието в префектура Хокайдо и с историята на храма, построен преди 138 г. Шинонага обяви, че православните християни в Сапоро са над 500 и ревностно почитат религията си.

Атакистът запозна митрополита с дейността на църквите и храмовете на територията на подопечната му област и с усилията си да възстанови неработещите с години духовни средища.

Тодоров подари на митрополит Шинонага плакет на областта и презентация с духовните средища в Софийска област, за да запознае с тях жителите на Хокайдо.