|

Откога Ахил, Патрокъл и Зевс са чернокожи?

И докато спорим дали Орфей е роден и живял в българските земи, а Ахил е тракиец, то мулти култи кретените в киното извършиха поредната мерзост

Цветомир Ценов

 

Сериал на BBC One за Троянската война превъплати митологичните герои Ахил, Патрокъл и Зевс в… чернокожи. Розовата кретения се е разпростряла във всички спектри на нашето ежедневие. Политика, култура, образование, развлечение.

BBC One проектират новата си продукция “Tроя: Падането на един град” още от 2015-та година. Вероятно никой не би обърнал внимание на поредната екранизация на древната митология, тъй като през годините, знайни и незнайни „кино-корифей” и се упражняваха с размах. Размахът този път, обаче е доста фриволен, тъй като цели 3-ма от героите са меко казано пребоядисани, що се отнася до тяхната расова принадлежност. Ахил, Патрокъл и богът Зевс са изиграни от чернокожи актьори. Това не се случва за пръв път.

В последната холивудска продукция за Троянската война си спомняме, че образът на митичния музикант Орфей също бе изигран от чернокож. В оправдателния си режим, филмовият екип изразява едно и също становище. Митологията не представлява пряка историческа действителност, и това е предпоставка за по-голяма творческа независимост.

Този път, обаче проектантите от BBC One и Netflix, които са купили правата за международно разпространение, откровено прекаляват в розовщината си и открито пропагандират някаква извратена политкоректност, която буди недоумение и откровено разочарование. Видно е, че в една от най-големите платформи за оценка на филмовото изкуство, така нареченият сериал е получил рекордно ниска оценка от зрителите – 2,4 пункта от 10 възможни.

Как създателят на сериала Дейвид Харис и екипът около него вземат решението три основни персонажа от Илиада да бъдат представени от чернокожи актьори, можем само да се досещаме. Но докато тънката усмивка на недоумението властва сред все още трезво мислещите, трябва да си зададем няколко въпроса.

Според митологията, археологията и множество историци, Ахил е спорна личност. Някои твърдят, че той е тесалийски герой, цар на мирмидонците, тракиец, дори българин. Оказва се, че през всичките тези години, сме изпуснали основния въпрос, който от BBC One ни разкриват без колебание със завидна точност. Чернокож ли е бил Ахил? Със сигурност – ДА! Чернокожи ли са Патрокъл, Зевс и Орфей?

Иска ли питане

Защо ви ги представяме така? Защо в последните години светът се изврати и имаме нужда от изкуствен толеранс, който няма да донесе нищо положително на съвремената цивилизация?

На кой му пука?

Още повече, че за тези, които създават кино и телевизионни продукти истината не е водещ фактор. Истината не е интересна, не е извън нормата. Истината не винаги предизвиква скандал и дори няколкото серии за Троянската война да не представляват забележителен филмов продукт, то скандалът около тъпата политкоректна розовщина все пак ще даде някакъв отзвук.

Колкото до холивудската екранизация „Троя” с Брад Пит от 2004-та и чернокожия Орфей, трябва да кажем още нещо.

Че гърците отмъкнаха и този античен персонаж, направиха го. Че разкопките в Източните Родопи, Перперикон, село Татул, част от вековните български земи, наследници на траките не срещат достатъчно популярност на световната историческа сцена го знаем. Че родопското село Гела се счита за родното място на Орфей…вероятно е известно на малцина интересуващи се от темата.

И докато гърците присвояваха цялата митология, българите все още се бореха за свобода от османския гнет, а днес спорим, дали все пак Орфей е роден и живял в българските земи, а Ахил е тракиец, то розовите кретени в киното извършиха поредната мерзост.