|

Путин към Федералното събрание: Всичко казано днес от мен ще отрезви всеки агресор

Създадохме високотехнологично оръжие, пред което американската ПРО е безпомощна. никой в света няма нещо подобно

Владимир Путин се обърна с послание към Федералното събрание. То беше рекордно като време – 1 час и 55 минути.

Путин за първи път държа реч пред Федералното събрание не в Кремъл, а в изложбената зала „Манеж“. Речта му не веднъж бе прекъсвана от аплодисменти. Ето най-интересните моменти от нея:

ЗА ПОСТИЖЕНИЯТА НА РУСИЯ

Ние преминахме през мащабни, сложни преобразувания, справихме се с абсолютно нови и много сложни икономически и социални предизвикателства, запазихме единството на страната, утвърдихме се като демократично общество по свободния самостоятелен път.

ЗА ГЛАВНАТА ЗАПЛАХА

Ние сме длъжни да концентрираме всичките си ресурси, да съберем всичките си сили в юмрук, да проявим воля за дръзновен, ефективен труд. Ако не го направим, няма да има бъдеще нито за нас, нито за нашите деца, нито за страната ни. И въпросът не е, че някой ще дойде, ще превземе и разори нашата земя. Не, проблемът съвсем не е в това. Именно изоставането е главната заплаха и това е нашият враг.

ЗА БЛАГОПОЛУЧИЕТО НА ХОРАТА

Ние за първи път в новата история успяхме да изравним минималното заплащане на труда с минималния доход за преживяване. Тази норма ще влезе в действие от 1 май 2018 г., което ще се отрази позитивно на доходите на около 4 милиона души. Това е важна стъпка, но не и фундаментално решаване на проблема. Ние трябва сериозно да обновим структурата на заетостта.

ЗА ДАНЪКА ВЪРХУ ИМУЩЕСТВОТО

Трябва да се уточнят механизми за определяне на данъка, а също така и за определяне кадастърната стойност на недвижимите имоти. Във всеки случай, тя не трябва да превишава реалната пазарна стойност. Всички решения трябва да се приемат максимално бързо през първото полугодие на тази година.

ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИТЕ УСЛОВИЯ

Миналата година, уважаеми колеги, са дадени около 4 милиона ипотечни кредита. През декември средният лихвен процент в рубли за първи път падна под 10%. Ние дълго спорихме каква цифра трябва да се назове от тази трибуна. Но определено трябва да се стремим към 7%, това е несъмнено.

ЗА ДЕМОГРАФСКИТЕ ТЕНДЕНЦИИ

Нашата демографска политика доказа своята ефективност. Ние я продължихме и я разширихме. Продължихме програмата за майчинския капитал (солидна еднократна помощ при раждане на дете), предвидихме такива плащания при раждане на първо, второ и трето дете. За пет години, повече от половин милион семейства с деца ще могат да подобрят жилищните си условия с помощта на преференциална ипотека. Също така стартира програма за обновяване на детските поликлиники и детските отделения в болниците.

Като цяло, за предстоящите шест години, за мерките на демографското развитие, за подпомагане на майчинството и детството ще трябва да насочим не по-малко от 3.4 трилиона рубли.

ЗА ПОМОЩТА ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ

Ще се стремим и към това, да се намалява разликата между пенсията и работната заплата, която е получавал човек преди излизането си в пенсия. И разбира се, трябва да се повиши качеството на медицинското и социалното обслужване за възрастни хора, да се помогне на онези, които са самотни и са се оказали в трудна житейска ситуация.

ЗА БРУТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ

Русия трябва не само твърдо да се закрепи сред петте най-големи икономики в света, но и до средата на следващото десетилетие да увеличи БВП на глава от населението 1.5 пъти. Това е много трудна задача. Сигурен съм, че ние сме готови да я решим.

ЗА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА

Продължителността на живота се увеличи с повече от 7 години и в момента е 73 години. Но и това, разбира се, не е достатъчно. Днес ние сме длъжни да се поставим цел за принципно ново ниво. До края на следващото десетилетие Русия трябва уверено да влезе в клуба на страните „80 плюс“, където продължителността на живота надвишава 80 години.

ЗА ПРОГРАМАТА ЗА ПРОСТРАНСТВЕНО РАЗВИТИЕ

Предлагам да се разгърне мащабна програма за пространствено развитие на Русия, включително развитието на градовете и други населени пунктове, и като минимум да се удвоят разходите за тази цел в предстоящите 6 години.

ЗА АВТОМОБИЛНИТЕ ПЪТИЩА

Като цяло, предстоящите 6 години на практика трябва да се удвоят разходите за строителство и благоустройство на автомобилните пътища в Русия, да се насочат за тази цел повече от 11 трилиона рубли от всички източници.

ЗА ПОВСЕМЕСТНА ДОСТЪПНОСТ ДО ИНТЕРНЕТ

До 2024 година ние на практика ще осигурим повсеместен бърз достъп до Интернет. Ще бъде приключено строителството на линейно-оптични линии за връзка до повечето населени пунктове с жители над 250 души, а отдалечените малки населени пунктове в Далечния Север, Сибир и Далечния Изток ще получат стабилен достъп чрез мрежа от руски спътници.

ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

През 2019-2024 г. за развитието на системата на здравеопазване ще се наложи ежегодно да се изплащат средно повече от 4% от брутния вътрешен продукт, от всички източници. Но ние несъмнено трябва да се стремим към 5%. В абсолютно изражение това ще означава, че общите разходи за здравеопазването трябва да се увеличат двойно

ЗА ОБЩОНАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА БОРБА С ОНКОЛОГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

На практика всеки от нас има роднини, близки, приятели, които ги е застигнала тази беда – ракът. Предлагам да се реализира специална общонационална програма за борба с онкологичните заболявания.

ЗА ЕКОЛОГИЧНИТЕ ПРОБЛЕМИ

Трудно може да се говори за дълъг и здрав живот, ако и досега милиони хора са принудени да пият вода, която не съответства на нормите. Ние завишихме екологичните изисквания към предприятията, което несъмнено ще намали замърсяванията.

Ние много пъти сме „подхождали към този снаряд“ и представителите на индустрията винаги се позоваваха на трудности с които те се сблъскват. Край, няма накъде вече да отстъпваме. Искам всички да го знаят: никакви отлагания повече няма да има.

ЗА ПРОГРАМАТА ЗА КУЛТУРНО-ОБРАЗОВАТЕЛНИ И МУЗЕЙНИ КОМПЛЕКСИ В РЕГИОНИТЕ

Предлагам да стартира програма за създаване на културно-образователни и музейни комплекси в регионите. Защо да държим в хранилищата толкова произведения на изкуството. Това трябва да бъдат истински центрове за културен живот.

ЗА РАННОТО ПРОФЕСИОНАЛНО ОРИЕНТИРАНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ

Предлагам от новата учебна година да стартира проект за ранна професионална ориентация на учениците с названия „Билет за бъдещето“. Той ще позволи на младежите да се пробват на практика в бъдещата си професия във водещи компании в страната. Още през тази година отделяме за тази инициатива 1 милиард рубли.

ЗА НАУКАТА И ПРИВЛИЧАНЕТО НА НОВИ КАДРИ

Предлагам да се създадат максимално удобни, привлекателни условия, за да може талантливи млади хора от други страни да идват да се учат в нашите университети. Те идват. Но трябва да се създадат условия, за да може най-добрите чуждестранни студенти, които завършват нашите вузове, да останат да работят в Русия. Това изцяло се отнася и за чужди учени и квалифицирани специалисти. Смятам, че трябва сериозно да се усъвършенства и процедурата за даване на руско гражданство.

ЗА РАЗВИТИЕТО НА АГРАРНО-ПРОМИШЛЕНИЯ КОМПЛЕКС

Още веднъж искам да благодаря на служителите от АПК за рекордния добив на зърно през цялата история на страната – 134 милиона тона. Забележете, това е повече отколкото рекордния добив в Съветския съюз.

ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ УСЛУГИ

Трябва да вървим напред и за 6 години да осигурим предоставяне на практически всички административни услуги в режим на реално време, с помощ на дистанционни услуги.

ЗА КОРУПЦИЯТА

Трябва да кажа, и нямам право да не го кажа: огромното мнозинство хора, които работят в системата на управление са честни, порядъчни и насочени към резултат хора. Но чиновниците на всички нива трябва да са заинтересовани от увеличаване на личната си ефективност и да са твърдо насочени към получаване на конкретен  резултат.

ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА РУСИЯ

Насищането на Въоръжените сили със съвременно оръжие нарасна 3.7 пъти. На въоръжение са взети повече от 300 нови образци военна техника. По целия периметър на границите на Русия е създадено непрекъснато радиолокационно поле на система за предупреждаване за ракетно нападение.

ЗА СИСТЕМАТА ПРО

През всички тези години, след едностранното излизане на САЩ от Договора за ПРО ние напрегнато работихме над перспективна техника и въоръжения. Това ни позволи да направим стремителна, голяма крачка в създаването на нови образци стратегическо оръжие.

Както вие разбирате, никой в света засега няма нищо подобно. Някога, един ден, може би ще се появи, но през това време нашите хора ще измислят още нещо.

ЗА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

Ние пристъпихме към разработка на ново поколение ракети. В частност сега Министерството на отбраната, съвместно с предприятията от ракетно-космическия отрасъл започнаха активна фаза на изпитания на нов ракетен комплекс с тежка междуконтинентална ракета. Ние я нарекохме „Сармат“.

Но ние не се ограничихме с това. Ние започнахме разработване на такива нови видове стратегическо оръжие, които изобщо не използват балистични траектории на полета при движението им към целта, а значи и системите на ПРО в борбата с тях ще са безполезни и просто безсмислени.

Мога да кажа, че в Русия са разработени безпилотни подводни апарати, способни да се придвижват на голяма дълбочина. Безпилотните подводни апарати могат да бъдат въоръжени както с обикновени, така и с ядрени боеприпаси. Това ще им позволи да поразяват широк спектър от цели, в това число и самолетоносачни групировки, брегови укрепления и инфраструктура.

ЗА ЯДРЕН ДВИГАТЕЛ

През декември 2017 г. изцяло приключи многогодишен цикъл от изпитания на иновационен ядрен двигател за този автономен безпилотен апарат. Ядреният двигател има уникално малки габарити и при това свръхголям енергиен капацитет. При обем 100 пъти по-малък от този на двигателите на съвременните атомни подводници, тя има по-голяма мощност и 200 пъти по-малко време за излизане на боен режим, т.е. на максимална мощност.

ЗА ХИПЕРЗВУКОВОТО ОРЪЖИЕ

Особено важен етап при съвременните системи на въоръжение става създаването на високоточен хиперзвуков авиационно-ракетен комплекс, който също, както сте разбрали със сигурност, няма световни аналози. Неговите изпитания успешно са приключили.

Уникалните летателно-технически характеристики на високоскоростния самолет-носител позволяват да се достави ракетата до точката на изстрелване за броени минути. При това, ракетата, летяща с хиперзвукова скорост, превишаваща скоростта на звука 10 пъти, освен това и осъществява маневриране на всички участъци от траекторията на полета, което й позволява също така гарантирано да преодолее всички съществуващи, а аз мисля и перспективни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, като достави до целта на разстояние повече от 2000 км ядрени и обикновени бойни заряди. Ние нарекохме тази система „Кинжал“.

ЗА НОВИЯ РАКЕТЕН КОМПЛЕКС

Истински технологичен пробив е създаването на перспективния ракетен комплекс със стратегическо използване, с принципно нов боен планиращ крилат блок, чиито изпитания също така успешно приключиха.

ЗА ЛАЗЕРНОТО ОРЪЖИЕ

Съществени резултати са постигнати в създаването на лазерно оръжие. И това вече не е просто теория или проекти, и дори не е начало на производство. От миналата година във войските вече навлизат бойни лазерни комплекси.

ЗА АГРЕСОРИТЕ

Надявам се, че всичко, което беше казано днес ще отрезви всеки потенциален агресор. Ние не заплашваме никого, не възнамеряваме да нападаме никого, не възнамеряваме да отнемем на някой нещо, като го заплашваме с оръжие: ние самите си имаме всичко.

ЗА ОФИЦЕРСКИТЕ КАДРИ

В съвременна Русия, с оглед на огромната ни територия, имаме високотехнологична армия, чието сърце е предан на своята родина, готов на всякакви жертви за своя народ офицерски корпус. Техника, оръжие, дори най-съвременното, рано или късно ще се появят в другите армии по света. Това нас изобщо не ни вълнува, ние това си го имаме и ще го имаме и още по-добро. Главното е в друго – такива хора, такива офицери, като нашия летец, гвардейски майор Роман Филипов те няма да имат никога!

 

ЗА БЪДЕЩЕТО НА РУСИЯ

Ние вървяхме, вървим и ще вървим уверено в своята посока. Предизвикателствата, големите задачи изпълват със специален смисъл нашия живот. Ние трябва да сме смели в замислите си, делата си и постъпките, да поемаме върху себе си инициатива, отговорност, да ставаме по-силни, а значи и да носим полза за своето семейство, децата, цялата страна, да променяме света, живота на страната ни към по-добро, да създаваме Русия, за която всички ние заедно мечтаем.

1 март 2018 г.

Превод: Тихомир Тодоров