|

Санкциите срещу Москва удрят сериозно САЩ

Цех за разливане на алуминий в завод, влизащ в обединената компания „Русал“

Импулсивният Тръмп сложи каруцата пред коня и разбра, че е постъпил глупаво

Александър Ситников

 

На 19 април 2018 г. на Лондонската борса за метали алуминият поскъпна с 2,5% и достигна цена 2600 долара за метричен тон. По този начин, през последните 2 седмици цените на алуминий и алуминиев оксид достигнаха исторически максимуми. Причината за това рали е появилият се дефицит на крилатия метал заради въведените на 6 април американски санкции срещу „Русал“.

Когато се вземаше това решение, в Министерството на финансите в САЩ смятаха, че мястото на руския производител с лекота и голямо удоволствие ще заеме Транснационалната металургична компания Rio Tinto Group. Но се оказа, че Rio Tinto Group в определена степен зависи от доставките на алуминиев оксид от „Русал“. И така, както стана известно, на 18 април Rio Tinto Group бе принудена да намали производството на алуминий. Другите контрагенти, включително гигантският алуминиев завод Norsk Hydro ASA в Бразилия, също заявиха за форсмажорни обстоятелства по редица контракти.

Сред петте най-големи потребители на „Русал“ са швейцарската Glencore, завод на американската Arconic в Самара, Русия, японската Toyota, швейцарската Mechem SA и австралийско-британската Rio Tinto. За 9 месеца от миналата година продажбите за тях са почти 40% от всички продажби на UC Rusal.

„Международните операции на „Русал“ имат определящо значение за световната верига доставки на алуминий“, каза Марк Хансен, изпълнителен директор на най-големия в света търговец на скрап Concord Resources Ltd. И като резултат цената на алуминий в най-близко време може да надмине 3000 долара за тон.

Въпреки безпрецедентното падане на акциите на „Русал“, руският производител на алуминий, според  анализ от Morgdn Stanley Сюзън Бейтс, вече се пренасочва към алтернативни пазари по целия Близък Изток, Турция и Китай, за да компенсира изгубения си експорт. Нещо повече, на неформални срещи западните

експерти казват, че руският алуминий така или иначе ще се озове в САЩ и в ЕС,

но под марката на други компании и с печалбата на прекупвачите, която още сега, според вътрешни източници е повече от 400 долара за тон. Борсовите дилъри не изключват, че е дошло златно време за спекулантите.

Малко от сериозните аналитици вярват на Доналд Тръмп, който в Туитър твърди, че американските заводи рязко ще увеличат производството на алуминий. Още през 1981 г. САЩ са произвеждали 4,49 млн. тона първичен алуминий и до 2000-та година са били лидер в този отрасъл.

Сега ситуацията коренно се промени. Според геоложката служба на САЩ, през 2017 г. Америка е произвела само 741 хил. тона алуминий. Но дори от този малък обем само 32% са от първично производство. Всичко останало е вторична преработка – от нов скрап – 36%, и от стар скрап – 32%.

Това означава, че в Съединените щати въпросният отрасъл е ликвидиран, с изключение на малки заводи. Именно по тази причина почти всичкия първичен алуминий, американците го купуват на външни пазари. Например миналата година вносът е бил 6,2 млн. тона метал, от които повече от 700 000 тона са купени в Русия. Но дори и това, което уж не е продукция на „Русал”, голямата част е произведено от суровина на „Русал”.

Ликвидирането на алуминиевия отрасъл в САЩ беше следствие от високата цена на електроенергията,

която е в пъти по-скъпа, отколкото тази на конкурентите, включително и на „Русал”. Напомняме, че за производство на един метричен тон алуминий са нужни 17,4 МВтЧ. С други думи, в САЩ беше логично да построят първо мощна хидроенергетика и чак след това да провеждат протекционистка политика. В противен случай никога няма да излязат на конкурентно ниво. Но импулсивният Тръмп сложи каруцата пред коня и едва сега разбра, че е постъпил глупаво.

В тази връзка Никълъс Сноуън, анализатор по металите от Дойче банк, анализирайки затварянето на пазарите за „Русал”, не вижда нищо хубаво за страните от ЕС и Америка. По думите му, производителите и потребителите в Новия и Стария свят са преживели най-кошмарната си седмица след шока, предизвикан от американските санкции, тъй като и от двете страни на Атлантика няма толкова много интересни предложения.

Мощности за производство на алуминий има само Китай, който несъмнено може да запълни дефицита в останалата част на света. Но това, първо означава ръст на зависимостта на САЩ от Китай и второ – увеличаване на цената на метала минимум още с 15% от днешното ниво – за експортната тарифа.

Е, а след това по веригата

американските потребители ще се сблъскат с още по-високи разходи

за въздушни превози, автомобили, жилища, бира, безалкохолни напитки, консерви и много други. Достатъчно е да си спомним какво казваха водещи бизнесмени, когато Белият дом предложи да се въведе 10% тарифа за внос на алуминий. „Не се залъгвайте, това е данък за американските семейства”, предупреждаваше Матю Шей, президент на Националната федерация за търговия на дребно. По думите му, по-високите цени на алуминий ще анулират предимствата на данъчната реформа, която Тръмп прокара с големи мъки през декември 2017 г. Същото го мисли и Джон Бозела, президент на Асоциацията на автомобилните производители.

Но тогава митата поне оставаха в хазната на САЩ, докато премията за алуминиевото рали ще получат прекупвачите от Уолстрийт и Лондон.

Удар под кръста

ще получат американските производители на автомобили и промишлеността за производство на напитки, включително и пивоварите. Финансовото  влияние на санкциите срещу „Русал” върху производството на автомобилни детайли в САЩ засега е неясно, но вероятно то ще бъде разрушително, заявиха от националния Център за автомобилни изследвания. От там разясняват, че „американските потребители ще купуват по-малко  автомобили, тъй като цените на колите ще растат със скорост, съответстваща на поскъпването на материалите”. Американската автомобилна промишленост потребява годишно около 400 хиляди тона първичен алуминий, при това се очаква, че към 2020 г. този показател ще достигне 718 хиляди тона. Но при цена 3000 долара за тон отвъд океанския пазар на коли ще се озове в идеална буря. Възниква патова ситуация, при която себестойността на продукцията ще е по-висока от покупателната способност на населението.

Изглежда, осъзнаването на този факт кара Тръмп да подхожда по-премерено към въвеждането на нови санкции срещу Русия. Експертите обаче са сигурни, че президентът на САЩ няма да даде заден ход – по политически причини.

 

Превод: Тихомир Тодоров