|

САЩ ще хвърлят $1 млрд. за хиперзвукова ракета

Ракетите на зенитно-ракетния комплекс С-400 летят със скорост 4,5 км в секунда

С нея Вашингтон ще опитат да върнат изгубения баланс на силите с Русия

Александър Покровски

 

Съвсем доскоро американската преса се опитваше да ехидничи относно изказването на президента на Русия Владимир Путин пред Федералното събрание, пред което той представи нови видове въоръжения. Сред тях се споменаха и хиперзвукови ракети, разработени през последните години.

Видяха „презентацията“ и се впечатлиха

Тогава един от главните рефрени на западните медии беше направената с издевателски тон забележка, че уж Путин не бил показал нищо, освен „презентацийки“. Като че ли президентът беше длъжен да вкара в сградата МиГ-31БМ с ракета „Кинжал“ под корпуса и да дръпне някаква ръчка, за да изстреля тази ракета. Но затова пък сега изданието Defence News с някаква свещена гордост пише, че Пентагонът е готов да отдели на компанията „Локхийд-Мартин“ 928 милиона долара за създаване на хиперзвукова ракета. Отбелязваме – само е готов да отдели. При това, съдейки по контекста на описваните в списанието планове, парите ще осигурят съответни дейности от нулево ниво: „провеждане на проектно-конструкторски разработки, провеждане на изпитания, планиране на материално-техническото осигуряване и осъществяване на авиационната интеграционна поддръжка“.

Контрактът не предвижда ограничения в сроковете, казва изданието. Тоест, в превод на разбираем език фактите са – Пентагонът пуска слух, че е готов да поръча нова ракета, но срокове за готовност не определя, защото тази тема не е разработвана сериозно и затова не е наясно. Тоест, не е наясно нито с нужните дейности, нито със сроковете, нито следователно с парите.

А още по-просто: военното ведомство на САЩ обяви готовност да хвърли 1 милиард долара някъде си, без ясна бизнесобосновка. Тоест – да ги изхвърли.

Надуване на мускули

Именно така се възприе от редица наблюдатели публикуваното в САЩ заявление. И по-нататъшните коментари на длъжностните лица в американския военен сектор се съпровождат със скептични усмивки и се сравняват с банално надуване на мускули, след като тихо, кротко се е разминал със силен мъжага. А онзи страшен мъжага напомни и показа на целия свят своите нови и много здрави бицепси във вид на недосегаемата междуконтинентална ракета „Сармат“, с неограничен радиус на действие крилата ракета с ядрен двигател „Буревестник”, авиационно-ракетния комплекс „Кинжал“, лазерния оръжеен комплекс „Пересвет“, а също така хиперзвуковата система „Авангард“, способна да лети със скорост от 20 Маха.

Трябва да се напомни, че за хиперзвуково оръжие се смята тогава, когато може да надвиши 5 Маха. Само, че американците засега и такова не могат да направят. Но мускули надуват горе-долу убедително.

„Тези дейности са част от усилията за разработване на хиперзвуково оръжие, предприети от ВВС за форсиране на хиперзвуковите изследвания и разработки”, цитира изданието заявление на официалния представител на ВВС на САЩ Ан Стефанек. „ВВС създава опитен образец за най-бързо придвижване на тези технологии на стадий практическото им използване“, допълва тя.

За втори път обръщаме внимание: опитен образец! За придвижване на нещо си там, на стадий практическо използване! А за да изглеждат по-страшни мускулите, отколкото бицепсите на оня мъжага, към това дамата добави, че това е само единия от двата проекта на Пентагона за създаване на хиперзвуково оръжие. Другата програма е съвместната програма Tactical Boost Glide, която ще се осъществява от ВВС, съвместно с Управлението на перспективните изследователски проекти на Министерството на отбраната (DARPA). При това DARPA уверява, че може да представи опитен екземпляр на ракетата към 2022-2023 г.

Само, че това ще е ракета с малко повече от 5 Маха. Да си припомним, руския „Авангард“ от „презентацийката“. Всичко е ясно…

Какво мислят експертите

Президентът на РФ Владимир Путин по време на ежегодното си послание към Федералното събрание на РФ

Но все пак, нека бъдем честни: обикновено американците, като хвърлят по някоя задача купища пари и усилия, все пак искат тя да се изпълни. И рано или късно, американското оръжие ще се появи, както се казва в метален вид. А тогава ще има ли Русия нещо, което да неутрализира американските хиперзвукови ракети, след като те постъпят на въоръжение?

На този въпрос отговаря търговският директор на списание „Арсенал Отечества“ Алексей Леонков.

„Нека започнем с това, че дори и те да отделят 1 милиард, това не значи, че са отишли в магазина и са си купили готова хиперзвукова ракета”, заяви експертът, относно фразата „нека бъдем честни“. „За това трябва време. Най-скоро американците ще имат хиперзвуково оръжие във вид на тестов образец не по рано от 2025 г. Примерно към 2030 г., те ще могат да получат образци, които могат да постъпят на въоръжение“, коментира той.

„Но ние няма да стоим на едно място”, подчерта Леонков. „При нас, във военно-промишления комплекс е прието да се прави следното: когато създаваме някакъв меч, паралелно ние създаваме и щит. Защото разбираме, че рано или късно, вероятният противник ще се опита все пак да създаде нещо подобно, с което ще трябва да се борим”, разкрива експертът.

„Затова и ние занапред ще усъвършенстваме нашите комплекси. И към 2030 година тези от тях, които сме демонстрирали не само отдавна ще са на въоръжение, но и ще бъдат модернизирани“, подчертава Леонков. Сега например, дава данни специалистът, ракетите от зенитно-ракетния комплекс С-400 летят със скорост 4,5 км в секунда. А първите ракети от този комплекс са летели със скорост 2,8 км в секунда. Тоест, по време на създаването на това оръжие са проведени няколко итерации (повторения на един и същ процес) и се появява по-съвършен комплекс, който може да сваля повечето от съществуващите и частично перспективните цели.

„Ако се появят хиперзвукови цели, аз мисля, че нашите системи ПВО и ПРО вече ще са готови да ги свалят“, подчерта военният експерт.

Превод: Тихомир Тодоров