|

Сидеров след визитата си в Крим: България да е мост между ЕС и Русия!

Тези, които сега ми опонират и ме нападат, след време първи ще искат да развиваме икономически връзки с Русия 

Петър Волгин, БНР

 

- Г-н Сидеров, посетихте икономическия форум в Ялта, Крим, озаглавен „Глобалното бъдеще, бъдещето на Русия“. Посещението ви там предизвика нееднозначни реакции в България, имаше и критики по ваш адрес, защо сте отишли в Крим, който се води по официалните закони окупиран от Русия и съответно никой не бива да ходи там.

- Това е мнение на хора, които наистина не познават реалността, или се правят, че не я знаят. Крим не е окупиран, там имаше, както всички знаем референдум. Населението, хората там, пожелаха да бъдат в Руската федерация, включително и подчертавам, нашите сънародници българите. Там има над 5000 човека българи, които живеят, те бяха в огромното си мнозинство ЗА този референдум, тъй като бяха заплашвани след преврата в Киев от дискриминация, забрана да учат български и пр. и пр. Така, че не само не е окупиран Крим, нито е анексиран, той в момента се развива страшно интензивно, има строителство навсякъде, има видими промени от 2014 г., когато бях за последен път. А във форума, за който говорим участваха над 70 държави от цял свят – Западна Европа, представители от Германия, Франция, Италия, Северна Америка, заместник-кметът на Виена беше гост на този форум. Така, че аз не знам кой какво бойкотира, но е изключително нелепо да се обявява бойкот на част от Русия, и по един изкуствен начин да се прекъсват икономическите връзки, търговските връзки. Български фирми биха били доволни и щастливи, ако можеха да търгуват.

- Но не могат.

- Не могат, заради политическа забрана. Иначе, там има огромни възможности. Аз се срещнах и с главата на Кримската автономна република Сергей Аксъонов, той каза, каквото пожелаете, заповядайте от вашето политическо решение зависи. Там има огромни възможности за търговия, за съдружни предприятия, производства и т.н. Нещо, от което България има нужда, защото имаме у нас западащи фирми, поради липса на пазар, поради липса на производство, поради това, че големи компании от Запад са дошли и всъщност изяждат тяхното пространство. Тоест, ние можем да се развиваме натам икономически, можем да направим връзка. Пътувахме два дни, защото сега в момента пътят до Крим е много сложен. Всъщност през морето ние имаме 45-50 минути, ако има пряка въздушна линия. Както беше открита до Одеса наскоро такава линия, аз питам защо не се направи същото до Ялта или до Керч, където вече мостът с Крим е готов. И това категорично ще усили възможностите за икономика.

Нещо важно искам да подчертая, разбрахме за един проблем, който засяга нашите сънародници. Над 5000 българи не могат да получат виза за България, защото в паспорта им има код, който показва, че те са от Крим. И нашите консулства, българското външно министерство, всъщност дискриминира българи и не ги пуска.

- Защо?

- Защото Крим бил отречен от Евросъюза, ние сме в Евросъюза и един вид не съществува такова нещо като Крим. Това е безумно, аз ще поставя въпроса в парламента към външната министърка как може да се промени. Тъй като България дискриминира свои сънародници. Това трябва да се промени, това е нелепо.

- Г-н Сидеров, дали съгласувахте вашето посещение там с вашите коалиционни партньори от ГЕРБ, защото това беше посещение на АТАКА, бяхте там заедно с ваши колеги, ГЕРБ могат да бъдат недоволни от факта, че вие като част от управляващата коалиция сте извършили едно такова посещение.

- Аз не съм длъжен да съгласувам с ГЕРБ, поканите бяха към АТАКА специално, тъй като организаторите на форума знаят много добре, че АТАКА беше единствената българска партия, която изпрати наблюдатели през 2014 г. на референдума. Пет или шест човека депутати бяха от нашата група тогава наблюдатели. След това, ръководството на партията ходихме месеци след референдума, срещнахме се с ръководството на Крим и те го знаят много добре. Те знаят, че в България, АТАКА е единствената партия, която казва ясно, публично в пространството, че приема референдума, приема резултатите му и не признава този бойкот.

- Тогава бяхте в опозиция, сега сте в управлението, по-различно е.

- Така е, да, това е по-тънкият момент в момента, но аз мисля, че с ГЕРБ имаме политическо споразумение, в което е написано ясно, всяка от партиите има своите виждания и позиции по определени въпроси. Ние сме се събрали в тази коалиция, за да решим конкретни въпроси на управлението колкото и както можем, но по позиции, които са идейни, аз няма да променя виждането си, че ние трябва да работим с Русия, а не да враждуваме. Няма да променя мнението си, че това е изгодно за България, не за някой друг. Но изкуствено наложените санкции са най-вредни за държави като България, които понякога се държат като по-всеотдайни в разни такива напъни, отколкото трябва. Сега, в случая при ГЕРБ, имаме едно по-балансирано поведение в момента, и аз се надявам, лаская се от мисълта, че вероятно има значение нашето присъствие в коалицията. Но не сме съгласували това посещение, т.е. не съм, макар, че премиерът беше уведомен, аз бях коректен.

-  Не е бил против, вероятно.

- Той каза партия АТАКА си има своята позиция, казах му, ще бъда в Крим така и така имаме форум, все пак не искам да го поставям в конфузно положение, да го питат, ама вие знаете ли, не не знам. Не мисля, че има нещо драматично, вероятно има такива, които по-остро отреагираха, аз видях и такива мнения, как може, защо. Ами така, може, и самите тези, които сега опонираха, аз съм убеден, след не много дълго време, сигурно първи ще искат да прокарват икономически връзки, като падне това ембарго.

- След последния Консултативен съвет по национална сигурност при президента, г-н Цветанов открито каза, че президентът едва ли не иска да ни извади от Европейския съюз и НАТО. Как можем да коментираме едни такива изказвания?

- Не знам, аз мисля, че Цветанов трябва да отговори.

- Реалистично ли ви изглежда такова подозрение?

- Не, не мисля, че е реалистично. На този съвет аз не присъствах, но не вярвам, че там президентът Радев е предложил това. По-скоро се търси някакъв начин да се удари черен печат върху Радев, предполагам това е свързано със слуховете, писанията, които излизат, че президентът Радев се готви да прави някаква политическа сила в бъдеще. И вероятно с опасенията от това и от конкуренцията, карат г-н Цветанов да прави такива арабески, категорични нападки, но не мисля, че това също е полезно в момента. Правителство и президент трябва да са в синхрон, особено във външната политика. Не смятам, че Радев иска да ни вади от Евросъюза и НАТО, той самият е завършил школа в САЩ, от която може да се каже, че излизат натовски военни. Не е заявявал открито досега такива намерения и не мисля, че в текста, който е бил представен там е имало такива неща.

- От Президентството разпространиха черновата, според мен и обективните наблюдатели едва ли могат да съзрат подобно нещо. Защо, според вас, винаги се получава едно такова напрежение между част от представителите на ГЕРБ и президента. Само този страх от бъдеща партия ли е?

- Имаме догодина редовни избори за европарламент, там ще се измерват партии, там ще се види коя отива надолу, коя нагоре, коя се задържа, а есента има местни избори, и ако някой тръгне да прави политическа сила, и да кажем да участва в евроизборите, това е възможно да поразбърка сегашното статукво. Сега г-н Цветанов ще трябва да се занимава със структурите, партийното изграждане му е ясно. И може би е логично да има опасения, че ако се появи една нова сила, тя може да размести ситуацията. По принцип е логично, който е на власт да има опасения от нови играчи на терена. Но все пак, трябва да се съблюдава, да се гледа границата на допустимото. Даже, в случая, тези нападки дори не са реалистични. Аз самият съм бил обект на много нападки, но има такива, които имат основание, има такива, които просто са измислени. И мисля, че във втората категория влизат в случая.

- Как стои въпросът за заздравяването на вашата коалиция, на Обединените патриоти, защото понякога и там се получават различни виждания между лидерите на отделните партии?

- Имаме различия, да, това е вярно. Но това сме се разбрали, че тези различия са си наши, ще ги запазим и имайки ги, ще действаме, защото това беше възможното.

- Да видим дали на следващите избори, най-близките са тези за Европарламента, ще се явявате заедно.

- Предстоят разговори, аз лично настоявам и ще искам от партньорите ми да говорим сериозно по тази тема, защото според мен, само ако запазим единството, ще имаме успехи, иначе не е ясно. Това са много трудни избори, там летвата се вдига по-високо от 4% реално, активността на хората не е висока на тях, българите не обичат да гласуват за евродепутати и са много сложни избори. Ако нямаме единство и ако не се опитаме със замах да работим, по отделно е изключено, няма да успеем и това ще се отрази вече общо на присъствието ни в политиката. Така, че за мен начинът е да действаме заедно, независимо от това какви различия или какви забележки си правим.

- Притеснявате ли се, че и този кабинет Борисов няма да изкара до края мандата си, поради една или друга причина?

- Аз съм го казал, че от нас си зависи, от коалиционните партньори и в патриотичната, и в голямата коалиция. Тоест, ако не направим движение и постъпки, които да разрушат конструкцията, аз не виждам в момента отвън заплаха, т.е. външен играч, който да я събори. Така, че от нас си зависи. И се надявам здравият разум да е водещ в следващите години до края на пълния мандат.

- Какво още искате да свършите като Обединени патриоти, като партия АТАКА, в този парламент. Кое според вас е най-важното?

- Имаме основни пунктове, по които сме се разбрали, че трябва да се работи и те са свързани с повишаване на доходите, възможности за икономика българска, възможности за малко по-еманципирана политика на България, в стил Орбан, да кажем.

- Това възможно ли е?

- Мисля, че е възможно, пак е въпрос на характер на управляващите, на воля, на кураж, ако щете. Възможно е, щом става в една Унгария, защо не. Може би не в този мащаб, не в тази пълнота, която я прави Орбан, но отделни стъпки може, например, аз си мисля, че е възможно част от енергийните проекти, които пропаднаха да бъдат възстановени, включително мораториумът върху „Белене“ да падне, има условия за това сега. Да се възстанови по някакъв начин възможността България да стане част от газов трансфер към Запада, защото това е важно за нас, това е в наша изгода, това е в наша сигурност, ако щете, когато си част от едно международно трасе, ти си по-запазен във военно положение. Всичко това е възможно при една много гъвкава политика. Смятам, че премиерът я прави тази политика, най-важното е да не му се пречи, имам предвид от неговите съпартийци.

- Има ли такава опасност, да му пречат собствените му съпартийци?

- Виждам понякога такива опити. Имаме случая с руските дипломати. Чудесно решение, балансирано на премиера. Не е изгодно за България да влизаме във враждебни отношения. Сега, да не се самонапомпваме, но все пак, можем да бъдем мост. Аз и на срещата в Крим го казах, че България има уникалният шанс в момента да бъде мост между Русия и Евросъюза. Смятам, че и в Евросъюза има такова настроение. Например, Меркел, която досега беше много изпълнителна по отношение на санкции и т.н., сега тя самата заявява, че при срещата си с Тръмп, ще говори за излизане на Германия от санкциите. Това е страшно важен нов момент. Не му обърнаха внимание тук, не виждам и коментари. Това е обръщане на политиката на евродържавата-лидер в Европа – Германия. Ако Меркел предприеме такива стъпки, ние също ще бъдем доста по-освободени да действаме. И тогава може да се отиде към още по-бързо реализиране на тези проекти, за които говорим. Сега изглеждат невъзможни или много малко възможни, но просто до месеци съм сигурен, че ще се промени картинката и точно тия, които сега ме нападат, ще започнат да говорят за правилна, балансирана, изгодна за България икономическа политика с Русия.

 

Участие на Волен Сидеров в предаването „12 +3“, излъчено на 23 април 2018 г. по БНР