|

Явор Нотев пред Канал 3: Коалициите между ОП и тази с ГЕРБ са стабилни

Интересите на България са водещи, коментира зам.-председателят на НС от АТАКА

Илиана Беновска

 

- Защо продължавате да издържате на нападките срещу вас, че сте националисти, че сте нежелани и от Европа и от България в управлението?

- Аз мисля, че е въпрос на самооценка на тези, които продължават с тези нападки. Вижда се, че те са неефективни, неполезни за никого и въпреки това, наистина те продължават. Очакваме умора от подобни твърдения и инициативи, защото да се влезе в спор също е загуба на време и на енергия.

- Председателят на ДПС Ахмед Доган, споменавам ДПС, защото те са основният опонент срещу вашето присъствие в управлението, е получил доста иносказателен подарък на старинен съд с надпис със златни букви „И това ще отмине“. Не, че този надпис е бил адресиран към това, че патриотите ще отминете от управлението, но след това Доган е напомнил, по случай своя рожден ден на своите гости, че ДПС е гарант за сигурността.

- Не бих казал, че всичко, което се случва в страната се дължи на вижданията на партия ДПС и на нейния почетен председател. Най-лесно е да се върнем към резултатите от изборите, когато за първи път Обединени патриоти застанахме като трета политическа сила. Не съм склонен непрекъснато да се обръщам назад и да коментирам конкретни изявления или конкретни разсъждения върху ситуации, които съпътстват деня ни. За мен много по-важно и по-определящо е какво се случва в нашата коалиция. Какво се случва в управляващата партия, голямата коалиция.

- Коалицията Обединени патриоти безусловна ли е помежду ви, между трите партии? Често прескачат искри помежду ви. Дори и Валери Симеонов става проводник на токови удари между самите Обединени патриоти, ГЕРБ и Борисов.

- Има конкретни ситуации, в които прехвърчат искри, но не може да се говори за разпад на коалицията.

- Не говоря за разпад, питам за безусловност. Първо питах безусловна ли е вашата коалиция ОП между трите партии АТАКА, ВМРО и НФСБ. Безусловно ли е присъствието в коалицията с ГЕРБ, след като протичат токови удари?

- И двете коалиции са факт. Те са в основата на управлението на страната. Условията, които съществуват между партиите, съставляващи коалицията са предмет на договаряне при съставянето й и влизането в управлението. Ние не сме се отказали от своята идентичност.

- Комфортно ли ви е в тази коалиция или още не сте се напаснали?

- Най-комфортно щеше да ни бъде, ако АТАКА беше спечелила изборите и беше управляваща с мнозинство.

Но това не е факт сега и ние сме при условията на коалиция. Условията, при които работим са в нашето коалиционно споразумение и аз твърдя, че то е работещо, както на ниво Обединени патриоти, така и в рамките на голямата коалиция с ГЕРБ. Не се наблюдават процеси, нито основания да се твърди сериозно, че коалициите са пред разпад.

- Не тлее ли някакво напрежение, в което вие можете да се превърнете в бомба със закъснител и за ГЕРБ, и Бойко Борисов?

- Не виждам как и не виждам защо. През по-важните и по-драматични събития от изминалата седмица вие видяхте единната позиция на лидерите на партиите в състава на ОП. Там е ядрото на начина, по който ние работим и това, което ни обединява. Тогава, когато казваме, че позицията на България е национално отговорна и я споделяме и заставаме единно в нейна защита, аз мисля, че това е много по-важно, отколкото оценката за едно конкретно събитие.

- Вие имате и в много други области различия. Като че ли са разделени на две групи – АТАКА и ВМРО намирате повече допирни точки и общо в позициите и действията си. Докато НФСБ и по-скоро Валери Симеонов, често се различава рязко – например позицията за Русия. Вярно, че Симеонов приветства премиера за решението да не се отзовават руски дипломати от България и обратното, но имахте достатъчно разминаване по време на изборите, които се проведоха в Русия, например.

- Това е така, но не от датата на изборите. Тези различия бяха факт още преди съставянето на коалицията.

- Сякаш възниква нужда или да се осъвременят тези условия, или някои от тях да се махнат и други да се добавят във вашето вътрекоалиционно споразумение. Не го ли усещате?

- Не, категорично не съм съгласен с това виждане. Ние затова не сме една партия, ние не се обединихме като партия. Всеки запази своя периметър, свобода и послания към своите избиратели. Казахме какво ни обединява и то безусловно е така. Твърдим, че интересите на България са водещи, тогава, когато участваме в управлението на страната и когато съставихме парламентарна група, която трябваше да отговори на избора.

- Вие бяхте третата политическа сила, така че няма какво да се говори.

- Имахме предистория, участието в президентските избори. Имахме посланията от нашите избиратели и желанието да се обединим и така да проведем за в бъдеще политиката. Но това обединение не е все още, и не е достигнало до степента на пълно обединение, до идентичност, на която и да било от трите партии.

- Има ли противопоставяне между Борисов и Цветанов?

- Аз не мога да знам какво има, но посланията, които отправиха двамата не са едно и също послание. Те не се припокриват и като че ли има сериозно различие.

- Смятате ли да искате коалиционен съвет по това различие?

- Аз мисля че това е въпрос, който вече намери своя отговор с решението на МС, което между другото се взе, паралелно със заседанието на извънредния председателски съвет в НС. Там Цветанов изложи пък своите аргументи за противното и беше категоричен в това.

- А имате ли единна позиция по отношение на политиката ни с Турция и срещата, която се проведе по инициатива на Борисов?

- Да, такава има. Тази единна позиция пролича от отсъствието на каквито и да било реакции по отношение на организирането на срещата. От патриотичните партии, в рамките на коалицията, никоя не заяви резерви, не заяви критика към този формат на обсъждане на важни за страната ни проблеми. И в крайна сметка, всички резултати от тази среща ние приехме, те срещнаха нашето разбиране. Публичните изяви на водещи лица от коалицията показаха одобрението на резултатите, одобрението на поведението на премиера и инициативата му.

 

Участие на Явор Нотев в предаването „Беновска пита“, излъчено на 1 април 2018 г. по Канал 3