|

Волен Сидеров пред БНТ: В управлението сме да вдигаме доходи, не да се занимаваме с дребнотемия

Големите теми са България да се развива икономически, да има възможност за работа тук, припомни приоритетите лидерът на АТАКА

Иво Никодимов

- Председателят на Европейския съвет отправи остри критики към президента на САЩ Доналд Тръмп. Туск използва думите: „С такива приятели не ти трябват врагове“ по повод оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран. В София той беше категоричен, че Европа трябва да остане в споразумението и да продължи да работи с Техеран. Г-н Сидеров, в същото време вие се върнахте от Иран.

- Някак си съм предчувствал, че Туск ще заеме такава позиция. Как да я наречем – гражданска смелост, защото досега не бяхме чували остра и ясно изразена позиция на еманципиране на ЕС, на разграничаване от Вашингтон. Това най-после стана. Аз отдавна говоря, че това е необходимо, защото европейските интереси и американските доста често се разминават. В случая Туск изразява това, което големите европейски държави, нации и компании искат, защото те междувременно сключиха много сериозни сделки с Иран. А това е една много развиваща се държава. От първите три износителки на петрол. Те не искат вече някой да ги командва и да им казва – няма да търгуваш с този, няма да си играеш с еди-кой си. Това е добре, защото означава, че светът отива към някакво по-нормално състояние.

- Къде са интересите на Европа във взаимоотношенията с Техеран?

- Само с няколко думи да очертая, че това беше делегация, водена от министъра на икономиката Караниколов. Аз се включих в нея като човек, който беше поканен специално. Посрещнаха ни на най-високо ниво – първи вицепрезидент, това означава премиер на държавата, министър на петрола, министър на икономиката и финансите, председателят на търговската камара и т.н. В парламента имах среща с лидера на Групата за приятелство с България. Показаха изключително голямо уважение и ме впечатли това, че на всички срещи повтаряха един и същ прагматичен рефрен – давайте да работим, да търгуваме, искаме да увеличим оборота с България. Те казват – имаме нужда от всичко, което вие правите – строителство, инфраструктура, продукти от селското стопанство. Има много сериозни възможности за българския бизнес. Оттам и работни места, вдигане на стандарта.

Всъщност, ние сме в политиката за това да вдигаме стандарта на хората, да раздвижим икономиката. Тук има такава възможност.

В България имаме нужда от разширяване на производство, търговия, колкото може повече оборот. Хората, които ще са заети, ще произвеждат и ще вдигат стандарта на живот по този начин.

- Санкциите пречат ли на Иран да се развива, в кои сектори са най-силни?

- На първо място в износа на петрол са най-силни. Но трябва да кажем, че тези рестрикции през годините са ги направили държава, която си произвежда доста. Те си правят собствен автомобил, мотопеди имат, тежка металургия, селскостопанска техника. С две думи, това което и ние имахме преди при лошия комунизъм. С него заедно си отиде и нашата индустрия. Те в момента правят това нещо. В самия Техеран всичко е подредено. Нямаш впечатление, че си в държава, която е наказана. Тоест, те намират начини да реализират някак си икономиката си. Естествено, ще бъде много по-добре, ако не се налагат санкции. Европа и България имаме огромна изгода да търгуваме с Иран. Не поради симпатии и антипатии, просто заради българския интерес.

- Промени ли се българската външна политика по отношение на Близкия изток, прагматизира ли се?

- Ние не сме държава, която може да налага или да определя нещата. Не сме такъв голям фактор, но на нас разчитат. Показаха ни го с уважението, с което ни посрещнаха, с непрекъснатото акцентиране, повтаряне на това, че държат на България. Те имат и приятелско отношение, това се чувства. Повтаряха непрекъснато, че много иранци са завършили у нас, че имаме старо приятелство и това за тях е важно.

Според мен, най-добрият начин е балансираната политика, която всъщност сега се води. Сега в момента правителството прави такава политика и мисля, че това е правилното и трябва да продължи.

- Правителството предложи на парламента да се вдигне мораториума върху изграждането на АЕЦ „Белене“. Подкрепяте ли търсенето на инвеститор за този проект?

- Като лидер на партия, която участва в организирането на референдума винаги съм подкрепял идеята да бъде построена втора атомна централа и че това е нужно и стратегически правилно за България. За съжаление, загубихме много години в разправии по темата. Но е добре, ако се вдигне мораториумът. Добре е да се направи по възможно най-добър начин за България. Според мен, трябва да има някаква гаранция, държавата да има блокиращо участие, да не е чисто частен проект. И съм сигурен, че това начинание не само ще се изплати, ще носи много добри печалби на държавата ни.

- Решението на кабинета е НЕК да участва в проекта с апортна вноска от оборудването, площадката и лицензите, които осигуряват около 34-35%.

- Това е така нареченото блокиращо участие. Това е добро решение, защото не се вадят свежи пари. Ние сме похарчили достатъчно пари по обекта. Добре е, ако това се приеме.

Между другото, да спомена тук един епизод, който още беше първия кабинет „Борисов“. Тогава в разговор с премиера бях споделил, че ако тогавашното правителство много се притеснява от руското участие, да се обърне към Китай. Не щеш ли след 7 години и става това, което казвам. Ама малко губим време. Добре е да действаме малко по-стегнато.

- По време на т.нар. атомен Давос в Сочи стана ясно, че интерес веднага са проявили „Атомстройекспорт“ и френска компания. Тоест, може да се очертае и като проект между много държави.

- Още по-добре, защото гаранцията за интереса ще бъде разпределена. Това вече е въпрос на дипломация. Убеден съм, че премиерът ще се справи с това. Няма как да не прояви руски интерес, защото все пак това е руска технология и зареждането с гориво ще трябва пак да е оттам. Но ако участват и други държави, не само няма лошо, но ще бъде и по-сигурно.

- Коалицията „Обединени патриоти“ стабилна ли е? Имате спорове.

- Винаги сме имали. Аз съм този, който се ласкае от мисълта, че съм конструктор на тази коалиция. Смятам, че тя беше правилно решение и занапред за участие в избори. Оттам-нататък, моите партньори, в техни ръце е решението дали да споделят докрай това мое виждане. Но според мен, правилното решение е да бъдем заедно, независимо от различията или разминаванията по определени теми.

- Какво ви ядоса в срещите на двамата вицепремиери с лидерите на другите парламентарни групи? Каракачанов търсеше подкрепа за модернизация на армията, а Симеонов търсеше подкрепа на идеите за тютюнопушенето и хазарта.

- Аз продължавам да мисля, че плана за действие по законодателна линия трябва да се обсъжда стратегически. Не днес излиза дали да пушим, дали да не пушим. Такива неща безброй могат да излизат. Затова ние трябва да очертаем един законодателен план. Примерно сега като се говори за пороци, аз предлагам да се проведе вероучението в училище. Вероучението те учи кое е добро, кое е лошо. Ако децата го учат от малки, може би ще има много по-малко случаи на агресия, на зависимости от каквито и да са пороци. Затова казвам да гледаме глобалния подход, защото са стотици детайлите в живота ни, в които можем да се вторачим и да започнем спор, който ни отклонява от важното.

За мен важното е да действаме така, че да вдигнем стандарта на хората, да им вдигнем доходите. Ние влязохме в тази коалиция с идеята за 300 лв. минимална пенсия. Хайде да видим как да я направим, защото където ме срещат хората и ми викат – какво става. И аз какво да им отговоря – не съм в изпълнителната власт, не съм вицепремиер. Казвам – действаме, правим каквото е възможно.

Ако ще говорим за сфери, които са печеливши, хайде да ги обложим с 50% данък, примерно. Но това да отива целево за пенсии, за здравеопазване, за сектори, които са тежки, уязвими. Иначе излиза, че се захващаме с някаква подробност. Струва ми се отклоняване на вниманието от големите теми.

За мен големите теми са България да се развива икономически, да има възможност за работа тук. Да може да се върнат поне част от тези млади хора, които са навън по принуда. Да са сигурни, че тук могат да изхранват семействата си. Към това да вървим, към месечен доход, който да е сравним с европейския. Все още сме в пъти по-ниско платени. Възрастните хора да могат да са осигурени, да могат да си купуват лекарствата. Това трябва да са нашите грижи, защото иначе, можем да потънем в плаващите пясъци на ежедневието и на дребнотемието.

 

Участие на Волен Сидеров в предаването „Денят започва”, излъчено по БНТ1 на 17 май 2017 г.