|

Волен Сидеров пред БНТ: С бойкоти и санкции нищо не се постига

Няма как Европа да се развива добре без нормални икономически отношения с Русия

Георги Любенов

 

- Г-н Сидеров, има ли сътресение в коалицията и искат ли ви сметка, заради посещението Ви в Крим? Въобще как се разви целият конфликт с тази ваша визита там?

- Мисля, че за никого не беше изненада, че ние, като партия АТАКА, поддържаме решението на кримския народ, което с референдум гласува да се присъедини към Руската федерация, т.е. да се върне към Руската федерация след антикоституционния преврат в Киев. Нашето отношение е такова от 2014 г., изпратихме наблюдатели тогава, аз съм ходил, срещал съм се с държавния глава Аксьонов, сега пак се видяхме. Така, че няма нищо ново в това, че бяхме поканени няколко души от партия АТАКА в Крим. Някои политици и коментатори се опитват да направят от това скандал, но аз не виждам причини. Още при подписването на споразуменията с другите партньори, включително и в патриотичната коалиция, и в голямата, всички бяхме наясно, че всяка партия си запазва своето право и своето виждане по определени въпроси, да, има различие от другите партии. За АТАКА това е ясно. Така, че не виждам причини и основания за изненади.

- На чии разноски бяхте там, командирован ли сте от българския парламент в Крим?

- Не, това не беше командировка от българския парламент, бяхме поканени на международния икономически форум като гости, имаше участници от над 70 държави, имаше представители на Европарламента, Бундестага, заместник-кметът на Виена и т.н. Тоест, това, че Крим е бойкотиран от Европа не е толкова вярно. Там има огромни икономически възможности, ние не бяхме на разноски на парламента, не бяхме командировани от парламента, представлявахме партията.

Ние си платихме част от разноските, а хотелското настаняване беше от страна на организаторите. Искам да подчертая, че този форум за пореден път се провежда там и всъщност той дава представа за това, какво може да се направи в Крим. Там има огромни възможности за български фирми. Ние закъсняваме и не сме в крачка, не знам защо нашите държавници и политици някак си остават слепи и глухи за новото развитие в Европа. Ангела Меркел, която беше един от най-верните поддръжници на вашингтонската политика за санкции срещу Москва, сега започва да говори съвсем други неща. Тя сега казва, че при бъдещата среща, съвсем наскоро ще има среща с Тръмп, ще постави въпроса Германия да излезе от режима на санкции. Това е нов, исторически момент. Защо у нас има някаква глухота, няма слух за това. Това означава, че основната европейска държава, най-голямата, водещата, с която ние поддържаме много добри партньорски отношения, нашият премиер и Меркел са много близки, дава вече знак. И това дава шанс и за България.

- По-добре ли ще живее българинът, ако няма санкции срещу Русия?

- Разбира се, че по-добре. Възможностите, които за български фирми се отварят там, биха раздвижили икономиката ни много сериозно. И аз съм сигурен, че тези, които ме критикуват, че съм ходил в Крим, когато паднат санкциите, ще са първи, няма да може да се вреди човек от тях. Освен това, ще ни изпреварят западноевропейски фирми. В момента, примерно област Тюмен, нейн представител в руския парламент е Анатолий Карпов – световният шампион по шах, казва, че там основните фирми са американски, германски, френски. Значи, за някои няма санкции, санкции има за такива като нас, за да сме някак си по-ниско от другите държави.

Аз мисля, че в момента наистина България има уникален шанс да стане мост при подобряване на отношенията Русия – Запад, което ще стане неминуемо. И точно сега, при нашето председателство, имаме този шанс премиерът, като председателстващ Евросъюза, да направи тази връзка. Той вече показа, че умее това да го прави.

-Считате ли, че сте заплаха за коалицията? Голям скандал стана. ГЕРБ се разграничиха, казаха, Сидеров не е изразител на външната политика на България. ДПС атакуваха, Европейската народна партия казаха, нека да обяснят ГЕРБ има ли преориентация в българската външна политика или няма преориентация.

- Разбира се, че това не е преориентация. И ГЕРБ, и ДПС са длъжни да кажат това, което казаха, те следват т. нар. мейнстрим, те следват това, което се говори официално, но в същото време, знаят много добре, че нещата са динамични. Наистина нов момент предстои много по-близко, отколкото си мислим, по-скоро ще стане една промяна в отношенията и тогава, този, който е подал ръка първи, той ще бъде, говорим за изгода, говорим за ползи за България, не го броим за филство, фобство или някакви симпатии и антипатии. Говорим за чисто прагматична изгода за нашата страна.

- Очевидно големите европейски партньори на България не искат да подават ръка.

- Аз съм сигурен, че в ЕНП има хора, ако не пряко да участват, са свързани със западни корпорации, които или търпят щети от санкциите с Русия, или вече участват там и правят някакъв бизнес. Така, че официалното говорене да не го приемаме като някакво заклинание, просто това е необходимото говорене.

- А с премиера Борисов говорихте ли преди пътуването в Крим или след връщането, дадохте ли му някакви обяснения?

- Аз формално не съм длъжен да давам обяснения, но коректно се чухме по телефона и му казах, че имаме такава покана, че няколко човека от нашата група ще бъдем в Крим. Той каза, ами да, това е партия АТАКА, има си тази политика, това е ваша партийна инициатива, не е държавна, така че той беше наясно. И както видяхме, не прояви някакво свръхреагиране. И мисля, че разбира много добре, че ние си имаме своите различия, но сме се събрали за друго, събрали сме се да движим по-добре нещата.

- А защо напрежението идва от вашите приятели по-скоро? Ако примерно с премиера сте се разбрали по телефона, че няма нищо лошо да присъствате там, аз пък гледах Касабов, който каза, че едва ли не предателство е извършила вашата партия, това не може да остане без последствия и т.н.

- Не съм видял това изявление, но не мисля, че има основание за такива силни думи. Пак ще кажа, нашата политика е известна, АТАКА просто нищо ново не прави, нищо изненадващо, така че няма никакви причини в патриотите, нашите партньори, да се учудват, изненадват или стряскат от нещо, така и в ГЕРБ. Просто нашите различия са ясни. Аз съм убеден, че един ден и той ще е по-скоро отколкото смятаме, това, което сега правим, ще бъде последвано и от други политици. Няма как Европа да се развива добре без нормални икономически отношения с Русия. Това просто е ясно на всеки. Тези санкции бяха измислени – с бойкоти и санкции нищо не се постига в света, това е доказано, те не работят. Русия от това нещо не отслабна, напротив, тя укрепна като държава, придоби още самочувствие, и се видя, че това просто не работи. Въпрос на време е да паднат.

- Споделяте ли позицията на ВМРО за блокиране на Сърбия за еврочленство, заради Западните покрайнини?

- По отношение на Сърбия, на Македония, трябва да поставяме условия, тъй като те са свързани с нашата история и имаме право на това. Така, че ВМРО са прави, в случая трябва да се изисква спазване на права, спазване на всичко това, за което понякога нас са ни критикували. Това трябва да се изисква от държави, които искат да станат членове на ЕС.

- И пак да се върнем на темата Крим и недоволството от някои за участие на националисти във властта.

- Между другото в Австрия управлява подобна коалиция като нашата, патриотична формация заедно с дясноцентристка и те ще бъдат домакини  следващите 6 месеца на Евросъюза. Така, че няма нищо страшно и опасно, да престанем да се плашим с това – колко са страшни националистите, колко е лошо патриоти да има във властта. Разбира се, ДПС няма как да не си го говорят това, особено, когато имат гости от своя Алианс. Аз от тези думи не се впечатлявам, просто ги приемам като нещо, което те са длъжни да си го говорят.

- Тоест, тази европейска санкция, която искат ДПС от АЛДЕ, спрямо ЕНП за вашето посещение, какво е? Малко буря ли е, какво е?

- Те са длъжни да го направят, тук е дошъл началникът им, да се представят пред него. Нещата са стабилни в управляващата коалиция – това е най-важното. И ние сме се съгласили и приели едно нещо, че ще правим нужното, както виждате нищо страшно не се очертава, някой да изважда България, да я разклаща, да я разцепва – всичко това са просто думи, приказки на политически опоненти, които трябва да напомнят за себе си.

- Преди няколко месеца казахте, че няма кой да свали правителството, ако вие не се свалите. Това е знаменито изречение – няма кой да свали правителството в момента.

- Да, точно така, и моите посещения в една или друга посока, въобще не трябва да се разглеждат като заплаха, просто те са част от мои виждания, те ще си останат такива.

- Тъй като тази тема под една или друга форма присъстваше и в последния Консултативен съвет при президента, където пък знаете, че имаше призиви, метафорични, за осветляване в държавата – идва ли това време, какво да се свети? Кой стои на тъмно, според вас?

- Не знам, президента като че ли иска да подчертае своя профил, той е отскоро в политиката, иска да застане вероятно в някаква по-критична позиция, да бъде забелязан от хората, като този, който критикува. Но аз си мисля, че в момента не е полезно за страната ни президент и правителство, президент и парламент да воюват помежду си. Напротив, трябва особено по най-основните въпроси да се чува единомислие. В този смисъл, не приемам и острите критики срещу президента, които се чуха, смятам, че това е излишно. Ако някой се опасява, че г-н Радев ще направи партия, политическа сила, и с нея ще влезе в политиката, това не е страшно. В крайна сметка, затова сме демокрация, макар че на него лично му е рано още. Той все пак сега се изгражда, доизгражда като политик. Така, че съветвам и лидерите на управляващата коалиция, и хората от изпълнителната власт, и президента, да бъдат по-обрани в изказванията, да не търсят конфликти, а по-скоро да балансират отношенията си.

- Във фейсбук страницата ни Ваньо Донков пише, „добър ден, не харесвах Волен Сидеров преди, но от известно време е станал много умерен, явно е преживял катарзис. За политиката му към Русия, не знам какво го е пречупило. Това, че Евросъюзът ще се разпадне, не харесвам тази теза, за която вие казвате. Връщане на България към миналото е немислимо, защото никой не емигрира в Русия”.

- Може да дойде и такова време. Аз не говоря за разпадане на Евросъюза като заклинание, а просто като анализатор, виждам, че Евросъюзът трябва да се еманципира. Има вече и такива знаци, той трябва да започне да гледа собствената си изгода, а не какво Вашингтон е решил да направи. Защото интересите на Вашингтон, и интересите на Европа не съвпадат винаги, да не кажа рядко. Така, че може би идва времето, в което европейските държави да започнат малко по-самостоятелно да действат. Виждаме вече г-жа Меркел работи в тази посока. Аз се надявам, че България ще извлече полза от това. Става дума за това, не за чужди знамена, не за симпатии или филства, става дума ние да бъдем по-добре. Всичко, което е по-добре за България, може да ни подобри състоянието, икономиката, стандарта на живот, трябва да го приемаме, независимо от коя посока идва.

- Какво донесохте на детето от Русия?

- Играчка.

- Матрьошка?

- Не, автомобил, да свиква да кара кола.

- Ама руска кола ли е?

- Вероятно е тамошна изработка, ако не китайска, защото то вече всичко е китайско в света.

- За Закона за тютюнопушенето, което сега пак скарва, имате ли някакво специално становище, ще подкрепяте ли Валери Симеонов за това, че иска да върне пушенето в заведенията?

- Очевидно е спорен този въпрос, защото ресторантьорите сигурно ще бъдат ЗА това, повече клиенти ще имат. От друга страна пък, хората, които не пушат са ПРОТИВ. Аз предлагам като цяло, принципно, понеже излязоха няколко предложения от вицепремиера Симеонов, да направим един вътрешнокоалиционен съвет на патриотичните формации, за да очертаем една законова програма, по която да работим.

Волен Сидеров в предаването „Добро утро с Георги Любенов“, излъчено по БНТ 1 на 29 април 2017 г.