|

Волен Сидеров пред ПИК: Каракачанов и Симеонов да кажат още ли сме коалиция!

Аз съм този, който държи да запазим обединението и да отидем заедно на изборите. Да ходиш при опозицията е грешка, коментира лидерът на АТАКА

Ива Николова

 

- Какво празнувате вие всъщност днес – 9-ти май или Деня на Европа и тези две неща отделно ли ги разглеждате?

- Ако трябва да ги обобщим – Деня на Евразия можем да кажем. Защото, ако погледнем географски всъщност Европа, това което разбираме под Европа, това е т. нар. Западна Европа, това е един малък полуостров от целия континент Евразия. И той винаги е бил един полуостров от Евразия. Но отбелязваме 9-ти май, 1945 г. е приключила Втората световна война.

- На 8 май е подписана капитулацията, доколкото си спомням. Но руснаците го честват на 9-ти май.

- Няма значение. Същината на въпроса тук за мен е, че Хитлер и нацистка Германия не биха били тази военна сила, ако те нямаха подкрепата на Запада. Т.е. днешния Запад, днешния евроатлантически Запад, който много държи да бъде отбелязван Деня на Европа, а не на победата над хитлеристка Германия. Същият този Запад, главно тогава в лицето на Великобритания и Франция, но Великобритания на първо място, САЩ просто не играе тази доминираща роля. Те правят всичко възможно да засилят Хитлер, защото тези, които се интересуват от история знаят, че по Версайските споразумения след Първата световна война, Германия на практика е поставена на колене. Тя няма право да има армия, бойна техника, военна авиация, флот и т.н. Както и България впрочем по Ньойския договор. Всичко това е пренебрегнато и то със съучастието, съглашателството и мълчаливото съгласие на Великобритания и Франция, които са победители в Първата световна война, но те не казват нито дума, когато Хитлер започва да нарушава тези договорености.

Защо не казват нито дума? Защото, основната им идея е, че той ще се насочи срещу съветска Русия. Тя винаги е била трън в очите главно на Великобритания, защото е основният й опонент.

- Те разрушават и империята. Романови се твърди, че са разстреляни именно с енергичното следене на техните служби.

- Аз ще го обобщя така – има един английски геополитик Халфорд Макиндер, който казва следното – в света има една-единствена държава, която е самодостатъчна и това е Русия, затова точно трябва да бъде унищожена. Не успяха да я затрият и през Първата и през Втората световна война и след Студената война. Имаше много опити. Опитаха се да я колонизират при Елцин. И сега тя отново е обявена за враг. Защо? Защото е самодостатъчна. Макиндер го е казал прекрасно.

- За тях добре, а за нас какъв е проблемът?

- Те искат да бъде подчинена държава. За нас какъв е проблемът? Българите сме създатели на това, което се нарича Русия – етнически, верски, културно.

- Едва ли ще ви ръкопляскат на такива изявления.

- Напротив, все повече ме разбират. В руските архиви се пазят достатъчно доказателства за това, те го знаят.

- Но не го признават публично.

- Не го признават, защото историята през 18-19 век, когато се налагаха империите беше наложена една друга теория – панславизма. Присъствието на българите в цивилизацията беше заличено. Сега обаче му идва времето да излезе наяве. Има вече много сериозни руски учени, които признават нашата цивилизационна роля за създаването на целия православен свят. И това ще продължава, защото е истината.

- Защо продължаваме да се делим на русофили и русофоби и да спорим дали 9 май е Ден на Европа или е Ден на победата?

- Защото у нас преобладава провинциалното, махленско мислене. Защото трябва да се разделим на Левски и ЦСКА – на два отбора и да воюваме. Това го е казал още император Траян 1-ви век. Той пише в дневника: „траките са страшно войнствено племе. Те ако няма с кого да воюват, воюват помежду си“. Само това признание на император Траян е достатъчно да приемем, че ние сме наследници на траките, защото продължаваме да воюваме помежду си, много обичаме да се делим на отбори, много обичаме да се ритаме по кокалчетата и с това естествено губим.

- Цветан Цветанов, заедно с младежката организация на ГЕРБ раздаваха картички, слагаха значки. Вие къде бяхте, че ви нямаше в парламента? Да не сте били на паметника на Съветската армия? От БСП щяха да набият един ваш репортер.

- Там стана скандал, защото нашият репортер Николай Караколев зададе въпрос на Корнелия Нинова – защо техният външен министър 2014 г., когато те управляваха, Кристиян Вигенин отиде в Киев и легитимира по този начин Киевската фашистка хунта.

- Вас сега ви обвиняват в обратното. Вие отидохте в Крим и казахте, че територията не е анексирана.

- В Крим не са горили живи хора. В Киев убиваха цивилни граждани, в Одеса изгориха бременни жени. Това го направиха превратаджиите в Киев. Тези превратаджии Вигенин отиде и ги узакони, той ги легитимира с посещението си.

- Сега вас ви обвиняват в обратното.

- Не, аз не съм ходил да легитимирам Турчинов или Киевската хунта. Вигенин го направи, БСП го направи. Можем да извадим документи, в деловодството на НС ги има, аз предлагах декларация, която да е решение на Народното събрание, в която да се признае референдума в Крим, първо. Второ, предлагах решение на НС, с което България да излезе от санкциите срещу Русия. БСП ги отхвърли тези неща. И сега ми излизат и ми се нареждат.

- Те с тези лозунги избраха президента.

- Аз не знам кой с какво е избрал, но не обичам лицемерието и това, което сега правят, ние сме длъжни да им задаваме въпроси. Това, че те бяха изнервени, те бяха агресивни., Трима депутати скачат и започват да блъскат, да удрят репортер, защото задал въпрос. Това означава изнервеност. Това означава, че нещо не е в ред.

- От какво, г-н Сидеров, са тези нерви, какво не е в ред?

- Явно са гузни за това, че хем подкрепят украинската хунта, хем в същото време отиват и казват „Ура, да живее, ние сме приятели на Русия“. Това няма как да стане. Тези, които взеха властта в Украйна, в нарушение на конституцията казаха – ние ще убиваме православните свещеници, включително и българи, мускалите, евреите, всички под ножа. Нашите българи от Крим се уплашиха. Те затова гласуваха за присъединяване към Руската Федерация, защото бяха заплашени да бъдат асимилирани. Всичко това е факт, няма как да го прикрият. И аз вече 4 години чакам от ръководството на БСП, в момента е Нинова, преди това бяха други, да обяснят защо техният външен министър, който сега продължава да бъде в ръководството на парламентарната група, в ръководството на БСП, Вигенин отиде и легитимира украинската хунта.

Нашият репортер се опита да пита шефката на БСП. Скочиха му няколко депутати, блъскаха го, удряха го, някакви просташки изпълнения, които за мен са проява на слабост. Да блъскаш репортер, защото е задал въпрос, не е работа.

- Патриотите май също се сбихте. Проведохте ли все пак заседание на парламентарната група?

- Не, не го проведох, тъй като аз се убедих, че няма смисъл да се провежда заседание на групата, при положение, че двамата други лидери правят срещи с лидера на опозицията.

- Вие сте против тези срещи, така ли?

- Да, аз съм против.

- Защо?

- Обяснявам го веднага. Не се прави така. Ние сме сключили споразумение, влезли сме в коалиция. Имаш лидер на опозиционна партия – няма никаква логика и никакви причини вицепремиер да отива и да се среща с лидера на опозиционната партия и да обсъжда с нея някакви въпроси, каквито и да са. Това е абсолютно нарушение, това е азбука на политиката. Когато си влязъл в една коалиция, ти не преговаряш с лидера на опозицията.

Ти даваш знак какво искаш да направиш – да преформатираш коалицията ли? Ако е така, стани кажи. Накрая какво се получи? Излиза Корнелия Нинова след срещата с Каракачанов и казва – това правителство е лошо, трябва да си ходи. Е, добре, това ли обсъждахте по време на срещата? Той казва, ами ние обсъждахме въпроси за сигурността, а тя излиза и казва „правителството е лошо, трябва да си ходи”. Значи, това са внушения, които внасят смут в хората. Нямаш право на това. И затова аз бях категоричен, че такива срещи не се правят по този начин.

- Според вас, защо го направиха?

- Не знам. Те трябва да си отговорят.

- То тръгна от една уж закачка на 1 май, на която Каракачанов каза, ами да я поканя на една бира Корнелия Нинова, пък после се стигна до сериозна среща.

- Няма такива неща. Когато ти си вицепремиер, когато имаш лидер на опозиционна партия, няма такива срещи на по бира. Не сте съученици от гимназията или приятели от компания. Всичко е знаково – ти си лидер на партия, тя е лидер на партия. Когато се срещат двама такива, ако ти вече си направил коалиционно споразумение с някой, то започва да се тълкува, че ти търсиш излизане от това и ново споразумение.

- Така ли го тълкувате вие?

- Вероятно хората така ще го изтълкуват.

- Имахте ли разговори със своите партньори след тази случка?

- Нямах, защото те не ме предупредиха. Те не ми казаха – аз ще отида да се срещна с Корнелия, какво ще кажеш по въпроса? Щях да им кажа – не, не го прави. Направо го научавам като медийна информация.

- Вие разговаряхте ли с Борисов на тази тема?

- В Света гора бяхме заедно. Той между другото се опита много, ама много деликатно да каже – абе тук с Корнелия какво. Даже на разбрах за какво става дума. И чак след като се върнахме разбрах, че Каракачанов и Симеонов планират такива срещи. На практика с Борисов не можахме да го обсъдим пълноценно. Аз достатъчно ясно и категорично заявих, и с публично медийно съобщение, че съм ПРОТИВ такива срещи. Критикувал съм Цветанов, както се казва дружески шамари. Обаче това е друго. Правим си критичните бележки, но не отивам при Корнелия да кажа – ти сега ще ме подкрепиш ли за еди какво си. Това не се прави. Ако нещо не може да ти мине като закон, прибираш го обратно. Но не отиваш да скачаш при опонента. Тоест, аз сега ще уплаша моя коалиционен партньор. Смятам, че Борисов трябва да им зададе въпроса, защото те са вицепремиери в неговия кабинет. Какви са тия срещи, какво правите точно?

- Това застрашава ли вашата коалиция?

- От мен каквото зависи – не. Аз винаги се опитвам да дам съвет, всичко да се разбере, ако те приемат съвета ми, ако здравия разум надделее, не виждам причини. Не е лошо да се вслушват.

- Защо не се съберете да си говорите?

- Събираме се, няма проблеми това. Но как да го кажа – човек като отиде в изпълнителната власт, като че ли някак си застава в една друга сфера на вибрации, на напрежение. Смята се за по-зает, важен. То наистина е така, но трябва да се приземява от време на време. Не е лошо да ме слушат какво казвам. Аз винаги съм на линия и ще им кажа кое е хубавото и правилното. Но да смяташ, че ти си по, абе кой е той сега да ми каже, аз няма да се съобразявам с него. Добре, не се съобразявай. Аз съм ги виждал такива много, които не се съобразяваха. Накрая аз излизах прав.

- Ще се разпадне ли коалицията?

- Не знам, от тях зависи. Те трябва да отговорят. Аз съм този, който държи да запазим коалицията и да отидем заедно на изборите. От мен не се е чула фразата – аз не знам дали на другите избори ще бъдем заедно. Други са я казвали, но аз не. Аз продължавам да смятам, че ние трябва да сме заедно, въпреки различните характери и прочее други различия.

Ако обаче, те направят така, че да се разтури тази нашата патриотична коалиция, имам един плакат, на който пише АТАКА си е АТАКА. Ние сме единствената партия от тази коалиция, която е влизала самостоятелно. Ако се наложи, пак ще влезем.

 

Интервю с Волен Сидеров за информационна агенция ПИК, 9 май 2018 г.