|

Индийският министър на текстила: България е изключително интересна за наши инвестиции

Вярвам, че има потенциал за засилване на сътрудничеството в областта на текстилна индустрия, подчерта Караниколов пред индийския си колега

Министърът на икономиката караниколов вижда възможности български предприятия да стъпят на индийския пазар

Министърът на икономиката Емил Караниколов обсъди възможностите за засилване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество с Аджай Тамта, държавен министър на текстила на Индия. „Вярвам, че има потенциал за засилване на сътрудничеството в областта на текстилна индустрия – при интерес от страна на бизнеса от двете страни, би могло да се обмисли съвместно производство на памучни, копринени тъкани и облекла със суровини от Индия“, изтъкна министър Караниколов.

Индийската текстилна индустрия осигурява 7% от производствоto, 2% от БВП на страната и 15% от приходите от износ на индийската икономика. „Стратегическото географско местоположение на България позиционирана като основен транзитен център, свързващ Европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия е от изключителен интерес за нас“, заяви Министър Тамта. Той допълни, че страната ни има благоприятен климат за отглеждане на култури, подходящи за производството на качествен текстил.

Икономическият министър на българия подчерта, че съществува потенциал за привличане на индийски инвестиции в България, както и възможности български предприятия да стъпят на индийския пазар. Двете страни се обединиха в мненията си за организиране на съвместен текстилен бизнес форум в най-кратки срокове. На форума фирми от двете страни ще имат възможност да се запознаят със съществуващия потенциал в различни сектори на производството на текстил, килими и занаятчийство.

 

 

Манолев откри нов учебен център по диагностика на електрически и конвенционални автомобили в ПГТЕ „Хенри Форд“ – София (вляво на снимката)

Автомобилният сектор у нас произвежда за близо 1 млрд. евро

Aвтомобилният сектор в България продължава да расте с устойчиви темпове, като на годишна база произвежда продукция за около 1 млрд. евро, а брутната му добавена стойност е нараснала 4 пъти през последните 10 години. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на нов Учебен център по диагностика на електрически и конвенционални автомобили в Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ – София.

„Това е един от най-атрактивните високотехнологични сектори, които привличат сериозни чуждестранни инвестиции и в него ще расте нуждата от повече, добре подготвени кадри“, допълни Манолев. По думите му това се осъзнава от частния сектор и подобни проекти са доказателство, че когато институциите, бизнеса и образованието обединят усилия, добрите резултати не закъсняват. „Без модерно образование и здрава връзка между училищата и работодателите, е невъзможно да имаме устойчив ръст на икономиката ни“, подчерта той.

В страната ни към момента има един завод за асемблиране на автомобили, и около 120 предприятия за производство на автомобилни компоненти като поддоставчици на водещи компании в автомобилостроенето. Те създават заетост на 23.4 хил. души. Характерно за сектора е неговата експортна ориентация, като водещи пазари на автомобилния бранш са Германия, Турция, Румъния, Франция и др.

 

62 млн. лв. за стартиращи предприятия до месец

Процедура за 62 млн.лв., специално за стартиращи предприятия, която се очаква да подпомогне близо 400 новооткрити фирми ще бъде открита през месец юни по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на работна среща на тема: „Развитие на региона, инвестиции и бизнес климат“, която се проведе в Силистра.

Представителите на местния бизнес имаха възможност да се запознаят с условията за финансиране на проекти и за увеличаване на продажбите чрез инструментите на ИАНМСП в България и чужбина. Беше обсъдена и възможността за изграждане на Индустриална зона в града.

Борисов изтъкна, че се работи за облекчен достъп до финансиране на малките и средните предприятия в страната. „Българските компании ще имат възможност да се възползват от процедури за безвъзмездно финансиране по ОПИК 2014-2020 за близо 400 млн. лв. през настоящата година, както и от финансовите инструменти, които предоставят за малки и средни предприятия от Българската банка за развитие.

По думите му Силистра е сред приоритетните области по Оперативната програма, а от стартирането й към момента са сключени общо 9 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 14,1 млн. лв. „Разчитаме чрез новия подход за регионална приоритизация да получим повече проекти от регионите“, каза още той.