|

Караниколов в Техеран: Tърговията между България и Иран отчита увеличение от над 14%

Икономическият министър на среща с шефа на иранската търговска камара

Икономическият министър откри бизнес форум при засилен интерес от над 150 ирански фирми

Съществуват значителни възможности за засилване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество с Иран. Вярвам, че все повече ирански компании ще се възползват от предимствата на България като дестинация за бизнес и инвестиции. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Ирано-български бизнес форум, който се проведе в Техеран, при засилен интерес от над 150 ирански фирми.

Иранският пазар е ключов със своето стратегическо разположение между Близкия изток, Централна и Южна Азия и население над 80 милиона жители, заяви Караниколов на форума в Техеран

Министър Караниколов изтъкна, че форумът дава отлична възможност за представяне на предимствата и качествата на продуктите, производствените технологии и ноу-хау използвани в двете страни. „Обръщам се към българските фирми с призив да се възползват пълноценно от предоставената им възможност и да проведат деловите си срещи, обсъждайки съвместни дейности в търговията и сътрудничеството“, подчерта Караниколов. Той добави, че иранският пазар е ключов със своето стратегическо разположение между Близкия изток, Централна и Южна Азия и население над 80 милиона жители.

„През 2017 г. търговия между България и Иран отчита стойност от 117.4 млн.щ.д., което е увеличение от над 14% спрямо 2016 г. Вносът от Иран също отбеляза увеличение от 112,3%, което е 58.6 млн. щ.д. Докато износът на България за Иран за 2017 г. възлиза на 58.8 млн.щ.д.“, заяви Караниколов. Той допълни, че страната ни е готова да окаже подкрепа на иранските фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, осигуряващи висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката.

Караниколов проведе срещи на високо равнище с първи вицепрезидент на Иран, министъра на пътищата, министър на икономиката и финансите и министъра на петрола

Икономическият министър подчерта, че България има потенциал да привлече ирански инвестиции и да предостави благоприятни възможности за дейности в редица области като информационни и комуникационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и услуги, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм. „Двете държави са в постоянен процес на изграждане и надграждане на договорно-правната база във всички сфери от взаимен интерес, особено в търговско-икономическата“, допълни Караниколов.

По време на визитата министър Караниколов проведе срещи на високо равнище с Есхак Джахангири, първи вицепрезидент на Иран, Аббас Ахунди, министър на пътищата и градоустройството, Масуд Карбасиян, министър на икономиката и финансите и Бижан Намдар Зангене, министър на петрола. По време на срещите бяха подчертани добрите взаимоотношения между двете страни и потенциалът за развитие на търговско-икономическите взаимоотношения, както и провеждането на първото заседание на съвместната комисия за насърчаване на инвестициите.`

 

 

България и българските стоки са добре познати на узбекския пазар и има сериозен потенциал за ръст на износа, заяви зам.-министър Манолев на среща с гостите от Узбекистан

Български компании с успешни проекти в Узбекистан

Високотехнологичен завод за преработка на отработени масла, предприятие за производството на парфюмерийна и козметична продукция, както и компания за трикотажни изделия са част от успешните български примери в Узбекистан. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Камолиддин Ишанходжиев, заместник-председател на Комитета по международните и приятелските отношения с чуждестранни страни към Министерския съвет на Република Узбекистан и Шокир Жураев, съветник на председателя на Търговско-промишлената палата на страната.

България и българските стоки са добре познати на узбекския пазар и има сериозен потенциал за ръст на износа, стана ясно по време на срещата. Като сектори от взаимен интерес бяха дискутирани търговията, туризма, строителството и инвестициите. Двамата се договориха да се работи и за организирането на заседание на Междуправителствената българо-узбекска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, на която да се набележат конкретни стъпки за задълбочаване на сътрудничеството.

„България може да предложи много атрактивни условия за чуждестранни инвеститори“, посочи зам.-министър Манолев и запозна гостите с насърчителните мерки по Закона за насърчаване на инвестициите, както и с данъчната политика на страната. „Нашите фирми разполагат със значителен капацитет и могат да бъдат ценен партньор при реализирането на инфраструктурни проекти на територията на Узбекистан“, посочи още Манолев. Той предложи и да се проучат възможностите за организиране на двустранен бизнес форум, за да се заздравят връзките между представителите от частния сектор. Ишанходжиев акцентира и че може двете страни да си партнират и в обмен на кадри в обслужващия сектор.

 

153 язовира са с неизяснена собственост

153 язовира в България са с неизяснена собственост, стана ясно от министъра на икономиката Емил Караниколов на изслушване в парламента по темата за бизнес климата у нас. „Според проверките на ДАМТН язовирите държавна собственост са 340, общинска собственост 4523, частна собственост – 260. Язовирите със смесена собственост са 17“, обясни той. „Законовите промени, които предстоят, са с цел да се създаде Държавно предприятие, което да осъществява контрол на язовирите държавна собственост“, посочи той и допълни, че Държавното предприятие ще носи отговорността. „Предвиждаме да се уреди понятието голям и малък язовир. Да се даде квалификация на язовирите по опасност“, изтъкна Караниколов.

 

България-Русия

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев се срещна със заместник-министъра на селското стопанство на Руската федерация Елена Астраханцева. Двамата обсъдиха потенциала на двустранните ни икономически отношения и приоритетните сфери за сътрудничество в сферата на икономиката. По време на разговора те се обединиха около мнението, че има много голям неизползван потенциал в двустранния ни стокообмен и сериозни традиции, които трябва и могат да бъдат използвани ефективно. По време на срещата Астраханцева представи и кандидатурата на град Екатеринбург за домакинство на световното изложение Expo 2025. Другите две кандидатури за домакинство на Експо 2025 са Япония (Осака) и Азербайджан (Баку), а крайното решение коя от тях ще подкрепи България ще се вземе от Министерски съвет.

 

10 млн. лв. за българските малки и средни предприятия

Ще бъдат инвестирани 10 млн. лв. в подкрепа на процеса по дигитализация на българските малки и средни предприятия. Средствата са от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ към МИ и ще бъдат отпускани под формата на ваучери. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на официалния старт на програмата „Grow with Google“, в рамките на която ще се организират редица обучения за цифрови умения на малките и средни предприятия в България.

“Свидетели сме на повсеместно дигитализиране на икономиката – процес, на който не трябва да гледаме като заплаха, а като възможност, която да използваме максимално ефективно”, каза Манолев и акцентира, че именно затова Министерството на икономиката застава зад инициативата на Google. По думите му броят на малките и средни предприятия в България е 316 хиляди, което представлява 99,8% от общия брой на нефинансовите предприятия в страната и без тяхното цифровизиране националната икономика не може да бъде конкурентна.

Той подчерта, че България има силни страни, които трябва ефективно да бъдат използвани и даде пример със сектора на Информационните и комуникационните технологии, който привлича все повече инвестиции. Компаниите в него генерират годишен оборот от над 2,5 млрд. евро, а заетите специалисти са повече от 17 500, стана ясно от неговото изказване. “Важно е обаче да подобрим  връзката с различните отрасли на икономиката ни, защото има сектори, в които все още са слабо развити технологичните и иновативните решения”, каза още Манолев.

 

 

Сpeднaтa paбoтнa зaплaтa бeлeжи pъcт нa yвeличeниe c 11%

Над 200 хиляди работни места са създадени през последната година

Икономиката в страната е създала между 170 и 220 000 нови работни места през  последната година, това заяви заместник- министърът на икономиката Лъчезар Борисов на Информационен ден за бизнеса от област Търговище, в който се включиха представители на местни фирми и предприятия.

Зам.-миниcтъp Лъчeзap Бopиcoв пocoчи, чe пpeз пocлeднaтa гoдинa иĸoнoмичecĸитe пoĸaзaтeли нa cтpaнaтa ce пoдoбpявaт, ĸaтo бeзpaбoтицaтa нaмaлявa, a cpeднaтa paбoтнa зaплaтa бeлeжи pъcт нa yвeличeниe c 11%.По думите му активно се работи за преодоляване на регионалните дисбаланси, а Търговищка област ще бъде приоритизирана при разглеждането на проектите и кандидатстването по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. В програмния период  2014 – 2020 г. по програмата  досега в областта са реализирани 12 проекта, като шест от тях вече са успешно приключени, стана ясно още на срещата.

Съветникът на министъра на икономиката г-н Любомир Ганчев даде насоки за кандидатстване по предстоящите процедури, които ще се обявяват през годината по ОПИК. Ганчев подчерта, че акцент в работата на експертите ще бъдат стартиращите предприятия, като един от методите за задържане на младите хора в страната. „По тази схема ресурсът,  който  ще бъде на разположение е над 60 млн. лв., в подкрепа на 400 нови компании“, допълни той.

Информационният ден бе организиран от областната администрация и Община Търговище.