|

Кой унизи България или Европа от Ван Бастен до Ван Баален

 

 

 

 

 

 

 

 

Тогава на Стария континент имаше мъже и уважение. Сега от там идват джендъри и унижение

Гроздан Иванов

 

В края на 80-те години на миналия век в Европа текат процеси, които може би са предвестници за промяна. Немците от „Скорпионс” още не са издали химна „Wind of change”, но в България Силвия Кацарова печели през 1987 година „Мелодия на годината” с така познатия ни „Топъл дъжд”. Британската хеви метъл банда Iron Maiden издава един от най-големите шедьоври в „тежката” музика – „Seventh Son of a Seventh Son”, а в СССР човекът с белега крои своята перестройка. По футболните терени на Стария континент властва холандецът Ван Бастен, който запали не малко деца по най-популярния спорт. Той беше дипломат №1 в Европа, особено през 1988 г. по време на Европейското първенство по футбол.

Днес, 30 години по-късно, дипломат от същата тази Холандия е евролибералът Ван Баален. Руменобузест чичко, който е президент на АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите за Европа). АЛДЕ е международно сдружение, чиято най-известна изява в България е загрижеността към гейове, лесбийки, искане за признаване на трети пол и настояване за охрана на гей парада.

През изминалата седмица, същият този чичко дойде в България по покана на ДПС и заедно с председателя на партията за „права и свободи” говори пред българските медии. Всъщност, той не говори.

Той дойде да се скара на раята.

И ако някой си мисли, че са минали времената, в които Нотингамският шериф минава в поверените му територии, кара се на обикновените селяни, взима данъка, харесва си някоя лейди Мериам и си тръгва, не е познал. Времената са почти същите.

В дома на държавността на уж свободната и суверенна България дойде Ван Баален скара се на правителството и даде разпореждания кой трябва да напусне управлението. Скара се и на българските журналисти.

За това дали събра данъка не съм сигурен. Сигурен съм обаче, че не си е харесал никоя Лейди Мериам или поне Марияна, не за друго, а по-вероятно ми се струва да е харесал някой Мариян.

И тук можем да си зададем въпроса, който всички учители налагат като тема по време на Трети март – Свободни ли сме днес? Или както е казал един друг холандец – философът Хуго Де Гроот Гроций: „ Свободата е властта, която ние имаме над самите себе си”. Всеки сам може да разсъждава над думите над този човек от Ниската земя.

Аз обаче ще се отдам на спомени. Спомени за 1988 година, когато Ван Бастен с неговия Милан дойде в София и се изправи пред 50 хил. души на националния ни стадион в среща срещу ФК Левски. Сигурно покрай Орлов мост от някой транзистор е звучал „топлият дъжд” на Силвия Кацарова, а на този музикален фон Ван Бастен дойде и победи. Но пред медиите и българските граждани не си позволи да се скара на никого. Напротив, прояви уважение към всеки. Но тогава в Европа имаше мъже и уважение. Сега от Европа идват джендъри и унижение.