|

Леонид Решетников пред АЛФА ТВ: АТАКА действа последователно за развитието на руско-българските отношения и това е много позитивно

Решението на България да не се гонят руски дипломати е много високо оценено в Русия

Теодора Куцарова

 

Дни на българо-руската дружба се състояха в област Русе от 26 до 30 април по повод 140-та годишнина от Освобождението на България от османско иго и 200-годишнината от рождението на Цар Освободител Александър Втори.

За участие в мероприятията в България беше делегация на Общоруската обществена организация Общество за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел“, ръководено от ген. Решетников.

- Разкажете за вашето посещение в България. Кое остави най-ярки впечатления у вас?

- Беше много хубаво организирано всичко, но на цялата делегация особено ни хареса това, че имаше много деца, особено в община Иваново, деца в български носии, които пееха български и руски песни. Бяха много интересни и срещите, и конференцията. Голямо впечатление ни направи и приема на русенския митрополит. В нашата делегация беше архимандрит от гр. Самара, проф. Лавров, много известен учен в Русия, историк и много хубав ансамбъл, който знаеше не само руски, но и български песни. Преди 3-4 седмици имаше голям конкурс на музикална академия „Гнесини“. Спечели този ансамбъл, но с програма от български песни. Първо беше шок, те запяха български песни, всички ансамбли от Русия пееха песни на нашите народи. Излиза ансамбъл „Славица“ и цялата програма – на български, те спечелиха първото място с българска програма. Те дойдоха тук, в състава на делегацията и пяха много руски и казашки песни, и български песни. А „Хубава си, моя горо“ – едно събиране, на което бяха най-малко 100 българи, пяха заедно. Можете да си представите как изглеждаше това, как всички заедно пеехме „Хубава си, моя горо“.

- Кои бяха най-интересните моменти по време на конференцията – историческата, научната част?

- Проф. д-р Лавров изнесе доклад за Цар Освободител, но той подчерта, че Цар Освободител е освободител не само за България, той е освободител и за нас, за русите. Той е освободил голямата част, повечето селяни, които са били в крепостна зависимост. Затова и при нас ние казваме, не само заради България и Балканите, а и заради нашата вътрешна история, ние казваме Цар Освободител, той е освободител и за нас. Ние посетихме в Иваново, мястото, където е бил убит племенникът на царя Сергей Романов, граф Лейхтенбергски. И професор Лавров отбеляза, че за пръв път в историята на нашата държава, и това е единствен път, когато цялото семейство на Романови, мъжката част на Романови, отива на война в България, всички мъже са участвали в Освобождението на България. Цялата династия. И един от тях загива в България. Подвигът на граф Сергей Романов, той е загинал по време на разузнаване. И бъдещият цар Александър Трети – той е заслужил за своето бойно участие висшата награда Георгиевски кръст с Георгиевската лента. Така, че почти всички са удостоени с военни медали.

- Как гледате на днешната политическа обстановка? Има и такъв анализ, че заради участието на АТАКА в управляващата коалиция беше предотвратено гоненето на руски дипломати покрай случая „Скрипал“.

- За вътрешната политическа ситуация в България, но искам да кажа, че практически не се занимавам. Вие знаете, аз сега оглавявам една общоруска голяма организация за историческата памет. Много работим, създадохме наши поделения вече в 47 области на Русия. Аз съм изпълнителен директор. Непрекъснато пътувам из Русия, създаваме тази обществена организация, с това съм много зает. Но искам да кажа, че това решение, което приеха във връзка с дипломатите, е много високо оценено в Русия – и между гражданите, и в Кремъл. Все пак, България показва, че има и собствена позиция, както Австрия, както още няколко страни като Словакия и други. Показа, че има собствена позиция, това е много хубаво. Кой повече заслужава благодарност за това, аз не знам. АТАКА последователно говори и действа за развитието на руско-българските отношения, и това е много позитивно. Но мисля, че и ръководителите на България и премиера и президента също много работят върху това нашите отношения да се развиват и в икономическата област, и в културната и в хуманитарната област. Не виждам сега на власт в България врагове на Русия. Има, но не във властта.

- Можем ли да го оценим като стъпка напред към по-добри отношения?

- Да. Сега очакваме посещение на българския президент в Русия. Има българските дни в нашата страна, за пръв път в историята Болшой театър цяла седмица е на разположение на българската култура, това много рядко се случва. Да, ние сме в различни военно-политически съюзи, но все пак културното сътрудничество трябва да има развитие, и икономическото сътрудничество. Така, че вярвам, че ние ще тръгнем напред в това отношение. Москва знае, че премиерът много работи в това направление. Значи ще стане. Но вашата партия отдавна работи. Ние слушахме по централните канали на Руската телевизия най-малко 4 или 5 пъти изказвания на Волен Сидеров по Централната руска телевизия от Крим.

- Да, те бяха на форум в Ялта.

- България все пак присъства в Русия, независимо от това, че има някои критични забележки.

- Случаят „Скрипал“.  Можем ли да търсим връзка между това, което се разигра около тази сценка и това, което се случи в сирийския град Дума, тази инсценировка на „Белите каски“? Има ли според Вас връзка между двата случая, част от общ план ли са те?

- Как да ви кажа… отново да почнат да ме критикуват… Но като бивш шеф на аналитическото управление и бивш шеф на РИСИ – тези две акции въобще би трябвало да бъдат една след друга. Нещо попречи. Смисълът беше такъв. Да се обвини Русия в постоянно използване на химическо оръжие. И двете акции трябваше да бъдат една след друга.  Но стана така, че акцията в Дума по някакви причини се забави. Не можаха да го организират по някаква причина. Става един разрив, а имаше една задача, след 2-3 дни – втора акция, за да покажат, че ние непрекъснато използваме химическо оръжие за своите цели. Така че те са свързани и това не е само акцията „Скрипал“. Не е само английска акция, сигурно и американска – също. Никакви доказателства няма, още повече мотивация няма за руснаците да правят такава акция. Има само антимотивация. Само луд може да повярва, че ние сме направили това. Заради какво?!

- Те много невнимателно я разиграха тази провокация.

- Къде е това момиче, говорят за безопасността. И какво безопасността? Ти можеш да я покажеш по телевизията, и да каже няколко думи. Какво? руснаците ракета ще й изпратят? Защо не я показват? Много смешно. Казват – атакувана е с бойно химическо вещество! И никой не умря! Какво е това бойно химическо вещество, страшно химическо вещество? Ако е страшно… жената въобще не е в болница, този също е жив.  Какво бойно вещество?! Измислено…

- Да очакваме ли нови подобни инсценировки и провокации?

- Всяка година по няколко. Тези инсценировки и провокации – причините за тях са Русия, президентът Путин и укрепването на позициите на Русия в света. Как могат да ги спрат? С външната атака не е възможно. Ние винаги издържаме на външните атаки. Значи трябва отвътре, да дискредитират президента, нашето правителство. Постоянно измислят някакви акции, които трябва да подтикнат опозицията в Русия за някакви действия и провокации. Ние говорим вече много години, че всяка година има 1, 2, 3, 4 провокации. Спомняте си Литвиненко, искаха с Березовски това да направят, не успяха и т.н., и продължават и ще продължават още.

Интервю с Леонид Решетников, излъчено по ТВ АЛФА на 14 май 2018 г.