|

Министър Караниколов пред бТВ: В България трябва да се увеличава производството

Държавата ще е тази, която ще носи отговорност за язовирите

Антон Хекимян

 

- Г-н Караниколов вие сте номинация от страна на Обединени патриоти и на АТАКА, как приемате посещението на Волен Сидеров в Крим?

- България е демократична държава. Всеки българин има право да посещава такива страни. Това си е негово решение, негово право.

- Смятате ли, че е проблем за репутацията на България подобно посещение, когато човек, който все пак участва в управлението и поддържа мнозинството да бъде в Крим?

- Това е негово право – всеки в България има право. Дори в Обединени патриоти понякога има различни мнения и различни позиции. Но това е демокрацията.

- Повишаване ръста на икономиката, повишава ли се или не, или това е начинът, по който всеки чете цифрите и данните?

- Навсякъде в Европа се повишава. Очакванията на бизнеса са положителни. България за миналата година има ръст на икономиката с 3,6%, за тази година очакваме около 4%.

- Коя е държавата с най-големи инвестиции в България?

- Холандия, Австрия, Германия.

- Холандия защо е на първо място?

- Защото много производители имат сериозен интерес към България. Много интересно е за м. г. и което е изключително положително за нас е това, че инвеститорите в България правят разширение, т.е. съществуващият бизнес вече толкова харесва да се развива в България, че прави разширения на своите производства.

- Правят разширения, не се изтеглят от нашия пазар?

- Не. Факт е за 2017 г., че повечето от преките чуждестранни инвестиции, които са около над 900 млн. евро са за разширяване на бизнеса.

- Говорим заради средата, заради правосъдната ни система, че България не е добра почва за чуждестранни инвеститори и те не предпочитат нас. Това продължава ли като тенденция?

- Не. Дори на последните ми срещи вече не се говори за корупция, а се говори за проблема с работната ръка.

- Казахте корупция. Това беше един от основните акценти в лозунга на БСП по повод 1 май. Как приемате този протест?

- Хубаво е опозицията да говори, но тя трябва да е градивна. Вие чули ли сте скоро за голям корупционен скандал в България?

Но знаете ли, даваме много противоречиви сигнали – от една страна икономиката върви – да, балансирано. Иска ни се много по-добре да върви, много по-осезаемо да се повишават доходите на хората, но не трябва ние политиците сами да слагаме тази дума корупция.

- Казахте за доходите. За това, че има липса на кадри и това го констатират и чуждестранните фирми, българските също усещат този глад за кадри.

- В цяла Европа, това не е проблем само в България.

- В студиото имахме представител на бизнеса, който каза, че трябва да се отвори този пазар, за да могат да пристигат кадри по-лесно от Молдова или Украйна, включително и от Виетнам.

- В сряда излезе справка от Евростат, която показва, че безработицата в България е 5,2% – това е рекорд. Около 179 000 българи не работят. Задавате ми въпрос какво ще правим, аз ще ви отговоря какво направихме.

Първо –за образование дадохме около 400 млн. повече. 23 000 деца се върнаха в училище. Оттам правителството взе решение и промени няколко закона –за МВР, за миграцията, т.е. облекчихме процедурата за издаване на работни визи, точно за тези чужденци, които говорите, включително и Виетнам.

Освен това, правителството одобри междудържавни спогодби с Молдова, Армения и Украйна. Вече от страна на Армения е подписана. Очакваме и от другите страни за внос на кадри. Но това е решение и то е насочено към българските малцинства, които са в тези страни.

Другото което работим и е изключително приоритетно и с министрите на образованието и труда е дуалното обучение и преквалификацията. Дуалното обучение е най-гъвкавата форма, която ще даде възможност реално на младите хора да влязат директно в производството.

- Само, че българите, за които говорим, безработицата, която отчитате като рекордно ниска е в резултат на това, че много от хората предпочитат да работят в чужбина, защото ще получат много повече пари.

- Мисля, че това ще се промени съвсем скоро. Само за миналата година имаме ръст на средната работна заплата с 11%.

- Работодателят развързва кесията, защото няма кой да му работи?

- Защото има борба за кадри. Това ни е целта – колкото повече инвеститори, колкото повече производство, това ще доведе до борба за кадри, увеличаване на доходите и подобряване на условията на труд. Това ще го видят и всички българи, които са в чужбина че тук нещата тръгват нагоре. В България трябва да се увеличава производството.

- На 1 май направихме темата за ножицата, която се отваря между най-бедните в България и най-богатите. Ние сме на първо място по тази разлика – 8 пъти най-богатите са по-богати от най-бедните. Над 1.1 млн. са тези, които проформа работят на 4 часа по договори, но пък работят 8 реални часа и получават между 250 и 600 лв. 33 000 над 5000 лв. като възнаграждения. Това може ли да бъде изкоренено като факт? Може ли тази ножица да се затвори?

- Много добре осъзнаваме, че има дисбаланс, особено по регионите. Това е основен приоритет на правителството – привличане на колкото се може повече инвеститори, те да се борят за тези хора както е в Пловдив. Затова ни трябват инвеститори и производства. Затова е хубаво, че в последната година и половина идват повече фирми, които се занимават с производство, а не с логистика. Т. е. реално хората ще влязат в производство. Затова правим всички бизнесфоруми, всички делегации. Тук идват много инвеститори.

- Нещо много важно – язовирите. Колко пари ще се отделят за това звено, което трябва да поддържа всички язовири, за които общините не могат да отговарят или нямат пари?

- Законът вече е в НС. Очакваме неговото гласуване. От там вече ще се пристъпи общините да предоставят тези язовири, които не могат да управляват. Държавата ще е тази, която ще носи отговорност за тези язовири и ние ще осигурим необходимите средства, за да има превенция, да не се стига до неприятни инциденти. Общините няма да предоставят язовири от които те печелят.

- Значи само губещото на държавата, така ли?

- Да, но някой трябва да носи отговорност. В момента какво казваме – стената на областния управител, водата на концесионера, кмета държи там санитарно-охранителната зона около язовира, т.е. реките, половината река се управлява от един кмет, от друг кмет. Трябва да има ясна отговорност.

- Има ли ясна отговорност, ако собственикът на язовира не поддържа стената или района около язовира?

- Ще има предписания и собственикът ще носи отговорност. Но ние трябва да изясним собствеността, защото в момента има това разминаване.

- Навършва се точно 1 година от началото на управлението на третия кабинет на Борисов. Вие в какви отношения сте с мин.-председателя?

- В отлични. Въобще МС е отличен екип. Кабинетът работи прекрасно, аз благодаря на всички колеги, всички ми помагат.

- Ако Волен Сидеров реши, например да се откаже и да излезе от малката коалиция, респективно от голямата, вие ще си тръгнете ли заедно с него?

- Ще се съобразя с решението на политическата партия. Аз съм номинация на АТАКА.

 

Участие на министъра на икономиката Емил Караниколов в предаването „Тази сутрин“ излъчено по бТВ на 3 май 2018 г.