|

НАТО се готви за боеве с руската армия

Всички учения, които Алиансът провежда до границите на Русия са част не от отбранителна, A от настъпателна стратегия

Никита Коваленко, Алексей Нечаев

 

Изглежда  Ангела Меркел все пак е поддала под натиска на Доналд Тръмп. Като се върна от Вашингтон тя обеща да увеличи военния бюджет на Германия, както искаше Тръмп. Значителна част от този бюджет се предвижда да отиде за военни учения, при това, непосредствено до руските граници. На някои от тях директно се отработва сценарий за боеве с руската армия.

„Германия ще увеличи разходите за отбрана през следващата година до 1,3% от БВП”, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел. Причината за това, по думите й е, че Германия и ЕС не са достатъчно защитени от „евентуални заплахи”. Берлин е склонен да повиши военните си разходи до 2% от БВП, предаде ТАСС.

Както съобщи германската преса, Берлин е решил да утрои броя на войниците, които тази година ще вземат участие в различни маневри на НАТО. Всичко 12 хил. военни ще отидат на учения, съобщи списание  Focus. Разходите се оценяват на 90 млн. евро. И това при положение, че както „призна министерството на отбраната на Германия, в близките три години поради недостиг на средства за снаряжение и техника дееспособността на сухопътните войски на ФРГ ще си остане доста ограничена”, това сочи  DW.

Изданието констатира: след края на Студената война военните разходи на страните от Алианса бяха орязани, което се отрази на боеспособността на бундесвера. Упълномощеният от Бундестага по въпросите на германските военни Ханс-Петер Бартелс не крие – „разбирането на онова, което е нужно, за да се подобри състоянието на армията, дойде след събитията през 2014 г.”.

В плановете на Берлин също така е и по-голямо участие на бундесвера в големите учения та НАТО Trident Juncture, които тази година ще се проведат в Норвегия. В тях се планира да бъдат задействани 30-40 хил. души, в това число и около 8 хил. германци. Преди немците участваха в Trident Juncture с много по-малки сили. Това са най-мащабните натовски маневри – те се провеждаха през 2015 и 2016 г. Според официалната версия ученията са с цел отработване на действията на алианса в случай на нападение срещу един от членовете му.

Но ако Trident Juncture са свързани с Русия само косвено, а именно от нея НАТО най-много очаква агресия, то има и учения, които се провеждат непосредствено до руските граници и в тях Германия също планира да вземе най-активно участие. Става дума за такива ежегодни натовски маневри, като Saber Strike, Iron Wolf  и Flaming Thunder. Те, както беше вече казано, ще се провеждат в Полша и Прибалтика.

„Ученията трябва да дадат ясен сигнал на Кремъл, че намесата във вътрешните работи на страни от НАТО ще има сериозни последици”, отбеляза германското издание. Като цяло през първото полугодие страните от НАТО ще проведат повече от 80 учения, примерно толкова бяха проведени и миналата година – 85.

Както знаем,  Североатлантическият алианс  в средата на миналата година задейства една истерична информационна кампания покрай руско-белоруските учения „Запад-2017”. Западните правителства сплашваха собственото си население, като обещаваха „руско нахлуване”. Когато не се случи никакво нахлуване, никой от политиците и не помисли да се извини на Москва за обидите.

При това собствените си учения на граничещи с Русия територии натовците ги смятат за нещо обикновено.

Къде и как се отработваше прегрупиране на войски

Всъщност натовските учения до руската граница започнаха задълго до събитията от 2014 г. Например, Saber Strike се провежда ежегодно от 2010 г. в Прибалтика и Полша и се организира от щаба на сухопътните войски на САЩ в Европа. По време на маневрите се отработва прегрупиране на войски на САЩ и други натовски държави, в това число и германски, в Полша, Естония, Латвия и  Литва. Това предполага и преоборудване на пристанища, летища, пътна и Ж.П. инфраструктура, доставка на товари и прехвърляне на войски и техника.

Ученията „Железен вълк” – това на практика е част от „Сабления удар”, което се провежда в южната, централната и източната част на Литва (любопитно е, че названието му съвпада с названието на литовското фашистко движение „Железен вълк”). И ако организаторите на Saber Strike твърдят, че ученията не са насочени срещу Русия, то в случая с „Железен вълк” всичко е много очевидно. При него директно се отработва сценарий на сухопътни боеве с руската армия, в частност сценарий, при който Русия се опитва да отреже Прибалтийските страни от съюзниците си  от Алианса.

Един от основните елементи на ученията стана защитата на т.нар. Сувалкски коридор (участък от литовско-полската граница дълъг около 100 км, който граничи с Калиниградска област на запад и с Беларус на изток).

Що се отнася до „Огнен гръм”, то това са артилерийски и минометни учения, които се провеждат ежегодно от 2013 г., т.е. стартираха още преди скарването на Русия и Запада заради Крим. Тези маневри също се провеждат в Литва. В бившата съветска република всяка година се събират артилерийски разчети и минохвъргачни подразделения от различни натовски страни. В частност,  преди там се използваха германски самоходни гаубици PzH 2000, американски Paladin (M109A6), френски M50 и буксирните британски L118. През 2016 г. в тези учения участваха и минохвъргачи от Украйна. Миналата година в ученията бяха задействани 700 души от пет страни – Литва, Латвия, Германия, Полша и Холандия.

„Разполагането на глобалната система ПРО близо до нашите граници, мащабните учения и  постоянното дрънкане на оръжие предизвиква у нас не просто безпокойство, а опасение”

Това  заяви за вестник ВЗГЛЯД първият зам.-председател на комисията за отбрана към Държавната дума  Андрей Красов. „Глобалната система ПРО се разгръщаше в отговор на иранската ядрена програма, но сега този проблем го няма, а системата ПРО си остана. Западните „колеги” ни убеждават, че тя не е срещу Русия, но тогава срещу кого е разгърната тази система”, пита риторично депутатът.

„Войски от натовски страни засилват присъствието си до руските граници, разширяват инфраструктурата, създават нови щабове и складове за боеприпаси, разполагат контингенти в  гранични републики”, изброи в коментар за вестника старши научният сътрудник на „ПИР-Център” Вадим Козюлин. „Плюс разгръщането на инфраструктура за ПРО, плюс постоянно патрулиране на самолети с ядрено оръжие на борда и безпилотни апарати, плюс присъствие на американски, британски и френски кораби в Черно море”.

Както казва за вестник ВЗГЛЯД президентът на Академията за геополитически проблеми Константин Сивков -„всички учения, които провежда НАТО, а също и увеличаването на групировките до нашите граници са част от не отбранителна, а настъпателна стратегия и се вместват в такова понятие като непосредствена подготовка за война”.

Същевременно, докато Меркел обещава да увеличи военния бюджет, естонския  тв канал Rus.err.ee анонсира за 2–14 май мащабните учения Siil (Таралеж). Те ще се проведат на територията на Естония и в северната част на Латвия. По сценария на ученията противник ще бъде измислената държава Муринус, която се опитва да дестабилизира Естония и да предизвика разкол между държавите от НАТО. В ученията ще участват повече от 15 хил. военни и служители от силовите ведомства, плюс около 2 хил. чуждестранни военни от 15 държави.

Превод: Тихомир Тодоров