|

Русия показа най-новото си въоръжение на парада

Над 13 000 военни взеха участие в Парада на победата тази година

Почти 160 единици бойна техника, в това число и най-нова, преминаха по Червения площад в Москва по време на парада в чест на 73-тата годишнина от победата във Великата отечествена война.

За пръв път на парада участваха най-новите бойни машини за подпомагане на танкове „Терминатор”,  а също така по Червения площад преминаха платформи с роботите „Уран-6” и „Уран-9”, безпилотните апарати „Корсар и „Катран”.

Преминаването на парадните разчети на механизираната колона се откри от символът на Победата – танк Т-34, съпроводен от десет мотовсъдехода АМ1 със знамената на десетте фронта на Великата отечествена война. Тези мотовсъдеходи за пръв път участват в парада на Победата.

При това повечето от образците от най-новата техника, вземаща участие в парада на Победата, са преминали бойно изпитание в Сирия, разказват от Министерството на отбраната на Русия.

Колоната съвременна техника на Въоръжените сили е оглавена от бронирани автомобили с многоцелево предназначение „Тайфун-К 4х4” и „Тигър-М” с боен модул „Арбалет” и противотанков комплекс „Корнет”.

Също така на Червения площад се появиха армейски снегоходи, УАЗ „Пикап” с картечница „Корд”. В състава на колоната влязоха реактивната система за залпов огън „Смерч”, бойната машина на зенитно-ракетния комплекс „Тор-М2” и бронираният автомобил „Патрул”.

Освен това в състава на колоната с бойна техника влязоха още бронетранспортьорите БТР-82А, ракетните комплекси „Искандер-М” и „Ярс”, зенитните ракетно-оръдийни комплекси „Панцир-С”, зенитните ракетни комплекси „С-400” и бронираните автомобили „Тайфун”.

МиГ-31 с хиперзвукова ракета „Кинжал”

В парада взеха участие танкове „Армата”, Т-34-85 и Т-72Б3, бронетранспортьори „Бумеранг”, бойни машини на пехотата „Курганец”, БМД-4М, БМД-МДМ, самоходни артилерийски установки „Мста-С” и „Коалиция”, БМП-3 и зенитни ракетни комплекси „Бук-М2” и „Тор-М2”.

Парадния строй от бойна техника завършиха колесните бойни машини на пехотата „Бумеранг” със знамена на видовете Въоръжени сили на Русия.

 

НОВАТА ТЕХНИКА

Уникалността на робота-сапьор „Уран-6” е в неговата способност да разруши открито на местността взривно устройство или да го откара за взривяване. Операторът  управлява робота от разстояние до хиляда метра. „Уран-6” е оборудван с четири видеокамери, осигуряващи видимост на 360 градуса. Той е в състояние да открие, опознае и по команда да унищожи всеки взривоопасен предмет. При това се осигурява пълната сигурност на личния състав. Движейки се по равна местност, роботът-сапьор може да разминира със скорост до три километра в час.

Ракетен комплекс „Ярс”

„Уран-9” е създаден за защита на личния състав, за извеждането му изпод огъня на противника. Той има мощно въоръжение, позволяващо му да поразява не само жива сила и лекобронирана техника, но и танкове, а също и други добре защитени обекти. Той е оборудван с противотанкови управляеми ракети „Атака”, 30-милиметрово автоматично оръдие 2А72 и 7,62-милиметрова картечница. „Уран-9” може да открива цели, но решение за поразяването й взема само командирът, който заедно с оператора е в бронирана кабина на база шаси от автомобил КамАЗ. Максималното отдалечаване на пункта на управление от робота е три километра.

Бойната машина за поддръжка на танкове „Терминатор” е предназначена за водене на маневрени боеве в състава на танкови и мотострелкови подразделения в качеството на многоцелево бойно средство в условията на използване на ядрено оръжие и други видове оръжия за масово поразяване. В състава на въоръжението му влизат две сдвоени 30-мм автоматични оръдия 2А42, две курсови автоматични гранатохвъргачки АГ-17Д, 4 противотанкови управляеми ракети „Атака” и 7,62- мм картечница ПКТМ.

Безпилотният апарат от самолетен тип „Корсар” е предназначен за денонощно въздушно разузнаване при всякакви метеорологични условия на наземни и надводни цели, нанасяне на поражение на обектите на противника и доставяне на товари в указани райони. Оборудването му позволява

Зенитни ракетни комплекси „Бук-М2” и „Тор-М2”

в режим на реално време да се целеуказват огневи и ударни средства, включително и високоточни. Продължителността на полета на апарата е до 10 часа, максимална височина 6 км, радиус на действие повече от 160 км.

Вертолетен безпилотен апарат „Катран”

Вертолетният безпилотен апарат „Катран” по тактико-техническите си характеристики превъзхожда чуждите аналози – по тяга, продължителност на полета и полезен товар. Той е построен по съосна схема, което му осигурява висока маневреност, възможност за излитане и кацане на неподвижни площадки с ограничен размер при всякакви метеорологични условия. Може да носи оборудване за разузнаване, за радиоелектронна борба и да поразява противника с  управляеми и неуправляемо оръжие. Максималната скорост на полета е 130 км/ч, височина – 2 км, а маса на товара – 120 кг.

 

Владимир Путин на 9 май: Съветският народ се сражаваше на живот и смърт, докато някои държави предпочетоха позора пред капитулацията

На Парада на победата президентът напомни на света кой е победил нацизма

Речта на Владимир Путин тази година беше не само тържествена, но и остро политическа. В нея стана дума не само за събития отпреди 73 години.

„Разгромът на нацистите се превърна в грандиозна, триумфална победа, тази дългоочаквана дума веднага обиколи света. И всички страни, всички народи тогава разбираха, че именно Съветският съюз е определил изхода на Втората световна война, че този велик, жертвен подвиг е извършен от нашия войник, от нашия народ. Той постигна Победата с цената на тежки, невъзвратими загуби, защити честта и независимостта на родната земя благодарение на  безпримерния героизъм на фронта и в тила. Днес обаче се опитват да зачеркнат подвига на народа, спасил Европа и света от робство, от изтребление, от ужасите на Холокоста, да изопачат събитията от войната, да предадат на забрава истинските герои, да пренапишат, да извратят самата история. Ние няма да позволим това да стане. Никога”, заяви в обръщението си Путин.

Обикновено в дни на тържество не е прието да се напомня с какво са се занимавали останалите страни по време на Втората световна война. Но, вероятно, дошло е време да освежим паметта на някого.

„Ние винаги ще се гордеем, че съветският народ не трепна, не се огъна пред жестокия враг, когато някои държави предпочетоха позора на капитулацията, лицемерното съглашателство или прякото сътрудничество с нацистите”, каза Путин, като предаде поздрав едновременно на няколко геополитически партньори, смятащи се за победители над нацизма.

Разгромът на нацистите се превърна в грандиозна, триумфална победа. И всички страни, всички народи тогава разбираха, че именно Съветският съюз е определил изхода на II-та Св. война. Днес обаче се опитват да зачеркнат подвига на народа, спасил Европа и света от робство, от изтребление, заяви руският президент в словото си

„Нашият народ се сражаваше на живот и смърт. Нито една страна в света не е отразявала такова нашествие, не е евакуирала под огъня на агресора милиони хора и хиляди заводи, които  на практика от движение, веднага започваха да дават за фронта техника и боеприпаси. Било е направено почти невъзможното. Никой не е мислел за себе си, хората са се трудили героично: и жени, и деца. Заради Родината, заради Победата. Заради тези, които са защитавали страната, семействата си в ада на войната”, посочи руският президент.

Държавният глава напомни и за единството на народите на СССР в онази страшна война.

„Нашите войски удържаха грандиозни победи в решаващите битки за Москва и Сталинград, в сраженията под Курск и на Днепър, разкъсаха блокадата на Ленинград, освободиха европейските столици. С решаващ щурм превзеха Берлин”, каза Путин. „И през цялото това време не е било важно кой откъде е родом, от каква националност е или вяра, в каква област или република на огромната страна е живял до войната, бил е мобилизиран или е отивал като доброволец. Всички са имали една Родина. Всички са се борили колкото сили са имали, до последния патрон, до последната капка кръв. 9 май обединява всички поколения с историята на мъжеството”, припомни президентът на Русия в словото си пред множеството цивилни и военни.

Традиционната минута мълчание застива над препълнения Червен площад – на този ден, вече от много десетилетия.

„Ние помним за трагедиите на две световни войни, за уроците на историята, те не ни дават „да ослепеем”, продължи след края на минутата Путин. „Зад новите заплахи се виждат все старите уродливи черти: егоизъм и нетърпимост, агресивен национализъм и претенции за изключителност. Ние разбираме колко са сериозни тези заплахи. За всички страни, за цялото човечество е важно да разбере, че този мир е крехък и че неговата стабилност укрепва нашият общ стремеж да се чуваме, да си доверяваме и да се уважаваме един друг”, посочи той.

Отделно – и това също е традиция – президентът се обърна към ветераните от войната.

„Гордостта от вашият подвиг ни прави по-силни”, каза той. „Сега в строя е новото поколение от победители. Те ще преминат с тържествен марш по главния площад на страната. Ние винаги ще следваме вашите завети, ще продължаваме вашите традиции. И светлината от вашите победи, вашето мъжество, вашите напътствия ще ни правят по-силни по този път. Честит празник! Поздравявам ви с деня на Великата победа”, заключи Владимир Путин.

 

Лазаров заведе български ветерани на Червения площад

Националният координатор на АТАКА Светлозар Лазаров заведе български ветерани на парада в Москва по случай 9 май и ги качи трибуните на официалните гости за пръв път след 1989 г. Те пък бяха посрещнати от зам.-шефа на външната комисия на руската Дума и разговаряха с главнокомандващия парада на победата ген.-полковник Олег Салюков.

Светлозар Лазаров заедно с делегация от Съюза на ветераните от войните на България бяха единствените български участници, които се включиха в мащабното шествие на Безсмъртния полк в руската столица Москва.

За първи път след 1989 г. Лазаров заедно с доц. д-р Иван Сечанов, председател на Съюза на ветераните, Борис Гърнев, ветеран от Втората световна война, и водача на българската общност в Крим Иван Абажер бяха и сред специалните чуждестранни гости на официалните трибуни на Парада на победата, провел се на Червения площад. „Не си спомням след 1989 г. наши ветерани да са били официални гости на Парада“, развълнувано сподели Сечанов.

Участниците в Безсмъртния полк носеха портрети на свои роднини, участвали във Втората св. война. Лазаров носеше снимка на своя дядо Лазар Лазаров, който е бил участник във войната.

Светлозар Лазаров и другите български участници от Съюза на ветераните споделиха, че за тях е било въпрос на чест и голямо признание да се включат в официалните прояви за Деня на победата, след като дълги години България не е имала свои представители на Червения площ.

Лазаров носеше снимка на своя дядо Лазар Лазаров, който е бил участник във войната