|

САЩ се готвят за война в Европа

САЩ създават отново знакова военна единица от времето на Студената война

Не се крие антируската насоченост на това решение

Алексей Нечаев, Марина Балтачева

САЩ създават отново знакова военна единица от времето на Студената война – Втори флот от своите Военноморски сили. Не се крие антируската насоченост на това решение. Но каква точно ще бъде оперативната цел на този флот и как той ще противодейства на руските интереси в Световния океан?

Главнокомандващият на ВМС на САЩ адм. Джон Ричардсън заяви, че завръщането на Втори флот е свързано с възобновяването на „конкуренцията на великите сили”. „Обкръжението” става все по-сложно” поради „нарастването на предизвикателствата”. Втори флот се възстановява, за да даде отговор на тези предизвикателства, особено в Северния Атлантик”, подчертава той.

Командването на Втори флот, както и преди, ще бъде разположено на една от най-големите в света военноморски бази в Норфолк, щата Вирджиния. Тази оперативна единица съществува във ВМС на САЩ от 1950 до 2011 г., като зона на нейна отговорност е бил Атлантика от Северния полюс до Карибско море. Тя обаче беше разформирована с цел икономии на средства.

Новият флот е нужен на Вашингтон, за да осигури прехвърляне на големи контингенти в Европа

в случай на военни действия, защото сега съществуващите не са предвидени за голяма война, заяви за вестник ВЗГЛЯД военният експерт, капитан първи ранг от запаса Сергей Ищенко. Иначе казано, създаването на нов флот косвено означава подготовка за реален военен конфликт с Русия на европейския театър на бойни действия. Пентагонът се готви да прикрие ключовата линия на океански комуникации между САЩ и Европа.

„В случай на сериозни събития те ще бъдат принудени да прехвърлят огромни контингенти, тоест, ще  формират конвои и ще ги карат през Атлантика. А тъй като Русия има вече подводници от типа „Северодвинск”, американците смятат, че тези конвои могат да се окажат под заплаха. И за да осигурят тяхната безопасност и сигурността на комуникациите, се създава Втори флот”, обясни той.

„Второ, той ще е нужен, за да противодейства на нашите кораби в Северния Атлантик. Сега корветите (вид кораб) от Балтийския флот на Русия се появяват ту в Северно море, ту в района на Ла Манша. А освен това, да противодейства на нашите атомни подводници със стратегическо предназначение в Арктика, които дават бойни дежурства под леда и да създадат усложнения покрай Северния морски път, който американците смятат, че трябва да го направят международен”, отбелязва Ищенко.

Както знаем, в разгара на Студената война през 80-те години американският контингент в Западна Европа достигна пика си – 340 хил. души. След 1999 г. числеността му постоянно се съкращаваше. Към 2012 г. в Европа бяха дислоцирани около 78 хил. американски войници.

От началото на конфликта между Русия и Запада, напомня ТАСС, и прибалтийските власти, и генералите от Пентагона започнаха да изразяват тревога, че САЩ и НАТО не са в състояние да защитят балтийските държави в случай на хипотетично нападение от Изток. В частност, през лятото на 2016 г. това заяви командващият сухопътните войски на САЩ в Европа Бен Ходжис. И, както се смята, за да се успокоят страховете на прибалтийците, НАТО сега гради система за възможно оперативно прехвърляне на войски от САЩ в Прибалтика.

Редакторът на списание „Арсенал Отечества”, военният експерт Алексей Леонков също е уверен, че за създаването отново на този флот американците ги е накарала активизацията на руските ВМС в Атлантика. „В Средиземно море се възстановява пълноценна руска групировка от кораби. Освен това ние увеличаваме групировката кораби, която влиза в Северния флот и Тихоокеанския флот”, заяви той за ВЗГЛЯД. Тоест,

потребностите от силен флот на американците растат.

„Формированията, които възстановяват американците – това са щатни структури от времето на Студената война”, отбелязва Леонков. Навремето именно Втори флот взе участие в Карибската криза, така че това е много символична оперативна единица.

Антируската насоченост на тази стъпка не се крие и от самите американци.

Завръщането на Втори флот се вписва в концепцията на Джим Матис,  в която „дългосрочното стратегическо съревнование” с  Русия и Китай е приоритетно, смята Washington Post.  „Русия не само окупира  Крим и Украйна, не само осъществи множество враждебни действия срещу Запада, включително и кибератаки и намеса в изборите… Руските подводници са се прицелили в телекомуникационните кабели, използвани от НАТО”, паникьосва се изданието.

ВМС на САЩ възнамеряват да „действат много по-мощно и уверено в Северния Атлантик”, заяви бившият командир на американски миноносец, военният експерт Брайън Макграт. По думите му, най-важният проблем, с чието решаване ще се заеме Втори флот, това е „заплахата от „засега скромния” брой руски атомни подводници, способни да браздят из дълбините на Източното крайбрежие на САЩ”.

Например, подводниците от класа „Ясен” са оборудвани с хиперзвукови противокорабни ракети и ракети с ядрени бойни глави, които могат да достигнат всеки град в Източното крайбрежие на САЩ в предела на радиуса им на действие, предупреждава Макграт. По думите му, опасност за САЩ  представляват мините и противоподводните ракети, които са на въоръжение на руските подводници, което усложнява разгръщането на силите за поддръжка на съюзниците от НАТО. Макграт потвърждава, че възстановяването на Втори флот ще позволи да се подобри взаимодействието със съюзниците от НАТО, особено със Северна Европа и Обединеното кралство.

В предишни години Втори флот представляваше огромна оперативна единица от ВМС на САЩ. В момента на разформироването му той е имал в състава си повече от 100 кораба, в това число и пет самолетоносача. За днешното му състояние се знае само, че според данни на Washington Post  той ще осъществява патрулиране с помощта на „пилотирани и безпилотни надводни кораби, подводници и самолети за борба с подводници”.

„Минимум, в състава на флота трябва да има самолетоносач, няколко крайцера и миноносци, а също така и подводница. Ясно е, че новата бойна единица тепърва ще  трябва да се комплектова със съответните кораби. Тръмп казва, че ще увеличи флота от 275 на 355 единици, а това е именно числото, което не достига за създаване на Втори флот”, предполага Леонков. При всяко положение това означава неизбежното увеличаване на военноморските групировки на САЩ в Атлантика, при това насочени конкретно срещу Русия.

Какво да прави Москва в този случай?

Леонков е уверен, че „за Русия това не променя нищо”. „Съвременните комплекси въоръжение при грамотното им използване ще решат всякакви задачи с всякакво превъзходство на вероятен противник”, подчертава той. Той смята, че ракетите „Калибър” или „Циркон” ще позволят да се решат въпросите с такива флоти, без дори да се говори за  бъдещата поява на „Посейдон”.

Тези въоръжения обаче все още са на последен стадий на разработване или не са разчетени за създаване на превъзходство. Сергей Ищенко смята, че за Русия засега е трудно да противопостави нещо на усилването на ВМС на САЩ в Атлантика.

„Трябва да е ясно, че американския флот е пръв в света. Ние имаме определени възможности, те малко ще се увеличат скоро време, но това е несъпоставимо с възможностите на САЩ. Ние епизодично можем да се появяваме в Северния Атлантик, но не много често”, отбелязва той.

„Ние имаме една подводница от типа „Северодвинск” и втора едва прохожда и това засега е максимума на нашите възможности”, добави експертът.

 

Превод: Тихомир Тодоров