|

Шопов към депутатите: Време е да признаем османския геноцид над българите

Ние сме длъжници, защото и до този момент не сме признали многовековния геноцид над българския народ

17 май е денят на Баташките Свети мъченици, върху техните костите дойде българската свобода, припомни патриотът

Днес, сигурно е един от най-тъжните дни в българската история. В шумотевицата на деня посрещаме скъпи гости, решаваме домашни непосредствени икономически, политически проблеми, гледаме доклада за ЧЕЗ, но май малко от нас се сещат, че днешният ден – 17 май е денят на Баташките Свети мъченици. Много ми се искаше някой от братята българи от другите политически партии – ГЕРБ, БСП, Воля, на тези от ДПС не се надявах, да излезе от името на парламентарна група и да отбележи този ден. Но за съжаление все още не сме узрели. Защото върху костите на Баташките Свети мъченици дойде българската свобода. Априлското въстание беше успешно. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна депутатът от АТАКА Павел Шопов по повод 142 години от Баташкото клане.

Той припомни, че Църквата призна за свети мъченици загиналите в Батак. И това се случи в момент, когато някои хора се опитаха да оспорват станалото в Батак. Шопов беше категоричен, че парламентът дължи на народа ни да бъде признат геноцидът над българите по време на османското робство и това трябва да бъде 17 май.

„Ние сме длъжници, защото и до този момент не сме признали многовековния геноцид над българския народ, който е започнал през средата на 14 век и за негов край се считат ужасните събития, случили се през 1913 г. с българите от Източна Тракия”, посочи Шопов и допълни, че именно тогава десетки хиляди българи също убити, оставили костите си по родните места в част от българското национално землище. „Не мога да разбера до кога ще отлагаме това признание”, попита депутатът от АТАКА.

Според него това ще помогне да осъзнаем още по-добре, че заради турския гнет сме изостанали със столетия в развитието спрямо нормалните държави и „за да оценим подобаващо факта за освобождението на България”.

„Признаването на геноцида на българите ще ви даде отправна точка и ще ви направи по-решителни в търсенето на онези компенсации, за които толкова дълго говорим. Следствие на искането на АТАКА в едно от предишните НС е гласувано решение правителството да бъде задължено да работи за обезщетенията на тракийските българи”, припомни Шопов от Обединени патриоти.

В заключение той призова народните представители да станат на крака и да почетат жертвите от Баташкото клане с минута мълчание.