|

Александър Дугин: Западът днес – това е ранен дракон

Среща между лидерът на АТАКА Волен Сидеров и Александър Дугин, Молдова 2018 г.

Ключова стъпка за създаване на многополюсен свят – това е разделянето на САЩ и Европа на два отделни, неподчинени един на друг Запада

 

Повдигайки темата за отношенията между Русия и Запада, не можем да ги разглеждаме отделно, откъснати от международната конфигурация – това продължително противопоставяне винаги е включено в конкретен геополитически контекст, в който са задействани нови големи играчи – такива като Китай. Само при такъв подход може да се разберат причините за дълбоката конфронтация на полюсите.

Продължава студената война, макар че във връзка с последните събития (ударите по Сирия и Палестина, изфабрикуваните дела за „химическите атаки” на Башар Асад и коварните руснаци, тровещи хората с „Новичок” и др.) експертите не изключват прехода й в гореща фаза. Възможно е това да стане с поредната американска авантюра в Сирия, възможно е гореща точка да стане Карабах, като се има предвид непредсказуемото и, вероятно, прозападно правителство в Армения. Повод може да стане всяка фейк новина, за чиято проверка западната аудитория няма да има нито време, нито желание.

И в определен смисъл (в отделни региони) горещата война вече започна. Следващият етап, който не се изключва напълно, е ядрената…

Нов световен ред

Контекстът, в който живеем днес – това е преход от еднополюсен свят към многополюсен. „След  падането на СССР Фукуяма обяви за „края на историята”, който е всъщност еднополюсният момент – според неговата концепция, вече няма пазар и либерална система”, обясни философът Александър Дугин по време на изказването си на срещата на ШОС. „Това беше проекция на западния мироглед за цялата планета. Глобализацията стигна до умовете и до икономиката, и до политиката – всичко трябваше да стане един Запад”, уточни той.

„През 90-те години стана ясно, че това не е просто „момент”. Това е нов световен ред”, добави философът.

„След това в Русия на власт дойде Владимир Путин и ситуацията със суверенитета и позицията на международната арена започна постепенно да се оправя. Същевременно други играчи, включително и Китай, се изправиха на крака. Хората, дори и някогашни привърженици на западната парадигма, стигнаха до ясното разбиране, че нещо в историята не е както трябва”.

Два Запада

Краят на еднополюсния модел може да се смята от създаването на организациите БРИКС, ШОС и ЕАИС – така Русия влязе в преходния етап. Сега, ключова стъпка за създаване на многополюсен свят – това е разделянето на САЩ и Европа на два отделни, неподчинени един на друг Запада.

Последната среща на Г-7 си беше истински скандал – Тръмп напусна срещата, без дори да подпише меморандума, като се скара с ръководството на Канада и доведе Ангела Меркел до шок с предложението си Русия да се върне в състава на предишната Г-8.„Въпреки ексцентричността и непредсказуемостта си, Тръмп има едно много важно качество: той може да си позволи максимално откровено, незавоалирано от някакъв „общозападен консенсус” поведение – щом европейците и, разбира се, Канада не искат да се държат като роби, американската делегация просто напуска мероприятието. Споровете за иранската сделка и икономическите войни чрез мита не само наливат масло в огъня. Само преди две години, при Барак Обама, изглеждаше немислимо САЩ и европейска държава да могат да въведат санкции не срещу колективен враг, а един срещу друг.

По такъв начин Тръмп дава шанс на света да преразгледа визията си за глобализацията, за историческата роля на всеки народ, да се замисли за бъдещето. В частност, това е

шанс за Европа да се събуди

и да изгони най-накрая омразните мигранти, да се откаже от неизгодната за повечето участници еврозона и да спре да пее американските мантри за страшната Русия, която с една ръка трови британски шпиони и котараци, а с друга – се меси във всички чужди избори.

През всичките тези години Западът преуспя в прокарването на своята визия, той е силен, но могъществото му отива към края си.

Алтернатива

„Алтернативният световен ред е под въпрос. Реализирането на многополюсния свят засега е отворен въпрос. Но отсега може със сигурност да се каже, че няма да има нов двуполюсен свят. Ние не можем да се върнем крачка назад, тъй като вече няма СССР. Русия е по-силна отколкото тогава, но това е недостатъчно за да стане, както по съветско време, втори мощен полюс”, анализира Дугин.

Путин по време на своето управление спаси руския суверенитет от пълно анихилиране, но ние сме далеч от предишната слава. Съвременна Русия е много по-малка по размери от Съветския съюз.

Русия отправя предизвикателство към Запада, тъй като се обявява категорично против еднополюсния модел. На нас обаче не ни стигат сили да станем втори полюс и затова ни трябват подкрепа и суверенни съюзници, включително и Китай, чийто успех и разцвет стана източник за сериозното безпокойство на Запада.

„Китай, разбира се, заимства нещо от Запада – отделни икономически детайли, технологични новости и при това той е много успешен. Но от друга страна китайците се безпокоят за своята идентичност, за ценностите си. Те не вземат всичко от Запада, имитирайки системата му, защото на китайския народ  му е повече присърце да остане лоялен на своя си ред. КНР е най-добрият съюзник в борбата за многополюсен свят”, отбелязва Дугин.

Впрочем, в тази борба силите на Русия и Китай не са достатъчни. Държавите се нуждаят от нови съюзници – например, ислямската цивилизация, Индия, Латинска Америка. На международната арена Русия става все по-независима, но тя не може да достигне тази цел сама.

Навлизаме в много опасен период

„Западът днес – това е ранен дракон. Той все още е способен да започне мащабни разрушения. Ние няма да получим многополюсния свят като подарък. За него трябва да се борим”, подчертава Дугин.

Китай има особено виждане за войната. Самите китайци не искат война, но войната е вече на прага. И ние не можем да изключим такъв сценарий, особено когато драконът е ранен.

Русия сега е в центъра на събитията тъй като е въвлечена в ситуацията в Близкия Изток – някога търпеше американското нахлуване в Афганистан, атаката без причина срещу  Ирак, циничното убийство на либийския лидер, но при Сирия каза на американците ясно „не”. Важно е, че КНР политически и дипломатически подкрепи Русия и по този въпрос.

„Бихме искали да има мирен преход към многополюсен модел, но винаги сме били принудени, по исторически причини,  да се противопоставяме на Запада, да се борим с тяхната колонизация и глобалистките им претенции за световно господство”, констатира философът.

Напрежението расте не поради имперски амбиции, а заради желанието Русия да запази собствената си идентичност и да позволи на другите да се защитят от ранения дракон.

„Навлизаме в много опасен период и трябва да влезем в него с голяма отговорност. Трябва да пробудим интелектуалната си сила, тъй като силата е преди всичко в духа и в ума. Трябва да осигурим китайски стил на мислене за Китай, руски за Русия, а европейския да върнем на Европа. И трябва да освободим американския народ от техния глобалистки елит, който е превзел държавата им и диктува външната им политика”, смята Дугин.

И така, в борбата за многополюсен свят Русия има много приятели. Кой е враг на многополюсния модел? Глобалисти, хегемонисти, глобални капиталисти и либерали, които се опитват да наложат общи стандарти на големия и многостранен свят.

Отношенията на Русия със Запада не може да бъдат откъснати от този контекст.

Превод: Тихомир Тодоров