|

Благодарение на АТАКА и патриотите България ще строи АЕЦ „Белене“

172 депутати гласуваха ЗА законопроекта на ГЕРБ и Обединени патриоти за ядрена централа

Рестарт на проекта за атомната централа „Белене”. Това решиха депутатите по законопроекта на ГЕРБ и Обединени патриоти в четвъртък. Със 172 гласа За, 14 Против и 2-ма Въздържал се, народните представители развързаха ръцете на правителството да стартира процедурите и да преговаря с инвеститорите. Само ДПС бяха против.

Дебатът продължи три часа, по него се изказаха народни представители от всички парламентарни групи.

„АЕЦ „Белене” е национална кауза”, заяви по време на дебатите депутатът от АТАКА Павел Шопов и допълни, че осъществяването на проекта е въпрос на политическа воля. Той припомни, че партията на Сидеров беше и сред формациите, които през 2012 г. подкрепиха референдума за ядрената централа. „Кой е ПРОТИВ? Защото има и против. Против, разбира се е турската националистка партия в България – ДПС.  Защо са против? Защото осъществяването на този проект е против турския национален интерес. В Турция се строи АЕЦ с 4 блока. Готвят се и други атомни електроцентрали пак с руски блокове”, разкри отказа на етническата партия да се солидаризира с парламента.

В допълнение, колегата му Николай Александров развенча мита, че площадката в Белене е сеизмична. Той беше категоричен, че нова ядрена мощност е необходима за бъдещите поколения.

„Заявявам категоричната ни подкрепа за развитието на ядрената енергетика и за реализацията на АЕЦ „Белене”. Искаме реализация на проекта на пазарен принцип, с гаранция, че потребителят няма да плаща от джоба си по-скъпа цена на тока”, посочи зам.-председателят на групата на Обединени патриоти Искрен Веселинов.

Според решението парламентът възлага на енергийния министър Теменужка Петкова да търси възможности за реализация на проекта, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип, без държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно дружество. С приемането на решението депутатите възложиха на ресорния министър да организира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори. А до 31 октомври да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта.

С това решение се отменя и решението на Министерски съвет за спирането на Белене. Теменужка Петкова ще бъде задължена да информира депутатите периодично за предприетите действия и резултатите от преговорите. След гласуването Петкова коментира, че започва работата, за да може АЕЦ „Белене” да бъде факт.