|

Вашингтон на път да се озове в международна изолация

Ще съжали ли Техеран неудачника Тръмп?

Борис Джерелиевски

 

Ситуацията  около Иран и Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) се развива не така, както би искал Вашингтон. Почти всички участници в драмата се държат съвсем не така, както би очаквал от тях Белият дом.

Очевидно такова развитие на събитията се оказа неочаквано за американското ръководство и то демонстрира объркването си. При всяко положение Доналд Тръмп се опитва да покаже, че всичко е наред, прибягвайки до толкова презираните от него фалшиви новини.

Така например, на съвместната си пресконференция с японския премиер, американският лидер изведнъж заяви, че е убеден, че Иран скоро ще инициира начало на преговори със САЩ за нова сделка. „Те ще дойдат при нас, ще седнем и ще сключим нова сделка, която ще е добра за тях, за нас и за всички”, нарисува чудната перспектива американският президент.

Мечтите си той „обоснова” с това, че според него, след излизането на Америка от СВДП, Иран вече радикално се е променил и е започнал да се държи „видимо по-добре”, в частност „в Сирия, Йемен и на други места”.

„Иран се държи съвсем различно. Те до голяма степен са друга страна през последните три месеца и аз гледам на това с надежда, че може би нещо ще стане”, цитира думите на Тръмп РИА „Новости”.

Стремежът да се представи ситуацията не такава, каквато е всъщност, говори, че

Тръмп не знае как да излезе от създадената от самия него трудна ситуация

и опитвайки се да разтяга времето, се стреми да убеди всички, че всъщност той всичко го е измислил добре и резултатите от тази стъпка са просто прекрасни.

По всяка вероятност, говорейки за готовността на Иран за преговори по нова сделка, той има предвид скорошното изказване на официалния представител на МВнР на Иран Бахрам Касеми, което той интерпретира по напълно невероятен начин.

Напомняме, че представителят на външнополитическото ведомство на Иран каза, че докато Америка не се научи да говори с древния и цивилизован народ на Иран на езика на уважението, а не на санкции и заплахи, не може и да става дума за каквато и да е перспектива в преговорите със САЩ, на каквато и да е тема.

В изказването си той не само намеква за „варварския характер на американската държава и общество”, но и нарече Щатите не другояче, а „режимът на Америка” , давайки да разбере, че Техеран се съмнява в неговата легитимност.

Официалният представител на МВнР на Иран даде оценка също така и на „правилността” на американската стъпка, като отбеляза, че излизането на САЩ от СВПД е нагледен пример за вероломството  и въпиющото нарушаване на международните норми и закони от страна на САЩ. И тя е „позор”, който разобличава вашингтонските власти  в очите на световната общественост.

Между другото, фактът, че действията и изказванията на Тръмп ги коментира не държавният глава и не министърът на външните работи, а прес-секретарят на ведомството, означава символичното

принизяване на статуса на американския президент

за иранското ръководство.

С оглед на това трябва да имаш наистина безгранична фантазия, за да видиш в това и в други подобни изказвания готовност на Техеран да приеме натрапените от американците правила и искания, което фактически би означавало капитулация.

Малко преди това, на 6 юни, заместникът по политическите въпроси на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) бригаден генерал Ядола Джавани заяви, че САЩ и Израел са неспособни да осъществят военна агресия срещу Иран.

По думите му, експертите са единодушни, че на всяка военна стъпка на САЩ или Израел срещу Иран, Техеран ще даде бърз и решителен отговор. Джавани отбеляза, че израелците и американците разбират това и затова предпочитат да атакуват Иран в информационното пространство.

Впрочем, може, разбира се, да се предположи, че разгърнатата срещу Иран информационна война не е нещо друго, а психологическа подготовка за истински удар.

Освен обаче чисто техническата страна на въпроса, има и други причини да се предполага, че пряка военна агресия срещу Иран днес, най-вероятно, няма да има. Нали отказът от СВПД  предизвика категоричното неприемане и критика от страна на европейските съюзници на САЩ. Те на практика обявиха, че не признават обявените санкции. Не е трудно да се разбере, че в случай на агресивни действия, Вашингтон рискува да се озове в политическа изолация.

Всъщност и

санкционната война срещу Иран не обещава нищо добро за Щатите,

тъй като още повече ще усили кризата в отношенията с ЕС и може да подтикне европейците към сближаване с Китай или дори с Русия.

С други думи, Тръмп се оказа в много неприятна и тежка ситуация, от която той не знае как да излезе. Да сплаши Техеран той не успя. При това е ясно, че по-нататъшното усилване на конфронтацията само ще влоши положението на САЩ.

И говорейки, че Иран е „подобрил поведението си”, американският президент си подготвя път за отстъпление. Най-вероятно, скоро ще започнат агитации по неофициални канали Техеран да се съгласи на „символични” преговори, които биха позволили на Тръмп, ако не да се покаже като победител, то поне да избегне клеймото на „загубеняк” и да си запази престижа.

Ще пожелае ли Техеран да му помогне да се измъкне от поредната клопка, в която той сам се напъха – това е въпросът?

 

Превод: Тихомир Тодоров