|

Волен Сидеров: Законът за българския език запазва националната ни идентичност

Вместо да се дават огромни пари за ромска интеграция, да се насочат към  действително нуждаещи се социално слаби хора

Антон Хекимян, бТВ

 

- Бламирахте ли Вашия колега Валери Симеонов заради това, че докладът за изпълнението на Държавната стратегия за ромската интеграция не е мина в НС?

- Аз от трибуната в НС казах, че ще се въздържа за този доклад, но това няма връзка персонално с този, който го предлага. Между другото, се предлага от МС, не от Валери Симеонов лично. Казах много ясно, че съм против изобщо тази концепция – група хора от обществото ни да се отделят и да бъдат създавани за тях специални програми. Това е обидно за самите роми. Защото ти все едно им казваш – вие не сте пълноценни, сега ще ви интегрираме. Всеки български гражданин е равнопоставен и той трябва да се интегрира така, както може сам.

Още преди Симеонов да е вицепремиер и преди сегашното правителство, което и да е правителство, ние искаме да се преразгледа тази практика да се хвърлят огромни пари за т.нар. интеграция, вместо тези пари да се насочат към наистина социално слаби хора. 1,6 млн. българи са под границата на бедност. Сред тях може да има българи, роми и всякакви. Да бъдат насочени към действително нуждаещи се. Когато отделиш една група хора и създаваш специални държавни програми, това е антиконституционно и дискриминационно.

- В парламента обсъдихте темата за моркова и тоягата. Вие предпочитате ли този метод, при който в единия случай стимулираш, ако няма резултат – наказваш?

- В тази образност няма да влизам, защото вече станаха полемики по такива изказвания. Всички са равнопоставени, всеки трябва да изпълнява правата и задълженията си.

- Томислав Дончев казва – ето, държавата дори не може да се справи. Неговата съпруга явно и това констатира, че не можем да се справим, например с това, полицията да отиде в някоя махала, ако тя пречи на съседните блокове заради силната музика.

- Държавата трябва да може, тъй като няма по-силна от нея. Ако не може да се справи определено правителство, определено управление, примерно министър на вътрешните работи, той казва не мога да се справя, да дойде някой друг.

- Валери Симеонов ходи по морето и спира шума по морето, но в кварталите не отива никой да го спира.

- Понеже ме питате вече за втори път за Валери Симеонов, аз наистина очаквам да отиде да спре и циганските сватби, които тормозят по няколко дни наред, без да се съобразяват с обществения ред, тормозят жилищни квартали в много градове на България. Това би било последователно действие. А ако се вторачим само в заведения на Слънчев бряг, някак си е едностранно.

- На чия страна сте в конфликта между Симеонов и министър Ангелкова?

- Не, не мога да бъда. Първоначално не гледам добре на конфликт в правителството. Ние подкрепяме това правителство. Ние сме част от него. Ние сме направили политическо споразумение. Имаме мандат, в който да свършим определени неща. Вицепремиер и министър не трябва през медиите да се разправят.

- Те определено са скарани.

- Трябва да се разберат. Няма тема, по която да не можеш да се разбереш. Разумен човек с опит, с виждане не може да не се разбере с друг такъв. За мен е грешно през медии, през прокуратури, през институции да се разправят членове на едно и също правителство. Какво казват хората отстрани – те щом се карат помежду си как ще управляват. Не е редно.

- Има ли напрежение в коалицията Обединени патриоти?

- Вие все въртите около това има ли напрежение или не. Да, ние сме различни характери. Това сме го казвали много пъти. Това не означава, че трябва да се очаква непрекъснато някакъв взрив, някакви бомбастични събития.

- Много от извънпарламентарно представените политически сили очакват разпад на коалицията и нови избори. Затова питам има ли вариант за разпад на управлението?

- Те като очакват, дали са готови за такива избори, къде ще бъдат след такива избори? Вероятно пак извън парламента или пък ще стигнат до летвата и тогава какво. Просто защото са извън парламента очакват това разпадане. То няма да се получи, защото колкото и да сме различни, ние разбираме, че имаме отговорност да изкараме този мандат.

- Валери Симеонов казва, че ако не го подкрепят за шума и го спират, тогава защо изобщо да е част от управлението. Явно това го демотивира.

- Той понякога настоява повече за някои от неговите предложения, но точно затова сега решихме да имаме много по-редовно коалиционни съвети, за да може да се обединяваме около приоритетните теми. Като  Закона за българския език. Това е нещо, което е трябвало да се направи още 94-та година по Конституция. Има текст, който казва, че прилагането на българския език, който е официален в България, става по закон. Като се напише такова нещо в Конституцията, ние сме длъжни най-много 3 години след това да приемем закон.

С този закон започваме една законодателна инициатива на патриотите, с която искаме да обърнем внимание към много дълбочинни теми. Защото това е закон, който запазва българската национална идентичност. Това е част от една поредица закони. Следва закон за вероучението, закон за възрастните хора, концесиите за злато, концесии за природни богатства. Неща, които могат да повишат стандарта на българина.

Законът за българския език задължава държавните институции да използват българския книжовен език. Когато си държавен служител, ти си длъжен да използваш българския книжовен език. Чужд гражданин, който кандидатства за българско гражданство, трябва да докаже, че владее български език. Създава се специален съвет за българския език към МС. Този закон всъщност задължава държавата да защитава българския език като основна база на нашата идентичност. Ако няма език, няма нация, народ, няма я България. Има такива опасности, не казвам, че може лесно да изчезне. Това е един от основните европейски езици, но ако не се полагат държавни грижи, има опасност да бъде заличен.

 

Част от интервюто на Волен Сидеров в предаването „Тази сутрин“ по бТВ от 15 юни 2018 г.