|

Десислав Чуколов: САЩ да си платят наема на базите с безплатни самолети

Според атакистът проектът за изтребители предрешава каква техника да бъде купена

АТАКА е за закупуването на руски изтребители за армията ни и пита защо Москва липса от бъдещата сделка

АТАКА се обяви за купуването на нови руски изтребители. Заявката беше направена от парламентарната трибуна от зам.-председателят на партията на Сидеров Десислав Чуколов по време на разискванията по приемането на проектите за купуване на нови изтребители и машини за пехотата.

Чуколов заяви, че партията е твърдо за модернизация на армията, но нямало задължение това да става единствено чрез държави членки на НАТО или ЕС. Той беше категоричен, че техниката от НАТО и САЩ ще излезе много по-скъпо.

„Като лоялни партньори защо не поставихме въпроса да ни предоставят безплатно техника“, попита той, като даде пример за дадени от САЩ на Израел изтребители. Той припомни и това, че САЩ повече от 10 години ползват напълно безплатно 4 военни бази у нас. Затова могат да си платят наема и под формата на безплатна техника, теза, която Волен Сидеров също изказа неотдавна. Депутатът направи и груба сметка, спрямо която САЩ ни дължат около 3 млрд. долара наем, толкова се готви и държавата да инвестира в модернизацията на армията ни.

Повод за изказването му е отсъствието на Русия от бъдещата сделка с изтребителите, при условие, че страната преди това е била включена в надпреварата. Според атакистът проектът за изтребители предрешава каква техника да бъде купена. По думите му от проекта за инвестиционен разход ставало ясно, че самолетите са ни необходими заради конфликта в Украйна и войната в Сирия, а не за отбрана на суверенитета на страната.

Депутатът от АТАКА беше репликиран от Владимир Тошев от ГЕРБ за това, че руската техника не е съвместима с натовската, на което Чуколов отговори, че Русия може да ни предостави и съвместими МиГ-29. „Ако в заданието е записано съвместимост, ще я получим и то доста по-изгодно от руската държава“, категоричен е той. Според Чуколов дори на военните им било ясно, че най-добрата техника не е в ЕС и НАТО и че Русия биха дали доста по-изгодно такава техника.