|

ЕС обяви независимост от САЩ в София

Като разглеждаме последните решения на президента на САЩ, някой може да си помисли, че с такива приятели не ни трябват врагове. Европа обаче трябва да е благодарна на американския президент, защото благодарение на него се отървахме от всички илюзии, каза в София миналата седмица Доналд Туск (в средата)

Европа е бясна от постоянните решения на американските съдилища, които глобяват европейски компании, а също така от едностранните мерки на САЩ в случая с Иран

Еврооптимистите най-накрая се оказаха прави – страните от ЕС не се стреснаха от американския натиск по иранския въпрос и заявиха, че няма да излязат от ядрената сделка. Причина за неочакваната смелост стана крайно неуважителното и егоистично поведение на шефа на Белия дом към европейските му съюзници. „Честно казано, Европа трябва да бъде благодарна на президента Тръмп. Благодарение на него ние се избавихме от илюзии. Той ни накара да осъзнаем, че само ние можем да си помогнем” , цитира Deutsche Welle председателя на Съвета на Европа.

Неизвестно е дали наистина европейските лидери са имали илюзии относно Америка, но при всяко положение Тръмп ги накара да си спомнят за гордостта. Спомниха си, първо, защото просто им е накипяло. „Въпросът не е в Иран, а в това, че европейците не ги устройва сегашният формат на отношенията със САЩ. Европа откровено е бясна от постоянните решения на американските съдилища, които глобяват европейски компании, а също така от едностранните мерки на САЩ в случая с Иран”, пояснява пред „Експерт Онлайн” европеистът Дмитрий Офицеров-Белски. Второ, на това демонстративно поведение на Тръмп , европейските избиратели искат отговор.  „Иранската стратегия на Тръмп се реализира за сметка на икономиката на Европа”, цитира Reuters жалбите на представители на германския бизнес. И ако Меркел, Макрон и други системни лидери на ЕС не дадат този отговор, то още повече избиратели ще отидат в лагера на ултрадесните сили, а също и на евроскептиците. Така че заложена е не само гордостта, но и политическото бъдеще на европейското ръководство.

Ще защитим и компенсираме

Именно затова на срещата ЕС – Западни Балкани в София страните-членки решиха да не се поддават на шантажа на Тръмп и да останат в ядрената сделка с Иран. „Докато иранците уважават ангажиментите си по сделката, ЕС ще  спазва своите”, заяви шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Тук обаче има един нюанс – иранците ясно заявиха, че под спазване на задълженията от страна на Европа, Техеран разбира защита на европейските компании от страна на Евросъюза, тези компании, които ще се решат да останат на иранския пазар след въвеждането на американските санкции (които, както е известно, имат екстериториален характер). И Иран би искал да чуе от лидерите на ЕС методи за защита на тези компании.

И тези методи бяха огласени в София. Например, сега върху иранския пакет е разпространено т.нар. „Блокиращо регулиране”, прието през 1996 г. за защита на европейския бизнес от санкции и което нито веднъж до днес не е прилагано. Според това регулиране, европейските компании се извеждат от действието на екстериториалните американски санкции, от решенията чужди съдилища, свързани със санкциите и на тях дори им се компенсират загуби от тях. По такъв начин Европа възнамерява да се подготви институционално за санкциите, които САЩ ще въведат от август 2018 г.

Освен това лидерите на ЕС се споразумяха за опростяване реда на предоставяне на финансиране и финансови гаранции на европейски проекти в Иран от страна на Европейската инвестиционна банка. Предоставеният „зелен коридор”, според авторите на идеята, трябва да нивелира  сложностите, които могат да възникнат поради въвежданите от американците финансови  ограничения.

И последно, възможно е на Европа да й потрябва създаването на някаква система за разплащане с Иран, тъй като американците сериозно възнамеряват да отрежат иранските банки от световната финансова система, в това число и от SWIFT. С последното обаче Тръмп може да има проблеми, защото, според експерти, SWIFT ще се вслушва в Брюксел. Самото ръководство на SWIFT, съдейки по публикувано във FT заявление, също не гори от желание да налага забрани.

Засега няма доверие

Демонстративната готовност на ЕС да се съпротивлява на натиска на САЩ може да подкопае смисъла на американските санкции. „На теория, ако Иран го изключат от SWIFT, той пак ще може да търгува с петрол, но за евро или други валути. От търговия ще се откажат големите търговски компании и пряко няма да купуват нефт онези компании, които работят в САЩ, а посредници при закупуването на ирански нефт (при по-нататъшна доставка в Европа) ще бъдат малките компании”, казва за „Експерт Онлайн” сътрудникът на Финансовия университет Игор Юшков. А що се отнася до работата на европейските компании, то при тях може да възникнат проблеми.

Частният бизнес се безпокои не от репутацията на еврочиновниците, а от запазването и увеличаването на собствените си пари. Той затова иска да работи в Иран, но бизнесмените нямат особено доверие в реалните възможности на ЕС да ги защити. Те не вярват и в реалния пълнеж на самото „блокиращо регулиране”. „Тогава това би било нещо не повече от инструмент за пазарлък и всички въпроси би могло да се урегулират с политически средства”, казва Дмитрий Офицеров-Белски.

Не е учудващо, че европейските компании се плашат. „Да инвестират в Иран възнамеряват главно големи фирми, а те, съдейки по всичко, ще се откажат от плановете си. Просто, защото имат интереси на американския пазар”, казва Игор Юшков. Например, френската  Total (преди година тя започна да усвоява 11-я блок от газовото находище Южен Парс) вече заяви за прекратяване на всички дейности. По думите на топ-мениджъра на компанията те се страхуват, че вторичните санкции на САЩ ще ги лишат от възможности да оперират с долари, а също така ще поставят под въпрос сигурността на американските активи на компанията на стойност десет милиарда долара.

Доколко е голяма решителността на ЕС да защитава бизнеса на страните от Съюза ще стане ясно още в близките седмици – от наличието или липсата на допълнителни стъпки. Такава стъпка може да стане, например, заявление за готовност не просто да отправят искове във СТО, а да се въвеждат

контрасанкции срещу американски компании

в случай, че САЩ ще налагат такси на европейските. Вярно е, че за да повярваш в такава възможност, трябва да си не просто еврооптимист, а евромечтател.

Превод: Тихомир Тодоров