|

Още 5 западни държави клекнаха пред Русия

Путин възстановява статуса на Русия дори и в условията на санкции и информационни войни

Германия, Франция, Индия и Япония тръгнаха да търсят алтернатива в лицето на Москва

Китайските медии пишат за геополитическите успехи на Москва. Докато Тръмп като типичен търговец се опитва нагло да напипа предела за натиск върху своите съюзници, Русия играе тънка и елегантна геополитическа игра. Деленето на „баницата” сред страните от Западния свят се усилва и постепенно от привиден диалог търканията прерастват в откровен грабеж, а солидарността между „приятелите” стремително се топи.

„Разделяй и владей”

Това е стара древноримска стратегия, а кой би си помислил, че нашата работа ще я свърши самият Западен свят. В крайна сметка, докато бившите съюзници се опитват да паразитират един върху друг, Путин възстановява статуса на Русия дори и в условията на санкции и информационни войни.

„Западните ограничителни мерки срещу руската икономика вече не действат”, пише китайското издание „Хайцзян”. Затова пък контранастъплението на Путин, протичащо тихо и незабелязано, успешно се разправи с много съюзници на Вашингтон в политически аспект. Русия изцяло се възползва от всеобщия хаос и започна да пробива отбраната на Запада по всички фронтове.  Към днешна дата вече пет големи сателита на Америка – Германия, Франция, Япония, Индия и Турция клекнаха пред Русия.

„Достатъчно е да вземем такъв скандален случай като малайзийския „Боинг”, за да разберем – русофобията се разпада повсеместно”.  В годината, когато стана тази трагедия, САЩ веднага заявиха, че разполагат с „недвусмислени” спътникови снимки на катастрофата, намеквайки, че в това е замесена Москва. След което международната група заяви, че щом е така, то „очевидно” зад всичко това стои Русия.

„Но ето, изминаха четири години, а САЩ още не могат да предоставят доказателствата си, поради което Холандия и Австралия, нямайки достатъчна подкрепа, сега дават заден ход. Наскоро те заявиха, че нямат никакви преки доказателства, сочещи вината на Русия. А следователно, тези две страни не успяха да разклатят авторитета на Москва, след което им остава само един сценарий – да свалят оръжие и да развеят бяло знаме”.

И Великобритания се опита да постигне нови успехи в подриването на руския авторитет. „Благодарение на делото за отравянето на Скрипал британците се опитаха да убедят целия свят, че Сергей Скрипал и неговата дъщеря са отровени именно от Русия. При това, за покушението уж бил използван произвеждан само в Русия нервнопаралитичен газ. Изведнъж обаче, още на 23 май те и двамата бяха изписани от болницата. И това при положение, че Лондон заяви за точно открита формула, което  фактически трябваше да означава увреждане на главния мозък”, пише „Хайцзян”.

Нещо повече, разбра се, че формулата на това вещество през всичките тези години е била в открит достъп и тя може да е направена от всеки, а Британия, която винаги говори за себе си като за честна и открита страна, с действията си показа, че работата тук очевидно не е чиста. Особено абсурдно изглеждат обвиненията, защото самата Юлия Скрипал в първото си обръщения след като оздравя, съобщи за твърдото си намерение да се върне в родината си.

„Ако Юлия смята, че в делото са замесени руснаците, пита се китайски експерт, защо тя толкова иска да се върне у дома?”. И сам си отговаря: „Защото цял свят вече разбра за наглата лъжа на Великобритания”.

Но и това не е всичко. Според „Хайцзян”, „като не издържаха на натиска от страна на САЩ, Германия, Франция, Индия и Япония също тръгнаха да търсят алтернатива в лицето на Русия”.

Меркел на срещата си с Путин заяви, че „задълбочаването на приятелството с Москва отговаря на основополагащите интереси на Германия”. Президентът на Франция обяви, че Москва и Париж започват „нов модел на сътрудничество”. А премиерът на Индия Моди разказа след срещата за 12 милиарден контракт за оръжие.

„И което е най-важно, пишат медиите, дори направеното от САЩ сериозно предупреждение на Индия да не купува от Русия ракетни комплекси С-400 нямаше никакъв ефект. Оръжието, атомната енергетика и много други неща, поставят Делхи в голяма зависимост от Русия. При това такава, че дори и САЩ няма сдържаща власт да разкъсат въжетата, с които Путин е привързал към себе си Моди”.

Путин смекчи позицията си и относно териториалните спорове с Япония,

като изяви желание да продължи търсенето на решение, което би удовлетворило стратегическите интереси не само на страните, но и на народите. Което рязко усили икономическото сътрудничество между страните, като показа възможност за подписване на мирен договор.

Нещо повече, освен Германия, Франция, Япония и Индия, Турция също не желаят да развалят отношенията си с Русия заради американския натиск. „В края на май Анкара заяви, че ако САЩ не спрат да действат срещу своя съюзник, Турция ще бъде принудена да вземе твърди мерки”. „В резултат на съпротивата си срещу Америка, Русия успя да се „разправи” с осем съюзника на САЩ”, прави равносметка китайската преса.

Германия, Франция, Япония, Турция и Индия в крайна сметка се оказаха пред Путин „на колене”.  А това значи, че възползвайки се максимално от ситуацията и пробивайки отбраната на САЩ, Русия успешно минава в тотално контранастъпление.

 

Превод: Тихомир Тодоров