|

По примера на Стара Загора oбщински съветник от АТАКА иска турски имена на местности да станат български

Общинският съветник от АТАКА в Шумен Добрин Чайлев внесе докладна записка с искане да бъде създадена Временна комисия за преименуване на местности на територията на общината.Според него, тази комисия трябва да създаде цялостна стратегия по подмяна на турско-арабските имена на местности с български.

Ето и какво пише Чайлев до колегите му от общинския съвет: „Дами и господа общински съветници, през 1878г., 1909г., и 30-те години на 20 век стотици населени места в България сменят старите турско-арабски имена с български. На територията на община Шумен все още има много неразбираеми за нас българите наименования на местности, които се оказват смесица от чужди топоними“. „Тази комисия ще изготви цялостна стратегия по изготвяне на чуждите топиними с такива, които да отговарят на нашата история и традиция”, пояснява общинският съветник от АТАКА.

Припомняме, че преди седмица Общинският съвет в Стара Загора реши да преименува 838 местности с турско–арабски имена след като това бе предложено от общинският съветник на АТАКА в града Михаил Михайлов.