|

Проф. Станилов: БСП да започнат да водят сериозна опозиционна дейност, а не да се занимават с първосигнални действия

Срамно е да използваш хората с увреждания, коментира патриотът

 

Цветомир Ценов

БСП готви нов вот на недоверие, този път мотивите са свързани с провала на кабинета в сферата на сигурност и несправянето на МВР с престъпността. Решението е взето на заседание на ръководството на партията. Попитахме народния представител от Обединени патриоти проф. Станислав Станилов – има ли логика в поредния вот на недоверие от редиците на БСП и каква е логиката да се иска оставка на цялото правителство, вместо на ресорния министър.

- Професоре, как ще коментирате, че от БСП внасят нов вот на недоверие към правителството, заради провала на кабинета в сферата на сигурността и несправянето на МВР с престъпността?

- Ако погледнем престъпността през всичките години, които са минали, никакъв провал няма. Тя продължава да си съществува и да действа по същия начин, първо. Второ, за такъв инцидент се иска оставката на човека, който пряко отговаря за тези действия, който е провалил акция за залавянето на този Пелов. Престъпността в България от десетилетия насам е една и съща. Това, че наистина не се взимат мерки или ако се взимат, те са неефикасни е съвсем друг въпрос. Аз мисля, че дълбоко в нещата е липсата на спазване на закона. Законодателството ни не е достатъчно строго. Да се инструктират полицаите и да започнат да размахват тоягата. Това ще стане пак буря в чаша вода. Какво ще говорят? Ще говорят за Пелов, че не го хванали. Не са го хванали, калпави са, да сменят началника, да накажат някого.

- Откакто БСП е в опозиция се използват всевъзможни претексти, за да се иска оставка на цялото правителство. Издържани ли са техните вотове на доверие? Виждаме, че дори дебати не се получават в пленарна зала.

- Дебати се получават, когато критиките към правителството са дълбоко обосновани, когато те са насочени, за да се поправят нещата, а не да се доразрушат.БСП да престанат и за най-дребен инцидент да искат да сменят този, да сменят онзи, да свалят правителство и пр. Много добре знаят, че ако свалят това правителство и дойдат извънредни избори, резултатът ще бъде същият. Освен това, забелязах, че протестът на хората с увреждания, на техните близки, започва да се разраства и започва да се появява и в провинциални градове, което е сигурен симптом, че някой дава пари за това и се готви да прави майдан, само че няма да се получи.

- Не е ли прекалено жестоко да се използват точно тези хора за политически цели?

- Първо БСП ги използва. Срамно е да използваш хората с увреждания, можеше да се получат други резултати. БСП трябва да започнат да водят сериозна опозиционна дейност, а не да занимават с първосигнални действия. Въпросът е, че лидерката е такава, тя е първосигнален политик и от това не може да се избегне. Това не е политика, но ще продължава до края на мандата.