|

Проф. Станилов към ДПС: Българският етнически модел не е създаден от Ахмед Доган

Станилов припомни и че благодарение на българският етнически модел турци продължават да живеят у нас, заради него са спасени и българските евреи по времето на Втората св. Война

Югоизточна Европа изпитва неприязън към османска Турция, която я отдалечи на векове от европейската култура, припомни на депутатите патриотът

Българският етнически модел не е създаден от Ахмед Доган или ДПС. Той е създаден от българския народ след Освобождението. Това заяви от парламентарната трибуна проф. Станислав Станилов от Обединени патриоти в сряда. Повод за думите му станаха претенциите на ДПС да не бъдат сменяни турско-арабските имена в Стара Загора, където общинарите взеха решение преди седмица да го направят. Председателят на етническата партия Карадайъ стигна още по-далеч като го сравни с възродителния процес.

„Когато през ХIV-XV век османските турци завладяха с огън и меч Югоизточна Европа, какви бяха топонимите и хидронимите в тези държави? Те бяха гръцки, сръбски и български. Как из един път станаха турски и сега не бива да бъдат сменяни? През XVIII и най-вече през XIX и началото на ХХ век османска Турция беше изтласкана от европейската територия… После тези всички християнски народи, въвеждайки европейска култура на своята територия, започнаха да разрушават османското културно наследство… Защото тези народи изпитваха искрена неприязън и даже омраза срещу турската култура, която беше култура на потисници, култура на тези, които управляваха без да се съобразяват със своите християнски поданици, използвайки ги само за рая и тези народи бяха отдалечени на векове от европейската култура”.

Станилов припомни и че благодарение на българският етнически модел турци продължават да живеят у нас, заради него са спасени и българските евреи по времето на Втората св. война. Атакистът призова да се спре със споровете по тези въпроси и всички да живеем по българските закони.

Йордан Цонев от ДПС отговори с кратко и гневно обяснение. Малко след това депутатите на ДПС напуснаха пленарната зала.