|

Светлозар Лазаров: България да има поне 34% участие в АЕЦ „Белене“

АТАКА, единствена от управляващите партии, качва рейтинг, коментира националният координатор на партията на Сидеров

Ивелин Николов

 

- Върнахте се от икономически форум в Санкт Петербург. Какви са посланията от него? Имаше западни фирми, френският президент присъства, перлата в короната на немските фирми също взе участие. Какъв сигнал е това?

- Световният икономически елит, с малки изключения, присъстваше на форума в Санкт Петербург. Тук много ясно се вижда, че разумът, икономиката, взема връх над пропагандата и над щуротиите, с които ни облъчваха назад в годините. Сигналът е много ясен.

Но нека обобщим кои присъстваха –много силно присъствие на немски фирми, дори една световно известна немска марка автомобили осигуряваше обслужването на форума. Това са сигнали. От друга страна – Макрон и над 100 френски фирми. Най-високо ниво представители на Япония, на Китай, шефката на Международния валутен фонд. Изключително високо присъствие и на икономическо, и на политическо ниво. Виждаме, че ЕС започва да се отваря към Русия.

- Можем ли да обобщим форума като предложение на Русия към Европа да се еманципира от САЩ?

- Путин отправи много силни послания, които биха донесли много добавена стойност на страните от ЕС, включително и на нас. Въпросът е, дали лидерите на ЕС ще намерят достатъчно сили и смелост да отговорят на подадената ръка. Не съм убеден обаче, че те ще намерят достатъчно смелост. Всеки ще гледа собствения си икономически интерес. Макрон си гледа фирмите, Меркел си гледа „Северен поток 2“.

- Имахте срещи със Сергей Глазиев, съветник при президента Путин; с Андрей Беленинов, шеф на Евразийската банка.

- В първия ден на форума присъствахме на заседание на Евразийския бизнессъюз, т.е. на Съюза на малкия и среден бизнес на Евразия. Председател на Евразийския икономически съюз е Беленинов. Основната тема беше интегриране на възможностите за търговски отношения между страните от Европа и Азия. Ситуацията е в процес на размразяване.

- Тоест Евразийската банка е страхотна възможност за България?

- Не само банката. Това са пазари с възможности за директен стокообмен и между съответните контрагенти.

- Срещнахте се и с вицепремиера на Крим Мурадов. АТАКА често посещава Крим.

- В Крим АТАКА е марка, изобщо и в Русия.

- Специално е единствената партия, която е посещавала полуострова.

- Да. Мурадов изказа благодарности за това, което е направила партията с признаването на Крим и изпрати специални поздрави на Сидеров. Той очаква санкциите да бъдат вдигнати, за да могат нашите народи да търгуват и да пътуват. Жителите на Крим много трудно пътуват в ЕС, защото целенасочено им се създават пречки. Но мисля, че с течение на времето и това ще отмине.

- Сидеров беше ПРОТИВ санкциите срещу Русия, отиде в Крим, след това каза За АЕЦ „Белене“, За „Южен поток“, АТАКА подкрепи подписката за референдум. Всичко това  каква роля ще играе за в бъдеще?

- Ние взехме изключително принципна позиция по отношение на това недоразумение, което ни се натрапваше, че Русия е заплаха за националната ни сигурност. АТАКА е партията, която удари по масата за случая „Скрипал“ и която помогна правителството да вземе правилната позиция.

- В крайна сметка какво ще донесе това на АТАКА? Сега, когато нещата се преориентират, нищо чудно да се напълни с русофили във всички партии, които ще говорят за диалог с Русия.

- Този процес върви в европейски мащаб и в крайна сметка какво се оказва? Ние по най-елементарния начин се лишихме от добавена стойност, от сигурност, от енергийни проекти и сега отново ще тичаме след процесите. Надявам се българското общество да оцени това, което е направила партията в годините. Разчитам на разума на българското общество, на паметта на хората.

- Отправихте критика, че не сме повдигнали темата за отпадане на санкциите срещу Русия, но всъщност имали ли сме такава възможност по време на европредседателството?

- Опитахме ли да видим дали има такава възможност? Когато има дискусия, когато се събират на заседания в Брюксел, какъв е проблемът тази тема да се постави? България има културни и исторически отношения с Русия. Ние сме енергийно зависими от нея –ядрено гориво внасяме, газ, горива и малко въглища. Трябва да търсим нашите икономически дивиденти, да правим политики – това, което правят в момента Меркел и Макрон.

- Защо не го направихме? Имате ли обяснение? Пак ли натиск отвън, както беше с проектите „Белене“ и „Южен поток“?

- И аз се чудя, защо не го направихме. Най-вероятно пак натиск отвън и липса на достатъчно смелост за отстояване на нашите национални интереси от българския политически елит, с малки изключения като АТАКА. Трябва да отстояваме нашите интереси и да имаме ясна визия какво искаме и как можем да го постигнем.

Нашата икономика е функция на два основни показателя – обществените поръчки и еврофондовете. Това е неработеща система. Ние продължаваме да твърдим, че европейските фондове лека-полека намаляват и те ще приключат до няколко години.

Нямаме ли реални пазари и реални търговски отношения – нищо добро не ни чака. И всичко това на фона на демографска катастрофа. Изгубили сме 1/3 население за 30 години. Това как ще го отпушиш – с нови пазари и нови партньорства. Просто е липса на политическа воля и последователна политика.

- Което ще ни помага в преговори. Когато изнасяме някаква стока, тогава можем да имаме някакви изисквания. Сега нищо не предлагаме, само искаме.

- В момента, в който бяха настъпени по мазола за Иранската ядрена програма, водещите държави от ЕС негласно едва ли не обявиха търговска война на САЩ. Малко по-късно отидоха на крака при Путин. Ние защо не си гледаме нашия интерес?

- Ако ЕС започне търговска война срещу Щатите, явно ще търси Русия за партньор, така ли?

- ЕС не е от най-силните звена. Примерно Китай изпревари като БВП и САЩ, и ЕС. Ние не сме в особено силна позиция – нито имаме ресурси, нито имаме технологии.

- Ние способни ли сме като държава на инициатива в рамките на ЕС?

- До настоящия момент не сме показали, че сме способни.

- Нашите държавни лидери сега се срещат с Путин, защото може би вече е позволено.

- Горчивият вкус остава. Можеше и „Белене“ да строим, и „Южен поток“ да направим. А какво се случва в момента? Кой ще плати сметката? Германия строи „Северен поток 2“, „Турски поток“ има подписано споразумение за изграждането на сухоземната му част. Къде е „Южен поток“, къде е сигурността, къде е транзитната такса, която България загуби? Нас ни лишават от сигурност, лишават ни от ресурси, лишават ни от транзитни такси, лишават ни от високи технологии. Превръщаме се в бананова република. АЕЦ „Козлодуй“ има лимит във времето, в който може да функционира. Виждате проблемите за тецовете в ЕС и въглеродните емисии, които постоянно се регулират. Осъществява се огромен натиск или за спирането им, или ще се въведат такива изисквания, че реално няма да е рентабилно да се произвежда ток чрез тецове. Какво ще правим ние? Какви шансове имаме? Какво ни остава?

- „Южен поток“ го няма. „Български поток” има ли го като тема в Русия или тук си го дъвчем на местно ниво и мечтаем за някакви неща?

- Ще цитирам един от събеседниците ми, който е на достатъчно високо ниво. Той буквално ми заяви следното: „Вие сами си проиграхте шанса с „Южен поток“. Но, за да отворя леко скобата, той допълни, че не му се давали пари за тази работа, но нали сте братя, ако се наложи щял да финансира. С усмивка го каза човекът. Но да довърша – ние нямаме потребление на газ, което може да гарантира изплащането на нов газопровод. В България потребяваме около 3 млрд. м3 годишно, така че евентуално като транзит може да се помисли.

- В какво се изразява интересът към АЕЦ „Белене“, който заявихте, че има. Биха ли инвестирали в атомна централа?

- Той е съвсем обоснован. Миналата есен бях в Русия и разговарях с част от депутатите на Единна Русия и по-специално във външната комисия. Те казаха – ако България е готова да размрази проекта, т.е. да видим, че има реална политическа воля да падне мораториума, можем да седнем да разговаряме. Сигурен съм, че те ще намерят и съответния финансов ресурс, ако е необходимо.

От друга страна, ние трябва да си даваме ясната сметка, че без политическа подкрепа от Русия, този проект няма как да се случи. „Атомстройекспорт“, „Росатом“ – това са държавни компании, които така или иначе трябва да построят АЕЦ „Белене“.

- България освободила ли се е от политическата опека на САЩ, че да мечтаем толкова много за руски политически проекти? Тези проекти бяха спрени след политически натиск от Щатите.

- Най-лошото е да има опека. България трябва да си защитава нашия собствения национален интерес. Това трябва да бъде нашата стратегическа позиция и визия. След като сме в НАТО, какво лошо има, както казва и ръководство на АТАКА да ни дадат няколко самолета така и така не плащат за базите, нека да ни дадат самолети.

- Медиите в България, които са финансирани от фондацията на Сорос са доста истерични напоследък, особено заради срещата на Макрон и Меркел с Путин.

- Те разбират нещо, което аз го твърдя от доста време – губят политическа подкрепа, губят протекции, които доста време имаха. И на база на тези протекции, по един или друг начин влизаха в парламента или маршируваха по жълтите павета и раздаваха морал и обясняваха как трябва да се живее. Резултатът е следният и никой не може тук да ме упрекне – изгубили сме 1/3 от населението. Това е загуба на технологии, на работна ръка, на частичен суверенитет. Накъде вървим? Държавата се ислямизира и се циганизира по този път, по който вървим. Какво да продължава да се финансира с фондации – циганизация, да се грижим за правата на циганите, а българските пенсионери да няма какво да ядат. Това ли бъдеще ни очаква нас?

- Или пък протести срещу АЕЦ „Белене“. Възможно е да се стигне до тежки моменти, ако правителството започне да го строи.

- Не виждам нищо тежко в случая, ако има политическа воля.

- Някой може да хвърли оставка от няма нищо.

- Всеки отговаря за себе си. Искам да подчертая, когато говорим за „Белене“, дано да чуят тук гласа на АТАКА, да има 34% държавно участие в проекта чрез апортна вноска на база на реакторите и на площадката, лицензите и всичко, което е направено до момента, с оглед държавата да гарантира собствения си интерес. Ние трябва да си защитим нашия национален интерес като държава, като българи, като патриоти. Да не се повтори случая с ЧЕЗ и в един момент да се окаже, че имаме ядрена централа на наша територия върху която нямаме абсолютно никакъв контрол. Когато се говори за енергиен проект от такъв мащаб, имаме политически анализ, имаме икономически анализ, имаме финансов анализ, имаме технически анализ –много компоненти, които се събират на една дъска, грубо казано. Така, че ние трябва да имаме тези 34%, за да може да функционира нормално процеса с изграждането и въвеждането в експлоатация на такава ядрена централа.

- Като национален координатор на АТАКА, всички тези неща, които изброихте, Сидеров ги е поставял като тематика. В крайна сметка, виждате ли това да се разбира от хората сега? Тези неща, когато той ги говореше бяха критикувани. Той беше нападан от хора, които сега виждаме да повтарят тезите му, карат се кой пръв стигнал до Путин да се здрависа с него и т.н. Това нещо вижда ли се сред народа?

- Ако не съм в чужбина, съм в страната и работя с хората и провеждам срещи. Надявам се хората да го разбират, но ще се убедя, когато видя резултатите в политическата подкрепа, която получава партията. Това, което в момента ми дава искрица надежда е, че АТАКА е единствената партия, която в момента качва рейтинг от управляващите.

- Това е любопитно.

- Това се вижда. Излязоха и съответните анализи – личният рейтинг на Сидеров се вдигна, рейтингът на партията също.

- Какво провокира тези процеси?

- Имаше очакване, че едва ли не когато влезе партията във властта, ще започне да го кара през просото или по течението. Вижда се, че партията не измени по нито една точка от идеологията си. И в най-трудните моменти, видяхте че по отношение на Истанбулската конвенция и по случая „Скрипал“, партията застана с риск за бъдещето на това правителство. Защото на нас ни е по-важна България. Всичко, което си говорихме до тук е хубаво, има надежда, но да се върнем към настоящето – пенсиите и доходите. Обещали сме 300 лева пенсия на хората, трябва да си изпълним обещанието и да работим за повишаване на доходите на българското население, защото над 2 милиона българи в момента са на прага на оцеляването.

 

Светлозар Лазаров гост в предаването „На жълтите павета“, излъчено по ТВ АЛФА на 28 май 2018 г.