|

Сидеров за интеграцията на циганите: отделянето на ромите в група е обидно за самите тях

Ако трябва да се правят програми, моето предложение е те да се правят така, че да стигат до истински нуждаещите се българи, посочи председателят на ПГ на Патриотите

В същото време имаме 1 600 000 българи под чертата на бедността, голяма част са етнически българи, припомни лидерът на АТАКА

Аз съм против принципите на това, което вече няколко десетилетия се прилага в България. Една група хора от българското общество да бъдат отделяни и към тях да има специално внимание. Когато отделяш една група хора и правиш за тях специални бюджетни, финансови и социални инициативи, фактически се прилага дискриминация към тези, същите хора. В случая говорим за етническата общност на ромите. Да бъдат отделяни те и да се говори за интегрирането им е обидно за самите тях. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на Обединени патриоти Волен Сидеров по време на дебатите за изпълнениетона Националната стратегия за интегрирането на ромите 2012-2020 г.

„Ако ми позволите, от името на ромската общност, без да съм техен представител, мога да кажа, че това е неправилна политика”, посочи националистът. По думите му по същия начин ромите трябва да реагират и да кажат „не ни отделяйте в отделна група, защото ние сме пълноправни, пълноценни членове на нашето общество”. Патриотът е категоричен, че всеки българин трябва да може да се развива, интегрира, учи и успява в кариерата, която прави.

„В същото време имаме 1 600 000 българи под чертата на бедността. Огромната част от тях са с български етнически произход, не от ромски. Огромната част от тях са хора, които са работили за страната си, трудили са се и живеят в недоимък. Ако трябва да се правят програми, моето предложение е те да се правят така, че да стигат до истински нуждаещите се българи. Сред тях може да има и роми, може да има и българи и всякакви представители на всякакви етноси. Това няма никакво значение, защото по Конституция всички български граждани са равни пред закона”, заключи Сидеров.