|

Сидеров инициира изграждането на паметник на Макгахан в София

Партия АТАКА ще настоява пред органите на местната власт и лично пред кмета на София за изграждането на паметник на Джанюариъс Макгахан – човекът, разказал на света за геноцида над българите в османската империя. Това се казва в поздравителен адрес от Волен Сидеров по случай 40 години от създаването на българо-американска фондация „Макгахан“

В своето поздравително писмо Сидеров пише:

“За мен е чест от името на ПП „Атака“, както и от свое име да поздравя всички вас за това, че пазите българския дух, дори и в далечна страна като САЩ и отдавате почит на Макгахан.

Макар и чужденец, той е бил един от основните застъпници на българската национална кауза. Благодарение на него целият свят разбира за зверствата на турския башибозук в Батак и се вижда принуден да изрази своето възмущение. В резултат на това Русия обявява война на османците и освобождава българите от тежките окови на робството.

Радвам се, че българската общност в САЩ отдава заслужена почит на този велик човек и неговото дело – образец на обективна и безпристрастна журналистика и пример за достойна човешка позиция.

Разказал на света за геноцида над българите в Османската империя, заслужава достоен паметник на централно място в София. От ПП „Атака“ ще настояваме пред органите на местната власт и лично пред кмета на София за създаването на такъв монумент. Ще се радваме ако фондация „Макгахан“ ни подкрепи в тази инициатива.

Скъпи българи,

Бъдете все така горди бранители на българското, колкото и далеч от Отечеството да се намирате!

Докато има хора като вас, ще я има и България! Поклон пред светлата памет на Джанюариъс Макгахан!”

За делото на великия американец потърсихме мнението и на журналистa и публицист Магдалена Ташева. „Аз съм много щастлива и благодарна на инициативата на Волен Сидеров за издигане на паметник на централно място в памет на този велик американец. Поздравявам нашите сънародници от град Ню Лексингтън, неговият роден град, създали българо-американската фондация „Макгахан” преди 40 години. Те днес отбелязват три кръгли годишнини –40 години от създаването на фондацията, 140 години от Освобождението на България и 140 години от смъртта на Джануариъс Макгахан, който доживява Освобождението на България, но за съжаление умира на 9 юни 1878 година”, заяви тя пред камерата на АЛФА ТВ .

Честванията по повод годишнините от Освобождението на страната ни, смъртта на Макгахан и основаването на американската фондация ще се състоят на 8 юни в Ню Лексингтън, щата Охайо.