|

Сидеров пред ТАСС: Борисов иска да построи АЕЦ „Белене“ и „Български поток“

Русия може да изиграе основна роля в изграждането на многополюсен свят, коментира лидерът на АТАКА

– В Русия мнозина се учудиха от това, което чуха преди дни от премиера на България в Кремъл. Какво се случи с България?

– Това, което се случи в България, се случи и с Европа. Вие също чухте много смелите думи на Туск, който е поляк по произход, и на Юнкер тук в София. Те казаха, че ЕС вече няма да следва толкова внимателно всичко, което им каже Вашингтон. Това е нов момент и аз мисля, че това е исторически момент за Европа. Мисля, че е дошъл моментът, за който аз говоря вече от няколко години. Европа се нуждае от еманципиране. Това се случва сега.

Европа каза, и то именно в България, в София, че вече това което каже американският президент, това не е някакво символ-верую, не са сакрални думи, в които ще се вслушат всички. Именно това дава възможност на България да бъде по-гъвкава във външната си политика. Това е и причина нашият премиер Борисов да каже, че ние искаме да продължим в някаква форма това, което беше „Южен поток”. За съжаление тогава проектът бе прекратен, но сега има възможност. Разбира се от руска страна ние чухме, че за това са необходими гаранции. Това е логично, защото през 2014 г. „Южен поток” беше готов, тук дойдоха американски сенатори и казаха – „Не! Това няма да стане, стоп!”. Сега тези сенатори ги няма в България и ние може би имаме по-свободни възможности да провеждаме собствена политика. Това е добре за нашата страна, за българския национален интерес.

– Русия трябва да повярва на България?

– Да. „Москва не вярва на сълзи“. Имаше такъв филм. Не мисля, че най-точната дума тук е „вяра“. Взаимно доверие ще има между нас, но то ще бъде както ние го изградим. Смятам, че премиерът Борисов има желание да осъществи тези проекти. И АЕЦ „Белене“ и газовият проект паралелен с „Турски поток“.

- България стана ли по-зряла политически или просто така са се променили външните обстоятелства? Започнаха проблеми между Евросъюза и САЩ и само поради този факт България преразгледа виждането си по това, което само преди три години го отхвърляше категорично?

– Светът е глобален. Ние сме членове на Атлантическия пакт. Аз лично, като партиен лидер, съм ПРОТИВ участието на България във военни блокове. Но никой не пита българският народ през 2004 г. дали иска да бъде част от НАТО или не. Така или иначе това е факт, а възможността за страна като България е в това да има балансирана политика, да не взема конфликтна позиция спрямо държавите, които са съседни, дружески са били през годините и т.н.

Аз мисля, че това правителство, което и ние поддържаме, моята партия АТАКА и Обединени патриоти сме част от управляващата коалиция, е че това има значение за по-балансираната политика, която води днешното правителство. Ако в коалицията бяха тези десни партии, които преди това бяха в коалиция с ГЕРБ, аз съм сигурен, че те щяха да окажат натиск за експулсиране на руските дипломати по случая „Скрипал“. А сега нашият премиер взе балансирано решение и аз смятам, че това има връзка с нашето участие в коалицията. Така, че нещата са свързани със света винаги – вътрешната политика и външната са взаимно свързани. България няма как да е отделен фактор, но общото еманципиране на Европа от САЩ е полезно за Европа, а в случая и за България в частност. Аз мисля, че идва този период, в който светът става многополюсен.

Следващите два дни аз ще бъда в Москва на международен парламентарен форум и там имам изказване, в което казвам, че следващата стъпка трябва да бъде създаване и на независима финансова система (интервюто е дадено дни преди Сидеров да участва във форума – бел. ред.). Защото в момента имаме различни полюси, имаме вече силни държави, които водят самостоятелна политика извън доминацията на САЩ. Имам предвид Русия, Китай. Но финансовата система в света все още е в едни ръце. Тогава вече ще имаме истински баланс, защото ще може да се покаже, че може да има различни видове социални системи в света, а не едната само да налага, неолиберализма да налага себе си като единствено възможен.

- Смятате ли, че Русия може да изиграе тази роля?

- Оптимист съм в това отношение и смятам, че най-важната роля в тази посока днес играе Русия. Пожелавам успех на държавното ръководство на Русия, на хората на Русия, народът, който застава зад тази политика, защото вие сте носител на една мисия в света. Една мисия, светът да бъде различен и балансиран, а не да бъде доминиран от една-единствена държава сила или кръг.

Ще завърша с това, че България има много сериозна роля за създаването, развитието на Русия като култура, като писменост, като вяра и ние сме свързани всъщност не само кръвно, но и духовно. И затова, когато ме питат, защо си приятелски настроен към Русия, аз казвам, ами защото тя е наше дъщерно образование и няма как да се отнасям лошо към нещо, което е създадено от старата наша старобългарска, славянска духовност. Българите никога няма да забравят, че от 5-вековното османско робство сме освободени от Русия и това винаги е заложено като чувство от страна на българите и това не може да го промени никаква геополитика или участие в евроатлантически блокове.