|

Със Закон за българския език Патриотите започват радикални промени

Мобилните оператори и банките да изпращат съобщения само на български език

Обединените патриоти внасят в деловодството на Народното събрание Закон за българския език. С него се гарантира защитата на националната идентичност и правилната употреба на съвременния български книжовен език.

Това е малка част от поредицата народополезни проекти, които се готвят от тях, стана ясно от думите на председателя на парламентарната група и лидер на АТАКА Волен Сидеров по време на брифинг в парламента.

Мобилните оператори и банките да изпращат съобщения само на кирилица, а писането на латиница да отпадне, предлагат Обединените патриоти.

Върху униформите на гръцките полицаи "Полиция" е изписано и на гръцки, и на английски език

„Институциите ще бъдат задължени да използват официалния език“, заяви  лидерът на АТАКА. Промените в законопроекта предвиждат смяна на всички държавни надписи, които не са написани на кирилица. Табелите по улиците да са изписани на кирилица, а също и надписите по униформите на служители, например полицаите. По време на брифинга Сидеров показа снимки, на които се вижда „абсурда в нашата действителност“. На гърба на униформите на българските полицаи са използвани английски думи. В Гърция например, освен на латиница, пише „полиция“ и на роден език.

На полицейските униформи у нас надписът е само на английски език. Със законът на Патриотите това ще бъде променено

„С този закон да отклоним малко погледа от плажовете, пързалките и люлките, все пак не всичко е туризъм, имаме и други теми“, завърши Сидеров.

Проф. Станислав Станилов от АТАКА уточни, че Законът за книжовния български език не засяга говоримия български език. Колегата му Искрен Веселинов добави, че в този закон намира идеята за създаване на културен институт „Свети Свети Кирил и Методий“, който да осъществява организацията по изучаването и сертифицирането за владеене на български език зад граница, който да разпространява също и българската култура зад граница.

Освен това се предвиждат санкции от 1000 до 5000 лв. за всички служители на администрацията, които по време на работа в институциите не говорят на официалния български език, а на турски, цигански, английски или друг.

Народният представител Борислав Ячев добави, че с предложения закон ще се опитат включително с административни санкции да се наложат определени правила, които трябва да се спазват от всички.