|

Тръмп пред Г-7 (неофициално): Крим е руски

Тръмп наистина е казал нещо подобно за Крим, в това няма абсолютно нищо ново. Още през 2016 г. той каза същото на Обама - „на жителите на Крим им е по-добре в Русия”

Но за това Владимир Путин и Доналд Тръмп трябва да се договорят на пряка среща

Антон Крилов

 

Доналд Тръмп нарече Крим руски, а Украйна я определи като най-ко-

румпираната държава в света. Това заявление е неофициално, но то вече предизвика истерия в Украйна, чиито външен министър нелепо се опита да обясни създалата се ситуация. Във всеки случай дори и съобщенията за подобни заявления дават на Владимир Путин добра тема за бъдещ диалог с Доналд Тръмп.

Робърт Де Ниро трябва да стане любим актьор на всеки украински патриот. След публикувания на сайта BuzzFeed материал, че президентът на САЩ е нарекъл Крим руски, в Украйна отношението към Доналд Тръмп стана крайно отрицателно. А Де Ниро на достъпен дори за украинците английски каза какво именно трябва да се направи с Тръмп.

За отбелязване е, че BuzzFeed пише за нещо казано, което не е предназначено за широка публика. Официално Тръмп отказа да коментира кримския проблем. Неофициално се съобщава, че на вечерята на Г-7 американският президент уж е казал, че Крим е руски, тъй като жителите на полуострова говорят руски език. Освен това той е запитал колегите си – защо те подкрепят Украйна, която е „една от най-корумпираните страни в света”.

Думата „уж” е  необходима, защото стопроцентно потвърждение на подобни заявления на Тръмп няма и не може да има. Дори BuzzFeed не разбира, дали  думите за „руския Крим” са казани на шега или са признак за рязка

промяна на външнополитическия курс на САЩ.

Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс вече заяви, че не възнамерява да коментира „частни преговори, в които не е вземала участие”.

Прессекретарят на Кремъл е солидарен с колежката си: „Вие знаете, че има толкова много фалшиви новини, че изобщо не бих коментирал, защото знаем колко достоверни са те. Нито вие, нито ние сме присъствали на такива закрити вечери на „седморката” и, разбира се, не можем да съдим за степента на достоверност на такива новини”.

Но за украинците такива тънкости са много важни. „Тръмп – това е трол на Путин, който повтаря дума по дума всички кремълски пропаганди. За „руския Крим”, за „най-корумпираната страна Украйна” и т.н. Всичко това нямаше да е проблем, ако „трол на Путин” не беше президент на най-важната и влиятелна страна в света. Според мен, всичко е сериозно. Отворен е пътят за трета световна (хибридна) война”, писа украинският журналист Айдер Муджабаев.

Недоволство от думите на Тръмп относно Крим изрази и наскоро „възкръсналият” Аркадий Бабченко. „Предайте на президента на САЩ Доналд Тръмп, че аз смятам Брайтън Бийч също за руски, защото всички там също говорят на руски. Маями го смятам за испански. Там всички говорят на испански. А САЩ изобщо го смятам за английски. Там всички говорят на английски”, писа той.

Шефът на МВнР на Украйна Павел Климкин се опита да успокои възмутената общественост: „Аз много добре помня какво говори Тръмп на срещите. Да, той си има своя лексика, своя логика, но той никога не е говорил, че Крим е руски. И доколкото знам, той не е говорил това и на последните преговори с френския президент, и с канцлера на Германия – там те именно са обсъждали проблема с Крим, политическите затворници и Донбас”.

Той добавя, че Тръмп наистина е питал, говорят ли в Крим на руски език и „ние много подробно му обяснихме как това се осъществява”. Не е ясно какво именно се има предвид под „това”.Възможно е Климкин да е разказал на Тръмп за фонетичните особености в руския език.

Същевременно, ако Тръмп наистина е казал нещо подобно за Крим, в това няма абсолютно нищо ново. Още през 2016 г. той каза същото на Обама – „на жителите на Крим им е по-добре в Русия, отколкото там, където те са били”. При него не е имало предпоставки за промяна на тази гледна точка.

Не е изключено фразата „Крим е руски, защото там говорят на руски” да е шега или измислица на авторите от BuzzFeed. Възможен мотив на BuzzFeed, ако това е измислица, е да покажат Тръмп като идиот. Но засега всички, които са се опитвали  да направят това, не са показвали самите себе си като много умни. Иначе казано, много е вероятно Тръмп наистина да е казал това, подобно заявление не изглежда необичайно за стила на изказванията на американския президент. И значи, на теория подобни информации могат да станат изходна точка в преговорите между лидерите на двете страни

сериозни преговори за ролята и мястото на руския език зад граница.

Разбира се, идеята, че Русия трябва да си вземе всички територии, в които говорят на руски, това дори не е в програма на някаква ултранационалистична партия, а плашило, измислено в Украйна и Прибалтика.

Русия изобщо не иска да си върне рускоезичните територии под своя юрисдикция,

както Британия не иска контрол над всички англоезични територии, а Франция – над франкоезичните.

Но правото да се говори на роден език днес е признато в съвременния свят като едно от базовите права на човека. Затова политиката на Украйна, планомерно изтласкваща руския език от сферата на образованието и културата, нарушава правата на човека. Аналогичната политика в Прибалтика предизвиква още повече въпроси, защото прибалтийските страни са членове на НАТО, където към другите регионални езици отношението е доста внимателно. Русия не иска някакви особени права за рускоезичните в другите страни, както не иска и специални права за себе си като страна. Но Русия смята за неприемливи двойните стандарти.

Крим стана част от Русия не защото там говорят на руски

и не защото повечето жители на тази република искаха да се върнат в Русия. Това стана защото в Украйна те бяха заплашени от терор по национален признак. Възможно е подобна позиция да не се харесва на някого, но именно в нея е залогът за стабилност и мир в Европа – премахването на двойните стандарти и спазването на правата на човека, независимо от неговата националност и роден език.

В Киев и прибалтийските столици смятат другояче – че гоненията срещу руския език минимизират „заплахата от Москва”. Това не е така и разумните политици отдавна разбраха безсмислеността на опитите да се изтласкат рускоезичните от обществения, културния и политически живот. За съжаление, засега те са малцинство. Но и тази ситуация ще се промени, особено ако САЩ спрат да подкрепят финансово и информационно антируските сили в граничещите с Русия страни.

Но за това Владимир Путин и Доналд Тръмп трябва да се договорят на пряка среща.

Превод: Тихомир Тодоров